czyli kupiłeś 2008 za około 40tyś? Szczerze? Nie dało Ci do myślenia, że cena jest za niska jak na 2008? Nie dziwne, że coś nie tak ze skrzynią...żaden "handlarz" nie sprzeda rocznika 2008 poniżej 50tyś. Jeśli oczywiście jest to pewny egzemplarz bez wad. Dołóż 3tyś i naprawisz skrzynię i będzie po kłopocieobyś szybko to naprawił i zaczął się cieszyć swoją alfą
![]()
wracając do tematu mojego szumu, łożysko na podporze okazało się ok, więc pozostaje jednak skrzynia. Zauważyłem, że szum się zmienia podczas ruszania na boki dźwignią zmiany biegów jadąc na luzie, przy czym dźwięk jest najbardziej słyszalny przy przechylaniu dźwigni jak do 1/2 biegu. Macie pomysł co to może być?
Ja nie p**** głupot, tylko czytam to, co napisał gość - oglądał auto z blacharzem, z kolegą, była jazda próbna. Nikt żadnego szumu nie słyszał. Teraz bierzesz sobie tą wypowiedź do sądu i myślisz, że ktoś będzie dyskutował o rzeczoznawcy? Właściciel poprzedni stwierdzi, że żadnych szumów nie było, na dowód tego jest tu wypowiedź nabywcy wydrukowana z internetu i do widzenia. 4 osoby podczas jazdy próbnej żadnych szumów nie słyszały.
Widzisz - jest tutaj jeden myk - stacja AUTORYZOWANA nie będzie chciała się podpisać pod dokumentem, w którym będzie widniało czarno na białym, że auto jest bez usterek, jeśli takowe usterki są. Duży warsztat, posiadający autoryzację, nie będzie wydawał takich dokumentów ryzykując nawet utratę autoryzacji w podbramkowych sytuacjach. Więc to co napiszą i się pod tym podpieczątkująmożna w 99% traktować, jako prawdziwe opinie. Nie raz w ten sposób rozwiązałem dyskusje nt. rzekomej wypadkowości samochodu.
Oczywiście i teraz udowodnij, że zapewniał i udowodnij, że w momencie przekazywania samochodu klientowi huczały łożyska, skoro sam klient z kolegami nie słyszał, żeby cokolwiek huczało. Trochę na sali sądowej będzie trudno to obronić.
---------- Post added at 22:53 ---------- Previous post was at 22:50 ----------
Po pierwsze - spokojnie kupisz fajnie wyposażony rocznik 2008 w cenie ok. 46-48 tysięcy, który po przeglądzie w ASO będzie miał papierek, że auto nie ma defektów.
Po drugie - w 159, jeśli ktoś długo jeździł na wywalonej dwumasówce, lubią sobie polecieć łożyska w skrzyni. Sam koszt łożysk nie zabija, ważne, żeby skrzynię rozebrał i złożył ktoś kumaty. W 2000 PLN można zamknąć całą operację.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
ja szukałem pół roku i nie znalazłem auta z 2007 za 48 które spełniało by moje wymagania (a nie jestem jakiś mega wybredny) więc z tym "spokojnie" to bym nie przesadzał...chyba, że masz na myśli 8v
Tomek_KRK, nie będę sięz Tobą "pałował" na słowa, bo widzę że masz jedynie wiedzę "handlarską", a z taką się nie dyskutuje...
Masz podstawowe braki w zakresie wiedzy na temat dokumentów urzędowych i prywatnych i skutków, jakie za sobą niosą (vide opinia JAKIEGOKOLWIEK warsztatu).
Wszystko co piszesz opierasz na swoim niebotycznym doświadczeniu w zakresie handlu samochodami (co popierasz licznymi wypowiedziami na forum) i kreujesz się na alfę i omegę polskiego rynku motoryzacyjnego. Szkoda bicia piany, bo takim jak Ty nic nie wytłumaczysz - wszystko wiecie lepiej... Ja rozumiem, że żyjesz z tego i z pewnością można Cie uważać za profesjonalistę, ale nie bierzesz pod uwagę jednego - nie żyje się w próżni, a Tym samym takie proste dowodzenie jaki mi wykazujesz powyżej ("jeden napisał, drugi powiedział, trzeci nic nie zauważył...") to możesz sobie w buty wsadzić. Postępowanie dowodowe w sprawach cywilnych jest mocno rozbudowane i sędziowie z duuuużą rezerwą patrzą na takie dowody, natomiast uwielbiają dowody z dokumentów i opinii biegłych (a jak zapewne wiesz, każdy biegły jest wręcz nieprzewidywalny w swojej opinii).
Pozwól, że nie będziemy zaśmiecać tego wątku kolejnymi wypowiedziami nie na temat, a jeżeli będziesz chciał kontunuować to zapraszam na PW.
EOT.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
zgadzam się zakończmy temat reklamacji i wróćmy do mojego problemu.
Przenalizowałem budowę skrzyni i doszedłem do wniosku, że szum, któy zależy od położenia drążka może wywoływać jedynie wybierak ślizgający się po synchronizatorze. Szum słychać na każdym biegu więc powoli dochodzę do stwierdzenia, że tak po prostu ma być. Czy ktoś mógłby sprawdzić u siebie czy podczas jazdy na luzie ok 40-60 km/h bez nawiewu i radia będzie słychać lekki metaliczny szum?
Franku drogi - ja nie żyję w próżni i sprawy sądowe nie są mi obce. I wiem, jak sąd może podejść do pewnych zarzutów, które nie są bardzo dokładnie sprawdzone, opisane i udowodnione. Potrafię sam napisać pismo procesowe, potrafię sam się reprezentować podczas rozprawy sądowej i udało mi się kilka spraw wygrać, także w zakresie odpowedzialności za szkody wynikłe wskutek czyjegoś zaniedbania. ALE to o czym my tu piszemy niestety stoi na bardzo słabych nogach - chociażby dlatego, że mamy informację od samego zainteresowanego, że podczas sprawdzania samochodu z mechanikiem nikt nie zauważył żadnych nieprawidłowości, w tym też żadnych szumów pochodzących od układu napędowego. I to praktycznie zamyka Ci drogę do odszkodowania od sprzedającego, chyba, że ponad WSZELKĄ WĄTPLIWOŚĆ udowodnisz, że sprzedający wiedział o tej wadzie i podstępnie ją zamaskował (no bo musiał to zrobić, skoro podczas jazd próbnych nie wyszła ona na jaw). I to jest bardzo trudne, o ile nie niemożliwe do udowodnienia - w tym konkretnym przypadku. Co do przewidywalności biegłych - oczywiście, że biegły może napisać to, co zostanie mu zasugerowane, ale w tej sprawie założyłbym, że ma ona niestety większe szanse na przegranie, niż na jej wygranie. I nie musisz mi mówić, na czym polega postępowanie dowodowe, bo doskonale się w tym orientuję. Dowodem na to, że szumów w momencie odbioru auta nie było może być chociażby wypowiedź właściciela auta, zamieszczona na tym forum - myślisz, że przed sądem gość będzie twardy i powie, że to nie on pisał, jeśli ktoś zrobi wydruk z forum i poprosi o ustosunkowanie się do tych wypowiedzi?
---------- Post added at 20:19 ---------- Previous post was at 20:18 ----------
Ja nie słyszałem jeszcze żadnych szumów od skrzyni biegów w 159, w sytuacji, kiedy ta skrzynia jest sprawna.