Zapryskaj go jakimś brake cleanerem. Jeśli zabrudzenie powoduje złe odczyty to powinno pomóc.
A jaki jest zakres pomiarowy tego przepływomierza? U siebie nigdy nie sprawdzałem, ale na weekendzie z ciekawości może się pobawię.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Dzisiaj zrobiłem to samo z zaworem DV co zrobiłem z wastegate, czyli odłączyłem wężyk od sterowania. W przypadku zaworu wastegate odłączenie wężyka powodowało wzrost ciśnienia. Tak w tym przypadku nic się nie zmieniło tylko dźwięk ze środkowego nawiewu się zwiększył, ciśnienia doładowania było 1650. W pierwszej chwili myślę że to ten zawór DV przy turbinie jest uszkodzony. Z tego co się zorientowałem to ten zawór zamyka się tylko podczas przyśpieszania samochodu i wtedy ma trzymać ciśnienie aż do zdjęcia nogi z gazu, wiec skoro nic się nie zmieniło to prawdopodobnie ten zawór jest cały czas otwarty nawet podczas przyśpieszania stąd ciągłe szumy i brak ciśnienia
Czyli to też nie to, sprawdziłem najpierw zaciągałem powietrze i było słychać że coś się tam rusza w środku, a potem podłączyłem pompkę i ciśnienie trzymał nawet 2 bary. Czyli chyba ostatnia rzecz to gdzieś jest duża nieszczelność. Czy te kolektory dolotowe miały problem kiedyś z szczelnością?
Sprawdzałeś zawór zwrotny w wężu z kolektora do zaworu odmy?
A który to jest zawór? I jak powinien poprawnie działać?
- - - Updated - - -
Z odmą jeszcze nic nie robiłem, już wiem który to jest zawór, czyli ten zaworek musi być otwarty kiedy przepustnica jest zamknięta a zamyka się po otwarciu przepustnicy? Magil w innym temacie zauważyłem że już demontowałeś całą odmę, czy dużo jest przy tym pracy?