to jest prawdaNapisał anyzraj
to jest prawdaNapisał anyzraj
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
jak ktoś znajdzie u mnie tę srubę do regulacji stawiam pełen zbiornik paliwa.
jak nie znajdzie-w drugą stronę.
Ja u siebie też nie widzę tej śruby.Jak pytałem o naciąg przy zmianie oleju w salonie fiata to mechanik też coś mowił, że chyba hydrauliczny jest. Łańcuch rozrzadu wymienia się po 400tys km jesli jest potrzeba, z tego co znalazlem na forum.
Jest taka śruba regulacyjna jeśli silnik ma łańcuch rozrządu tylko w T.S 8V jest ona przysłonięta , śruba nr2Napisał anyzraj
http://www.spangerum.com:7080/navi?M...OD=0&DRW_NUM=3
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
dziękuję za odpowiedź mistrzom silnika 2.0ts i alfy 164. śrube znalazłem-a w zasadzie znalazła się sama przy wymianie pasków klinowych przy zdjętym nadkolu-patrze-jest-odkręcona pół obrotu-5tka, przepychanko i jest TOTALNA PIĘKNA CISZA!!
dziękuję.
mam oczywiście kolejne pytania-które zadaję w nowym wątku
Pozdrawiam Mistrzów.
J.
Witam,
- zauważyłem następujący objaw-na zimnym silniku przy odpalaniu, pewnie w skutek zgęstnienia oleju-rozrusznik głośniej "chodzi", jakby mu było ciężko. Trudniej - to pewne - ale czy w waszych alfach też dźwięk różni sie tak diametralnie?u mnie jest to taki objaw jakby dwa rozruszniki załączały się zamiast jednego-takie przerywane na zmiany rzęzienie ale zapala spokojnie. jak olej trochę sie podgrzeje kręci cicho i ochoczo. tulejki?bendyks?
- wywaliłem całe zawieszenie z przodku, kupiłem przekładnie kierowniczą po regeneracji-a i tak przy kręceniu kołami przy manewrach z niską prędkością lub postoju coś postukuje z prawej strony. dodatkowo przy kręceniu kierownicą jest obleśny dźwięk jakby ocierającego się plastiku o siebie lub o coś ale nie mogę wybadać skąd może pochodzić. czy to moze by spowodowane luzem na krzyżaku? auto nie pływa, przekładnia chyba luzów niema.
- nie działają mi szyby po stronie pasażera i przód i tył. wiem,ze dużo się o tym pisało-ale tak w skrócie-od czego zacząć,zeby nie rwać boczków od razu?
Poproszę o odpowiedź Mistrzów Alfy Romeo, szczególnie 164. Już się przekonałem,ze są tutaj tacyz góry uprzejmie dziękuję.
J.
jesli chodzi o rozrusznik to myślę że to będą tuleiki do wymiany , co do szyb to myślę zę nie kontaktuje złącze prawej wiązki . Miałeś wymieniany płyn wspomagania?
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
oczywiście, mialem plyn wymieniany-oraz paski klinowe
tulejki-ok-jeszcze z tydzień poobserwuje i wydłubę rozrusznik.
łożyska na mc personach mam nowe-tak tylko dla porządku dodam
a co z tymi łączami?kostkami?gdzie szukać?
dzięki andrew za odpis
W drzwiach jest taki jakby stelaż który trzyma wszystkie wtyczki razem. Średnio prawdopodobne, żeby się coś wysunęło, ale jak ktoś tam kiedyś coś grzebał to już inna sprawa.Napisał anyzraj
Tam jest najlepszy dostęp i zacząłbym z tej strony, mimo iż trzeba rwac boczki. Bo w okolicach konsoli centralnej i plastików przed pasażerem to już trzeba miec dziecięce rączki. No i nura trzeba zrobic pod schowek- bo ściągnięcie schowka przed pasażerem wydaje się byc proste, ale jest z tym dużo zabawy. A szyby boczne pod żadnym przełącznikiem nie działają?
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
jesu-co to jest za auto!!!
teraz przy mrozach rozpoczęło się monotonne wycie-wydaje sie niezależne od obrótów silnika i wydaje mi się,ze jest z prawej strony gdzieś komory silnika. jak wymieniłem paski to co?skończyła się pompa od razu?
wszystko w alfie musi sie popsuć?
pozdrawiam