O kurde sprężarka klimy wyrwała klapę wirową...szok.
Ja bym wymienił 1 tłok, ale są tacy co mnie za ten głos powieszą.
O kurde sprężarka klimy wyrwała klapę wirową...szok.
Ja bym wymienił 1 tłok, ale są tacy co mnie za ten głos powieszą.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
nie odpowiem czy 1 czy 4 wymieniac (nie wiem czy tu np obawiac sie kwestii wywazenia tlokow z jednego kompletu vs roznych?) , ale zanim cokolwiek zrobisz upewnij sie ze nie ma innych uszkodzen, chocby gladzi cylindra, bo wtedy to chyba bedzie wiecej roboty i kosztow. w razie czego silnik uzywke z demontarzu z anglika znajomy ma (a przynajmniej mial 2tyg temu) i mowil że chce 1.5tys za niego.
Nadal lipa... silnik odpala ale nie wkreca sie na obroty zero mocy ewidentnie brzmi inaczej niz wczesniej.... mam juz ochote zmienic tych mechanikow. Komputer nie pokazuje zadnych bledow. Ktos jakis pomysl?
Sprawdzić kompresję i przede wszystkim ustawienie rozrządu. Obydwa wałki można przestawiać względem kół zębatych. Do ustawienia rozrządu używa się dwóch blokad z tyłu i przodu silnika.
Być może mechanicy tego nie wiedzą.
Oczywiście sprawdzić najpierw rozrząd , a potem kompresję![]()
A co jezeli kompresja bedzie slaba? Pol silnika wymienione pierscienie tlok uszczelniacze dzwigienki zaworowe glowica splanowana z nowa uszczelka
Skąd jesteś? Może masz blisko to jakiegoś bardziej ogarniętego mechanika z forum.
Były: Alfa SW 156 2004r 1.9 JTD 16v 140km, Alfa SW 159 2007r 2.4 JTDm Q4 210km
Jest: Alfa SW 159 TI 2010r 2.0 JTDM 170km
Najlepiej by było gdzieś koło Głogowa Małopolskiego. Chlopaki sa w trakcie ustawiania rozrzadu na blokadach wczesniej bylo na starych znakach sa pewni ze tu tkwi problem
Ostatnio edytowane przez over_speed ; 09-09-2016 o 10:32
O w mordę...przecież po uderzeniu zaworu w dźwigienkę, mogła przestawić wałek rozrządu względem koła zębatego i to tego które jest po lewej stronie silnika. Na stare znaki to sobie można ustawić gdy zmieniamy pasek i silnik dobrze chodzi. Na 99% masz przestawiony rozrząd. Amatorka.