Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Temat: JTS - lambda open loop na jałowym i brak objawów

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Występowała wtedy usterka:

Powiedzieli mi, że nieistotna – może się zdarzyć tak.

Może mi ktoś to zinterpretować?

Korzystając z FES zapisałam w jeździe do pliku – nie wiem, czy to są logi, ale zapisałam. Penie nie, bo żadnego lean/rich nie ma, to tylko liczbowe parametry. Zapisałam – obroty, integrator L1 i L2, napiecie na aku oraz obroty, czas wtrysku, przepływ powietrza, integrator L1 lub L2. No i Tyle, że biegów nie widać, trzeba się domyślać. I warunki nie są powtarzalne – nie mam możliwości więcej niż 4 parametrów badać. Więc pewnie bez sensu. Ktoś podejmie się próby interpretacji? Nie wiem też jak wkleić załącznik?

Ściągnęłam alfaOBD – czekam na key. Może tamten pozwoli więcej na raz śledzić. Ma sens użyć ten program?

Bubu321:
    – te mapy rozjechane – czy mogą się nie pokrywać tylko na jałowym?
    - Jak to sprawdzić? Jak można obejrzeć mapy?
    - Jest sens badać oscyloskopem?

Sond nie podmieniano – nie mogłam podjechać do warsztatu z smutnych przyczyn osobistych.

Przyspieszanie do 3000 rpm. - potem trzymam na 3000 rpm - test na jałowym.

Jakiś bezsens mnie ogarnął… ogólnie.

Pomożecie? Potrzebuję pomocy – nie dźwignę tego…

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Wstawiam logi - czy zapisy do pliku z normalnej jazdy po mieście.

Były korki, więc jest różnie. Starałam się zmieniać biegi po kolei, więc tak jest mniej więcej, ale czasami zmuszona byłam działać inaczej. Trochę jest jazdy w korkach i przed światłami, ale wszystkie biegi są. 5. do 6000 nie dało rady - miasto i był tłok, więc 5. jest niżej. Na ostanim pliku zaczynam od wstecznego. Niestety aparatura potrafi sie rozłączyć - nie jest to wdzięczne do badań.

Spróbuję jak dostanę key do wersji demo z alfaobd może będzie można wszystkie na raz analizować.

Proszę o kometarz - jakikolwiek.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 15-10-2011 o 09:17

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- gdzie Ci użytkownicy JTS z wykresami ?
    - dalej nie ma z czym porównać, no chyba że z twoimi poprzednimi wykresami.
    - na tych twoich wykresach zwraca uwagę niska wartość injTime, całe 4.48 msek przy 6300 obr/min !!.
    - czy to aby nie kłamie FES.
    --

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 31-10-2011 o 07:36
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Jak będę kiedyś we Wrocławiu to mogę do ciebie podjechać ze swoim JTS-em i porobisz sobie wykresy na wzór jakie tam będziesz chciał.
    Moja Bella

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- dzieki za ofertę, pewnie.
    - no chyba że do tej pory autor(ka) tematu naprawi auto i porobi wzorcowe wykresy.
    - wtedy nie ma się co bawić.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Wróciłam z daleka… nie miałam głowy się open loop zajmować… ale trzeba wrócić do tematu

? Kurde jak mogą się nie pokrywać mapy wtrysku, być rozjechane – nie mam gazu i go nie było. Mogą się tak normalnie mapy rozjechać – bez gazu? W jakim innym sensie?
    Tuning? Że zmienione mapy wtrysku? Ale po co – w tym silniku? To pozbawione sensu… Z drugiej strony odcięcie przy 7260 rpm mnie trochę dziwi. Myślałam, że przy 7000 rpm jest. Cuorventi – napisz chociaż przy ilu masz odcinkę???

Więc grzebane? No, bo w sumie data softu jest zgodna z datą produkcji, to nie wiem… w sumie jak grzebane – zapisuje datę zmian?

Nie ma w logach z jazdy lean/rich, nie ma także jako wartość, bo jakby nie patrzyć pracuje stechiometrycznie wtedy gdy ECU zamyka pętle. Wzbogaca przy przyśpieszaniu przy maks otwartej przepustnicy, ale mam wrażenie, że tak ma być. To wydaje się logiczne.

Skoro nie ma TRA, a jest tylko DTV to kontrola składu mieszanki na jałowym obywa się bez sond lambda. A nie ma tego parametru w testeterach dla tego ECU. Nie ma innej opcji. A skoro DTV to zapłon i napięcia + czujniki – tylko to może to kontrolować, a jak tak to wychodzi, że one muszą być w open loop. Wg mnie nie ma innej możliwości. Nie ma TRA – nie ma lambda w closed loop. Dopiero po wyjściu z biegu jałowego na obrotach do 3500 rpm – wtedy jest shft, to widać po integratorze lambda. Ale i tu w jeździe jest w granicach +-25%. No i na koniec wychodzi na FRA… które jest ok, bo jak czytam 1 - przy nowych wtrsykach.

Bubu321 w sumie chętnie naprawię samochód – powstaje pytanie – co i gdzie. O tyle liczyłam na wykresy lub chociaż opinie innych użytkowników JTS – testujących swoje samochody, że wtedy można by coś ustalić z korzyścią dla wszystkich. Ale widać nikt się nie zmobilizował

Czas wtrysku – nie wiem bubu321… Nie wiem jaki powinien być w nowym JTS. Wg mnie z założenia powinien być krótszy niż w TS, przez wzgląd na specyfikę wtrysku – bezpośrednio do cylindra – tym samym sądzę mniej paliwa, bo precyzyjniejsze dawkowanie. Dlatego JTS powinien min mniej palić od TSa. Jeśli masz rację, że za krótki, to powstaje pytanie dlaczego? Bo w sumie dance1 pisał, że na jałowym mam za duży przepływ powietrza, gdyby to uznać za fakt – to raczej spodziewałaby się, że czas wtrysku na jałowym będzie za długi z jakiejś przyczyny. Z jakiej – no wtryski, wtedy wydłużałby czas wtrysku i wymuszał zwiększony przepływ powietrza – czym, kątem wyprzedzenia zapłonu i DTV. Ale w sumie mam wkładkę K&N nie wiem, czy ona może zmieniać tą wartość?

Sam przepływ z wykresów na jałowym do odcięcia wynika, że są równiutkie – równo się wkręca, jednak przepływ max jest poniżej 450. I to się potwierdza w jeździe, w tej kwestii nie jestem zaniepokojona.

Powstaje też kwestia – mamy średni czas wtrysku ze wszystkich wtryskiwaczy, nie mamy wglądu na pracę każdego z osobna. Tego mi brakuje, bo gdyby któryś na banku lał gorzej wtedy sytuacja mogłaby wyglądać różnie. Zastanawiam się jak poznać – parametry wtrysków z osobna? Proszę o odpowiedź, łatwiej będzie szukać, gdzie mam badać.

No i katalizator i jego ewentualny wpływ na pracę silnika – moment obrotowy, ciąg do tych 3500 rpm czyli nisko. Jeśli miałabym się czepiać to, że nisko – w zakresie pracy na ubogiej mieszance słabiej ciągnie, od biegu 3. Bo 1 i 2 ok – od 1000 rpm. jedzie. Tak naprawdę rozważam pojechanie na hamownie i ustalenie jak ona w sumie „idzie” + może oglądną mapy. Bo moje wrażenia nie muszą być wcale dokładne. To warto wiedzieć – może coś podpowie, bo jeśli moc i/lub moment obr. będą kulały wtenczas będzie punkt zaczepienia do naprawy.

Lambd bym się nie czepiała – one pracują dobrze, zważywszy na ich wiek. To nie ich wina, że są open lub closed – one nic do tego nie mają. To robota kontrolera + ECU, to ECU decyduje, a skoro puszcza w check ok, znaczy, że tak ma być.

Pozostaje kwestia samego ECU, choć obstawiam, że szwankowałby bardziej i czujniki. Czujniki mogą mieszać, są stare.

Za tydzień zacznę testy na nowo – z alfadiagiem i alfaobd i zobaczymy. Skoncentruję się na jeździe i logach. Muszę znaleźć jakąś pustą ulicę do rozpędzania na każdym biegu i zapisy oddzielnie dla biegów oraz zrobić zapis co się dzieje przy ruszaniu – rpm, przepustnica, czas wtrysku i coś może jeszcze, także przy wciskaniu puszczaniu sprzęgła i wrzuceniu luzu na wysokich obrotach. Zobaczymy może coś to podpowie. Coś musimy ustalić, wtedy naprawię, bo po kolei, to nie bardzo się piszę. Czyszczenie wtrysków za tydzień. Poszukam też JTS w LDZ - może do jekiegoś warsztatu zajedzie, uczulę mechaników.

W sumie najbardziej zastanawiające jest dla mnie to dlaczego tak różnie przełącza open loop – closed loop. W logach widać – czasem jest closed loop przy 1100 rpm, a czasem dopiero powyżej 1500. Czy opóźnienie testera ma tutaj wpływ?

Pytanie: skąd ECU wie (z jakiego czujnika, czujników), że ma powtórnie włączyć sterowanie na luzie przy konkretnych rpm? To mnie nurtuje. Z halla?

Tak, więc nic nie pisałam, bo nic nowego się nie wydarzyło i nic nie wymieniałam. Jestem przed przeglądem – wtedy zmienię filtr powietrza, te lambda mcami, może przepływomierz i zobaczymy.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Majka Zobacz post
    Cuorventi – napisz chociaż przy ilu masz odcinkę???
    Zegarowe 6800. No ale ja mam "belgiana" zdławionego do 119kW

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

No to nie wiem, co z moim odcięciem przy 7260.

Znalazłam Twój wynik z hamowni:

http://www.forum.alfaholicy.org/156/....html?langid=1

Zrobiłeś coś z tym poszarpaniem? Co? Co było przyczyną? Ty masz 150 KM mocy fabrycznie?

I kwestia wyboru hamowni. Właściciel LT ma takie m-ce, ale się teraz przenoszą – muszę poczekać. Tak czy owak ten wynik się przyda.

Zadzwonię do bosha – może mają możliwość oceny wtrysków z osobna. Jak myślicie?

Artykuł o analizie fuel trim dla OBDII, może ktoś nie czytał, a będzie chciał:
    http://www.motor.com/magazine/pdfs/092006_11.pdf

W ogóle tak się zastanawiam jaki sens badania do odcięcia, wydaje mi się, że wszystko raczej powinno być widać do 3500 rpm. Więc czemu tak badamy?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 29-10-2011 o 18:24

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Nic z tym nie zrobiłem bo i nic nie musiałem robić.
    To hamownia była do d*py. I do dzisiaj taka jest.
    Kiedykolwiek tam nie pojadę. Zawsze jest w środku pusto... A drzwi się powinny nie zamykać.

A mocy wg danych technicznych mam 119kW czyli 161 KM

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Dzieki wielkie.

Czyli się potwierdza, że musi być sprawdzona hamownia. Tym samym czekam aż się przeprowadzą i pojadę tam.