Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Temat: Niby po remoncie...[156]

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Nie pisałem, że nie ma różnic w pracy silnika, tylko że samochód jeździ normanie i nie ma żadnych sensacji, mając na względzie Twoje kłopoty z jazdą samochodem po naprawie rozrządu. Oczywiście, że różnice są bo jest wyłączone wtedy sterowanie wariatora i ECU "widzi" istotny błąd, co skutkuje mniejszą mocą w pewnym zakresie obrotów i zwiększonym zużyciem paliwa.

provokator
    Gość

Domyślnie

wiesz jeśli chodzi o ta jazdę to po 1 złożeniu było dobrze, jedynie praca na wolnych obrotach pozostawiała wiele do życzenia, silnik trochę szarpał i prychał...

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Szrpał i prychał bo rozrząd był źle ustawiony - nie ma możliwości wymiany wariatora bez blokad dedykowanych do danego typu silnika.
    Ja kiedyś też miałem ustawiany rozrząd bez blokad (ale było to możliwe w miarę dokładnie do zrobienia bo nie wymieniałem wariatora) i mimo że samochód chodził w miarę dobrze to po sprawdzeniu z blokadami okazało się, że wałki były nieznacznie przestawione. Po poprawieniu ustawienia silnik zaczął całkiem inaczej pracować.

provokator
    Gość

Domyślnie

no zobaczymy co wymyśli mając już te oryginalne blokady bo ponoć te na których ustawiał robił mu jakiś tokarz i mogą być "trochę" niedokładne...;p wie że to już jego ostatnia szansa hehe

*
    tak jak pisałem gdzieś w innym temacie, fachowiec z serwisu orzekł że rozrząd jest ok...
    więc teraz dalsze szukanie przyczyn
    przed remontem miałem małą powódź olejową, może dopóki nikt tam nie grzebał nic się nie działo, jednak jak odpinali kable i wykręcali świece, może gdzieś dostał się ów pechowy olej który nie był do końca jeszcze wyczyszczony i powstały przebicia i stąd nie pracuje na jeden cylinder?

provokator
    Gość

Domyślnie

odświeżam temat gdyż dzisiaj odebrałem samochód od pechowego mechanika, o dziwo udało mu się zrobić, wreszcie auto pracuje równo na wolnych obrotach, nie prycha i nie szarpie silnikiem oraz co ważne zbiera się na niskich obrotach

Ale jak to bywa z tego typu sprawami pojawił się kolejny problem, jednak teraz raczej z mojej winy i nie ma co zwalać na źle ustawiony rozrząd.
    Więc tak: przy nagrzanym silniku przy wchodzeniu gwałtownie na wysokie obroty rzędu 5-6tys silnik wskakuje na tryb serwisowy, zapala się marchewa, obroty spadają do 0, po chwili jest znów ok... co za tym idzie słabo się wkręca na obroty i nie ma chęci ciągnąć przy wyższych
    A teraz sedno sprawy: wszystko to zaczęło się jak na dzień odebrałem auto od mechanika by sprawdzić (jakiś tydzień temu) i naszło mnie na "czyszczenie" przepływomierza różnymi środkami, więc to w nim upatruję winowajcy, dodam że auto falowało od dawna, ostatnio do tego stopnia że lubiło zgasnąć gdy np z 5 tys obrotów trzeba było wyrzucić na luz...

i Teraz pytanie, czy objawy które opisałem pasują do padniętego przepływomierza? (może trochę śmieszne że pytam ale nie chcę kupować daremnie)

Jutro jeszcze wyczyszczę sobie świeczki ale to raczej nie przez nie...
    ewentualnie jeszcze sondę rozważam...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Raczej na uszkodzony czujnik położenia wału korbowego - ale skoro zapala ci się "marchewa" to nic prostrzego jak podpiąć auto pod komputer i będziesz wiedział na 100%
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

provokator
    Gość

Domyślnie

no właśnie czujnik już mam drugi bo na poprzednim prychał i nierówno chodził, teraz jest już ok, dobra podepnę może jeszcze dzisiaj i dam znać czy jakieś błędy sypie

bawiłem się przed chwilą Unidiagiem i naprawdę trudno cokolwiek stwierdzić, błędów nie pokazuje żadnych, nawet w chwili wyłączania się silnika...
    lambda chyba ok bo trzyma tak 450- 800mv
    najwięcej zastrzeżeń budzi we mnie ten przepływomierz bo pomiary "Air mass flow" są doprawdy zadziwiające, za każdym razem co innego... od razu dodam że zawsze auto dostaje równo w gaz, na początku wywaliło mi silnik przy 55kg później było koło 100kg, często łapało 255, maksymalnie udało mi się wymusić 355 w chwili kiedy nawet nie wywaliło silnika i chwilę `chodził na odcięciu, ale oczywiście każdy pomiar z wyżej opisanych kończył się wawalaniem silnika, często zgaśnięciem, \
    jakieś sugestie?

"objawy uszkodzenia przepływomierza moga być dwojakiego typu

1. spadek czułości przpływomierza
    2. stałe napiecie na wyjsciu, w tym przypadku jest zapalana kontrolka błedu.

Jak testować:

podłaczyc program diagnostyczny np. alfadiag do auta, zagrzać do temperatury > +90 st C
    program ustawic na odczytanie przepływu powietrza oraz na pomiar napiecia wyjsciowego przepływomierza.
    z poziomu obrotów jałowych dodać energicznie gazu, jesli napiecie osiągnie max zgodne z dokumentacją techniczną przepływomierz jest dobry.
    dla przepływomierza MAF o numerze 0 280 218 019 z wkladka f 00c 2G2 030 ten zakres max to 480 kg/h lub jak kto woli 4.4578 V.
    Odchyłka większa niz 10% dyskwalifikuje przepływomierz do aktywnej pracy w samochodzie. "

więc moje 355kg "raczej" przekracza dopuszczalne min

zresztą to było tak:
    odebrałęm auto po wymianie rozrządu i czujnika wałka, ale miałem wrażenie że się dusi więc dawaj czyścić przepływkę specyfikami do czyszczenia elektryki, potem okazało się że to wina rozrządu, no to delikatnie 60km/h do mechaniora, zrobił - ja mu przegazówe a tu błąd taki wywala i silnik prycha, chodzi na 3 gary, to każe mu jeszcze raz robić rozrząd, przyjechał kolo z salony alfy ustawił i to samo, to dawaj drugi czujnik wału - wymienił i auto pięknie chodzi, no ale co się okazało? wywala silnik jak wywalało...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

czy ty ten czujnik wałka kupiles z oryginału??

provokator
    Gość

Domyślnie

szczerze nie mam pojęcia co on mi tam teraz wstawił, poprzedni kosztował jakieś 250zł więc wnioskuję że zamiennik, ale czy to aby czujnik? dziwi mnie fakt że przed czyszczeniem przepływki też było po wymianie czujnika ale takie cyrki się nie działy
    jednocześnie wertując tematy na forach nie spotkałem się z przypadkiem że komuś tak przepływka wariuje...

już sam nie wiem, fakt faktem że nigdy wcześniej nie piłowałem do odcięcia więc może problem jest z dawien dawna... tylko teraz, "dla sprawdzenia", pamiętam że kiedyś tam 2 razy mi się podobnie zrobiło, zgasiłem silnik, zapaliłem i pojechałem dalej, ale obecnie zaczyna się to robić przy coraz niższych obrotach

zastanawiam się nad wycieczką na examiner ale nie wiem czy on mi coś wykaże skoro unidiag nic nie wywala...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

moim zdaniem mozliwe ze masz cyrki wlasnie z tym czujnikiem skoro nie ma mocy przy wyzszych obrotach.. problemy z czujnikiem halla są strasznie uciążliwe juz to kiedys przerabiałem..

ale jesli sie kontrolka zapala to spokojnie na kompie powinno sie wszystko wyjaśnić..