Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Temat: 156 - 159 - Giulia - wrażenia po prezentacji

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ten test na torze, gdzie to 159 coś objechała, to był jeden jedyny test łosia, na każdym forum Alfy linkowany do znudzenia, coś jak bitwa pod Grunwaldem - raz się coś udało i tyle. Choć to za duże porównanie bo to tylko test łosia. Nigdzie niczego 159 nie objechała i stąd tyle żalu i zawodu na tym modelu.
    A co do efektu WOW to był w przypadku 156, ale 159 to była po prostu kontynuacja i czerpanie trochę z historii (RZ i pewnie trochę innych, co jest akurat fajne). Ale nie było tu przełomu na skalę 156. No Brera owszem, ale to już nie kategoria codziennego wozu.
    Giulia jest nową jakością, ale mi osobiście się strasznie podoba mocne nawiązanie do 156. Choć nie podoba mi się brak silnika z przyzwoitą ilością cylindrów dla mas. I zachowawcze (jak na Alfę) wnętrze. Ale to pod sprzedaż najwyraźniej. Efekt WOW połączony ze smakiem i elegancją stosunkowo (to względne ale tak myślę jest) stonowaną jest, nie ma co, na parkingu gdzie parkuje u nas Quadrifoglio każdy wie co to ,czyje i że ma 500 koni i że to Alfa, że objeżdża BMW itd. (ale naprawdę , a nie w jednym teście łosia ) . Obok jakieśtam A8 czy inne tego typu nijakości uwagi nie zwracają.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    159 była bardzo odważna i efektowna ale sama sylwetka jest dość ciężka i bok auta jest prosty jak w aucie niemieckim,wrecz brzydki.
    Jak ktoś wali taką herezję, to zawsze odsyłam do poniższego zdjęcia z testu 159 na Autogalerii -podpis pod zdjęciem brzmiał (niestety, podpisów pod testami sprzed kilku lat już nie ma):

"Profil 159 to WZÓR na to jak powinny wyglądać sedany":

http://autogaleria.pl/testy/alfa-rom...e_2009_03-jpg/

....i ten tego pozamiatane.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

jarek 1986 czy ty widziałeś 159? brzydka? Są gusty i guściki... To co widziałeś to może był passat (notabene też jakość brzydki nie jest)? Proszę mi napisać tak szczerze. Która alfa była brzydka? 159, 156, może 155, może 146/145, 33,75 stara Giulia, Gtv lub inna? Ogarnijcie się trochę. Każda alfa w swoim czasie należała do aut ładnych wywołujących efekt "wow". Poza tym pisanie, ze 159 chwalą te osoby, które je mają jest delikatnie pisząc głupotą. Cały świat motoryzacyjny zachwycał się nad linią 159 ale na "alfoholicy" wiedzą lepiej. Tak mam 159 i nie uważam, żeby była mniej urodziwa od 156. Jak jeździ? Bardzo dobrze. I mało mnie intereuje, czy objechała BMW 3 czy nie objechała. Dla 90% użytkowników nie ma to znaczenia bo jeździ "normalnie" nie na torze.

Domyślnie

Cytat Napisał Trevor Zobacz post
    159 to nachalne efekciarstwo. .
    ))) i tak na naszym forum utwierdza się silne grono szyderców i kontestatorów modelu 159. Po "fatalnej sprzedaży", słabych silnikach, przyszedł czas na dezawuowanie stylistycznego piękna tego samochodu. Niecierpliwie czekam, co dalej
    Też to zawsze dostrzegałem: od czasu jak to auto pojawiło się na szosach, w 2005 roku, ludzie z niechęcią zawsze odwracali wzrok od tego paskudztwa, prasa punktowała to efekciarstwo stylistyczne, fatalny i brzydki bok, tandetną nachalność.
    159: wzór stylistycznego badziewia. Nawet dziś jeszcze wywołuje odruchy wstrętu. Fuj, ten burak Giugaro.
    Nie to co Giulia: ta jest ponadczasowo piękna, stylistyczne niepodrabialna, natychmiast łatwo rozpoznawalna z każdej strony. I ma tę doskonałość sylwetki auta tylnonapędowego.
    Dopiero z tym modelem Alfa Romeo przywraca motoryzacji kanon piękna. Jaka to miła odmiana po tej przebrzydłej, stylistycznie tandetnej i nachalnie efekciarskiej 159....

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jacool.n Zobacz post
    Cały świat motoryzacyjny zachwycał się nad linią 159 ale na "alfoholicy" wiedzą lepiej. .
    Oni zawsze wiedzą lepiej Przynajmniej, niektórzy z nich. Którzy, to wiesz Dobra Zmiana w zakresie gustów stylistycznych dotarła na forum Alfaholików)))
    Ostatnio edytowane przez Anderson ; 12-04-2017 o 09:09

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kimi1988
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa romeo 159 distansive

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Ten test na torze, gdzie to 159 coś objechała, to był jeden jedyny test łosia, na każdym forum Alfy linkowany do znudzenia, coś jak bitwa pod Grunwaldem - raz się coś udało i tyle. Choć to za duże porównanie bo to tylko test łosia. Nigdzie niczego 159 nie objechała i stąd tyle żalu i zawodu na tym modelu.
    A co do efektu WOW to był w przypadku 156, ale 159 to była po prostu kontynuacja i czerpanie trochę z historii (RZ i pewnie trochę innych, co jest akurat fajne). Ale nie było tu przełomu na skalę 156. No Brera owszem, ale to już nie kategoria codziennego wozu.
    Giulia jest nową jakością, ale mi osobiście się strasznie podoba mocne nawiązanie do 156. Choć nie podoba mi się brak silnika z przyzwoitą ilością cylindrów dla mas. I zachowawcze (jak na Alfę) wnętrze. Ale to pod sprzedaż najwyraźniej. Efekt WOW połączony ze smakiem i elegancją stosunkowo (to względne ale tak myślę jest) stonowaną jest, nie ma co, na parkingu gdzie parkuje u nas Quadrifoglio każdy wie co to ,czyje i że ma 500 koni i że to Alfa, że objeżdża BMW itd. (ale naprawdę , a nie w jednym teście łosia ) . Obok jakieśtam A8 czy inne tego typu nijakości uwagi nie zwracają.
    Andrzeju po Twoim wpisie musze stwierdzić że chyba mieszkamy dość niedaleko siebie, gdyż tez tą Giulie widuje często i fakt jest charakterystyczna

A co do samego pytania Rafała o opinie to wg. mnie przód Giuli jest zbyt delikatny. Owszem auto jest piękne i kiedyś chciałbym stać się jego posiadaczem ale 159 zrobiła na mnie większe wrażenie w dniu premiery i w dniu gdy pierwszy raz mogłem ja zobaczyć i dotknąć

Auto
    Mito 1.4TB 155, Giulia 2.0TB 200 Super

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    ))) i tak na naszym forum utwierdza się silne grono szyderców i kontestatorów modelu 159. Po "fatalnej sprzedaży", słabych silnikach, przyszedł czas na dezawuowanie stylistycznego piękna tego samochodu. Niecierpliwie czekam, co dalej
    Też to zawsze dostrzegałem: od czasu jak to auto pojawiło się na szosach, w 2005 roku, ludzie z niechęcią zawsze odwracali wzrok od tego paskudztwa, prasa punktowała to efekciarstwo stylistyczne, fatalny i brzydki bok, tandetną nachalność.
    159: wzór stylistycznego badziewia. Nawet dziś jeszcze wywołuje odruchy wstrętu. Fuj, ten burak Giugaro.
    No spokojnie, to nie jest tak, że 159 nagle przestała jeździć.
    Wyjaśnię, że chodziło mi o to, że przy 156 i Giulii, 159 jest nachalnym efekciarstwem. W skali absloutnej to bardzo ładny samochód. Mi osobiście bardziej podobają się miękkie linie i dobre proporcje niż kanciastości i tyle. Gdzieś też mam czy ktoś się za mną obraca czy nie, ani co kto o tym myśli, jakbym uwzględniał w moich gustach większości to bym słuchał disco polo.
    Cieszę się, że włosi przy projekcie Giulii inspirowali się 156 (słowa Maccoliniego).
    Bok 159 brzydki nie jest, ale ...Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1842.jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	186.1 KB
ID:	226130

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Trevor Zobacz post
    przy 156 i Giulii, 159 jest nachalnym efekciarstwem.
    Ale jakoś to "nachalne efekciarstwo" 159 dobrze przeszło próbę czasu i nie było li tylko krzykiem mody, który zdążył przebrzmieć, zanim jeszcze zdążył się rozlec.

Dizajnem Giulia nawiązuje być może do 156, ale nawiązuje też - co wielokrotnie było i jest powatrzane - do BMW etc...
    Natomiast 156, w chwili narodzin, nie dało się porównać z żadnym innym modelem, ani Alfy, ani tym bardziej ze stajni konkurencji.
    Była oryginalną dizajnerską perełką.

156, a potem 159 znaczyły własną drogę, natomiast Giulia idzie z ogólnym trendem/prądem.
    Oczywiście chodzi cały czas tylko o wygląd.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Ten temat stał się idealnym przykładem dlaczego O gustach się nie dyskutuje. Każdemu podoba się co innego, więc po co te spory...

kazikx
    Gość

Domyślnie

Zależy o jakich gustach jest mowa.

Możesz gustować w kolorze czerwonym, a ja w zielonym.
    Możesz w brunetkach, a ja w blondynkach.

Ale nie można gustować w brzydkiej czerwieni, zieleni, brunetce czy blondynce.
    Znaczy się można, ale się nie powinno.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Mówienie, że o gustach się nie dyskutuje... :-) No cóż, śmieszne jest to, że posiadacze 159 narzekają na Giulię, że nie jest już ładna, a posiadacze 166 narzekają na 159, i tak dalej. Po prostu ludzie wkurzają się, że są nowsze modele niż oni mają i szukają atencji takimi tekstami. Śmieszne to jest serio. Czyli podsumowując 159 jest zajebista, a Giulia jest zajebista jeszcze bardziej, bo wszystkim tutaj gul skacze jak wyszedł nowszy model :-)