Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 150

Temat: silnik 1.8 tbi, wypadanie zapłonu po kilku godzinnym postoju

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Teraz Lancia Delta 1.8 Tbi 2009r/Alfa Romeo 147 1,9 jtd 16 v 2005 rok

Domyślnie

Cytat Napisał jacpab Zobacz post
    Załącznik 239703
    ten jest od zaworu DV, dmuchając w lewą rurkę powietrze będzie wychodziło tą górną rurką, rurka z prawej strony jest zamknięta i otwiera się dopiero po podaniu napięcia, wystarczy prysnąć jakąś chemią. Ja to zrobiłem tak: zatkałem palcem tą lewą rurkę a do tej górnej prysnąłem chemią, równocześnie podałem napięcie z akumulatora na krótko i psikałem aż cały brud wyleci tyle.
    Tak samo jest z zaworem westegate, tak samo działa
    Załącznik 239704
    A tu wystarczą dwa kabelki ja użyłem tych od miernika
    Załącznik 239705

- - - Updated - - -

U mnie nic się nie zmieniło, nadal turbo słabo ładuje max 1650, muszę szukać nieszczelności,tylko nie wiem gdzie, najbardziej słychać szum z środkowego nawiewu
    Ostatni pomiar: Kąt przepustnicy 99, oczekiwane ciśnienie 2072, zmierzone ciśnienie 1650, przepływ powietrza 492 kg/H, czemu jest taki niski przepływ powietrza? Przepływomierz do wymiany?
    Ostatnio edytowane przez jacpab ; 02-01-2018 o 18:08

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zapryskaj go jakimś brake cleanerem. Jeśli zabrudzenie powoduje złe odczyty to powinno pomóc.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Zapryskaj go jakimś brake cleanerem. Jeśli zabrudzenie powoduje złe odczyty to powinno pomóc.
    Miałem preparat liqui moly air flow sensor cleaner, ale nic nie dało nadal mam max 499 kg/h wcześniej było 492. Coś tu jest innego na rzeczy

,

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

A jaki jest zakres pomiarowy tego przepływomierza? U siebie nigdy nie sprawdzałem, ale na weekendzie z ciekawości może się pobawię.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Załącznik 239703
    ten jest od zaworu DV, dmuchając w lewą rurkę powietrze będzie wychodziło tą górną rurką, rurka z prawej strony jest zamknięta i otwiera się dopiero po podaniu napięcia, wystarczy prysnąć jakąś chemią. Ja to zrobiłem tak: zatkałem palcem tą lewą rurkę a do tej górnej prysnąłem chemią, równocześnie podałem napięcie z akumulatora na krótko i psikałem aż cały brud wyleci tyle.
    Tak samo jest z zaworem westegate, tak samo działa
    Załącznik 239704
    A tu wystarczą dwa kabelki ja użyłem tych od miernika
    Załącznik 239705

- - - Updated - - -

U mnie nic się nie zmieniło, nadal turbo słabo ładuje max 1650, muszę szukać nieszczelności,tylko nie wiem gdzie, najbardziej słychać szum z środkowego nawiewu
    Dzięki, dziś je tylko zlokalizuję, może jutro spróbuję poczyścić. Mam jakiś spray do czyszczenia przepływomierzy, będzie dobry czy za delikatny?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Dzięki, dziś je tylko zlokalizuję, może jutro spróbuję poczyścić. Mam jakiś spray do czyszczenia przepływomierzy, będzie dobry czy za delikatny?
    Będzie dobry

- - - Updated - - -

A za co odpowiedzialny jest ten elektrozawór?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	a0d1cf6446dc950e4e74e5f5219b.jpeg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	16.1 KB
ID:	239737
    Czytałem w innym temacie, że ludzie wymienili jakiś zawór przesuwny ale to było w silniku 1.4, czy tbi też coś takiego ma?

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj zrobiłem to samo z zaworem DV co zrobiłem z wastegate, czyli odłączyłem wężyk od sterowania. W przypadku zaworu wastegate odłączenie wężyka powodowało wzrost ciśnienia. Tak w tym przypadku nic się nie zmieniło tylko dźwięk ze środkowego nawiewu się zwiększył, ciśnienia doładowania było 1650. W pierwszej chwili myślę że to ten zawór DV przy turbinie jest uszkodzony. Z tego co się zorientowałem to ten zawór zamyka się tylko podczas przyśpieszania samochodu i wtedy ma trzymać ciśnienie aż do zdjęcia nogi z gazu, wiec skoro nic się nie zmieniło to prawdopodobnie ten zawór jest cały czas otwarty nawet podczas przyśpieszania stąd ciągłe szumy i brak ciśnienia

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj zrobiłem to samo z zaworem DV co zrobiłem z wastegate, czyli odłączyłem wężyk od sterowania. W przypadku zaworu wastegate odłączenie wężyka powodowało wzrost ciśnienia. Tak w tym przypadku nic się nie zmieniło tylko dźwięk ze środkowego nawiewu się zwiększył, ciśnienia doładowania było 1650. W pierwszej chwili myślę że to ten zawór DV przy turbinie jest uszkodzony. Z tego co się zorientowałem to ten zawór zamyka się tylko podczas przyśpieszania samochodu i wtedy ma trzymać ciśnienie aż do zdjęcia nogi z gazu, wiec skoro nic się nie zmieniło to prawdopodobnie ten zawór jest cały czas otwarty nawet podczas przyśpieszania stąd ciągłe szumy i brak ciśnienia
    Czyli to też nie to, sprawdziłem najpierw zaciągałem powietrze i było słychać że coś się tam rusza w środku, a potem podłączyłem pompkę i ciśnienie trzymał nawet 2 bary. Czyli chyba ostatnia rzecz to gdzieś jest duża nieszczelność. Czy te kolektory dolotowe miały problem kiedyś z szczelnością?

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Sprawdzałeś zawór zwrotny w wężu z kolektora do zaworu odmy?

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Sprawdzałeś zawór zwrotny w wężu z kolektora do zaworu odmy?
    A który to jest zawór? I jak powinien poprawnie działać?

- - - Updated - - -

Z odmą jeszcze nic nie robiłem, już wiem który to jest zawór, czyli ten zaworek musi być otwarty kiedy przepustnica jest zamknięta a zamyka się po otwarciu przepustnicy? Magil w innym temacie zauważyłem że już demontowałeś całą odmę, czy dużo jest przy tym pracy?