milek u mnie jest chyba 310 czy tez 300 jakos tak ale z tego co pamietam to sie zgadza z parametrem desired
milek u mnie jest chyba 310 czy tez 300 jakos tak ale z tego co pamietam to sie zgadza z parametrem desired
doszukiwanie się przyczyn dużego spalania powoli dobiega końca. Wszystko wygląda ok, pozostają wtryski.... dodatkowo jak napisałem w innym moim temacie silniczek pracuje dość głośno co też przemawiało by za wtryskami niestety. Zbieram $$$ na regenerację wtryskiwaczy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wpierw zregeneruje jeden (ten który ma korekcje ~ 1.24 i przelał 38ml po 3 minutach) Wiele by wyjaśniała podmiana na inny sprawny wtryskiwacz...
regeneracja jednego wtrysku to koszt chyba okolo 150 - u ciebie nie musza byc wszystkie uszkodzone, zazwyczaj jest to 1 wtrysk tak jak zapewnie i u mnie
mozesz sprawdzic sobie jeszcze jeden parametr - injection time u mnie od roznie sie zmienia od 0,47 do 0,63 i tak skacze sobie na wolnych obrotach
Ostatnio edytowane przez zasit ; 12-10-2011 o 18:59
u mnie jak sie wachalo miedzy 0,47 a 0,63 to dawka byla miedzy 6-7 a 11
ogolnie mniejszej dawki niz 6 to ja nie mam
wszystko na wolnych
takze podjedz na dobry serwis wtryskow to ci chyba za 40 zl sprawdza sztuke na stole
http://www.dieselauto.pl/regeneracja.html
tu masz przykladowy cennik - od razu nie trzeba wtrysku regenerowac
ja kiedys to samo u siebie zrobie
Ostatnio edytowane przez zasit ; 12-10-2011 o 19:48
aczkolwiek co ciekawe, znajomy ma zajechane przynajmniej 2 wtryski (silnik chce wyskoczyć spod maski na zimnym silniku i kopci) a auto wcale mu dużo nie pali ! Zgłupieć można w końcu...
awaria wtrysku nie rowna awarii wtrysku
i jak tam do czegos udalo sie dotrzec ?
tak mnie zastanawia dlaczego przy zlym (teoretycznie wtrysku) ma kazdemu pokazywac nie mniej niz 6 mg/i a prawidlowo chyba powinno byc cos okolo 3 mg/i
Ostatnio edytowane przez zasit ; 15-10-2011 o 21:40
zrobilem test przelewowy czas rowno 1,5 minuty - pierwsze 3 wtryski na przelewie daly po 5 ml ostatni czwarty (ten na koncu przelewow po prawej stronie jak otworzymy maske) dal az 15 ml
wychodzi na to ze ten ostatni warto dac do regeneracji
Może ktoś się wypowie jeszcze na temat ilości przelanego paliwa przez przelewy w jtd 16V aczkolwiek i tak przypuszczam, że powodem nadmiernego spalania i hałaśliwej pracy, zwiększonych dawek i rozjechanych korekcji są wtryski...
Ostatnio edytowane przez milek_22 ; 16-10-2011 o 22:01