Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Temat: Alfa 166 / GT dylematy z zawieszeniem przed zakupem

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

dobra chłopaki :-) trochę tych alf już widziałem trochę wahaczy wymieniłem razem z moim ASOmechaniorem mamy fioła na punkcie 166 i trochę on tego w życiu też naprawił ... dałem wam radę co z nią zrobicie wasza sprawa ja już się nauczyłem żeby nie dyskutować tyle że jak czytam że tuleja metalowo gumowa która jest zwulkanizowana z wahaczem działa jak łożysko to nie wiem czy płakać czy śmiać się gdyby tak było to tarcie gumy o aluminium powodowałoby niesamowity pisk i hałas ... a zadaniem tych tulei jest właśnie wytłumienie wibracji i drgań po za tym napisałem też wyraźnie że przecięcie gumy osłonowej sworznia następuje przy maksymalnym dobiciu na dziurze kiedy owa osłona zostaje zmiażdżona przez ściśnięcie obudowy wahacza i podstawy mocowania zwrotnicy. Dlatego właśnie jest to WADA KONSTRUKCYJNA w wolnej chwili przy następnej wizycie w ASO albo u jasia nakręcę film i wrzucę jak pracuje górny wahacz gdzie jest jak to nazywacie łożyskowany i jaki jest zakres jego pracy wahania góra dół i jak zmienia się w tych maksymalnych wychyleniach kąt sworznia względem obudowy i mocowania

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

A mi sie tak jeszcze przypomnialo z wad konterukcyjnych. Podlokietnik z badziewnej eco skory, lepiej zrobic wlasna aplikacje ze skory oraz przytrzaskujaca sie tylna wiazka kabla klapy. Co poza wzgledami estetycznymi skutkuje przetarciem kabli.

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

sek300: u mnie tego niema
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    ... z wad konterukcyjnych. Podlokietnik z badziewnej eco skory (...) oraz przytrzaskujaca sie tylna wiazka kabla klapy.
    Racja

podłokietnik w FL poprawiono

co do wiązki to fakt źle zaprojektowany łącznik - osłona gumowa przewodów

w jednej mojej 166 miałem ten problem i wygniatała się uszczelka krzywo i nawet wymiana tej gumy nie pomogła a w drugiej tej z 2002 problem nie występuje nie wiem od czego to zależy

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Ja problem z wiązką klapy rozwiązałem za pomocą czarnej sznurówki, którą zaplątałem między zawiasem a wiązką. Mogę zrobić zdjęcie, ale teraz wiązka przy zamykaniu układa się idealnie tak, że o nic nie wadzi.
    Co do wahacza, to nie pisałem, że guma pracuje w oczku wahacza, ale współpracuje z tą tulejką która jest wewnątrz gumy. W środku to jest tak skonstruowane, że ta tulejka ma na obwodzie kilka przetoczeń które mają trzymać smar. Jak się on wypłucze to bardzo szybko guma trze o metal i właśnie tam robi się luz. Też mam stare wahacze jeszcze gdzieś i tez mogę zrobić zdjęcie, gdzie guma sworznia nie jest uszkodzona. A uderzenie jedno przynajmniej przeżyły porządne, jak najechałem na śpiącego policjanta tak, że spadając po wyskoku rozwaliłem miskę (był przed nim lód).

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166 Zobacz post
    dobra chłopaki :-) trochę tych alf już widziałem trochę wahaczy wymieniłem razem z moim ASOmechaniorem mamy fioła na punkcie 166 i trochę on tego w życiu też naprawił ... dałem wam radę co z nią zrobicie wasza sprawa ja już się nauczyłem żeby nie dyskutować tyle że jak czytam że tuleja metalowo gumowa która jest zwulkanizowana z wahaczem działa jak łożysko to nie wiem czy płakać czy śmiać się gdyby tak było to tarcie gumy o aluminium powodowałoby niesamowity pisk i hałas ... a zadaniem tych tulei jest właśnie wytłumienie wibracji i drgań po za tym napisałem też wyraźnie że przecięcie gumy osłonowej sworznia następuje przy maksymalnym dobiciu na dziurze kiedy owa osłona zostaje zmiażdżona przez ściśnięcie obudowy wahacza i podstawy mocowania zwrotnicy. Dlatego właśnie jest to WADA KONSTRUKCYJNA w wolnej chwili przy następnej wizycie w ASO albo u jasia nakręcę film i wrzucę jak pracuje górny wahacz gdzie jest jak to nazywacie łożyskowany i jaki jest zakres jego pracy wahania góra dół i jak zmienia się w tych maksymalnych wychyleniach kąt sworznia względem obudowy i mocowania
    oj ty chyba nie wiesz co piszesz, masz 12 wahaczy w garazu idz i sobie obejrzyj jak te tuleje działają, tam nic nie jest zwulkanizowane

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2001 r. jest VW Passat 2.0 TDI 2006 r.

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    A mi sie tak jeszcze przypomnialo z wad konterukcyjnych. Podlokietnik z badziewnej eco skory, lepiej zrobic wlasna aplikacje ze skory oraz przytrzaskujaca sie tylna wiazka kabla klapy. Co poza wzgledami estetycznymi skutkuje przetarciem kabli.
    nie no.. jest świetny podłokietnik, mięciutki, skajowy jak fotele w recepcji prlowskiego motelu, tylko musi być w kolorze całej skóry a nie jak w niektórych że góra czarna a dół szary
    ANGELS & AIRWAVES ... AND ALFA

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista Zobacz post
    tam nic nie jest zwulkanizowane
    tak masz rację pomyliłem się ... to są gumowe łożyska
    ta tuleja jest łożyskowana tą gumą

w fabryce siedzi świstak i wciska na specjalnej gumowej prasie metalowe tulejki w gumowe łożyska a później całość znowu w obudowę wahacza

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

blackalfa166 coś ty się tak uparł na te wahacze, tam żadna tulejka nie jest zwulkanizowana z wahaczem, tylko jest wciśnięta tuleja metalowo-gumowa a w nią wciśnięta jest tulejka metalowa, jeśli miałeś górne wahacze w ręce przynajmniej raz to wiesz o czym mówię.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał Numberuno Zobacz post
    Ja problem z wiązką klapy rozwiązałem za pomocą czarnej sznurówki, którą zaplątałem między zawiasem a wiązką. Mogę zrobić zdjęcie, ale teraz wiązka przy zamykaniu układa się idealnie tak, że o nic nie wadzi.
    Dawaj fot bo już wolę chamską sznurówkę niż ma mi to wystawać z pod uszczelki.