Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Temat: Diagnostyka GT JTS.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie

A co z tym co wrzuciłem ?? Jest coś warte ?? Dziś będę miał drugiego laptopa wiec wieczorem jak sie zmniejszy ruch spróbuję zrobić dynamikę, ale wolałbym wiedzieć czy te logi co wrzuciłem sa dobre albo inaczej czy takie same maja być z jazdy ?? pzdr

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- tak jak ci pokazałem na zrzucie z Scan XL, tam można logowac 14 parametrów, ty logowałeś tylko 4.
    - zbyt krótki czas logowania.
    - Scan XL to dośc trudny program, czemu od niego zaczynasz.
    - jeśli się już nastawiłes na scan xl, to po podłączeniu odczytaj PID-y, w PID-ach doznacz sondę post cat na banku 1 i rób logi.

p.s.
    - z zrzutów z FES-a widać że DTV jest dośc duże, ale na razie nie wiemy czy to nie wina termostatu, chłodnicy lub sond lambda.
    - dopiero logi z jazdy oraz wartośc parametru Long, Short wyjaśni pewne sprawy.
    - zobacz jak bardzo różnią się obroty na biegu jałowym, raz jest 880 obr , za chwile 980 obr, norma to +/- 30 obr.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	silnik 880-980.jpg
Wyświetleń:	68
Rozmiar:	87.6 KB
ID:	78413  
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 26-11-2012 o 11:16
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dzięki za info, nie upieram się przy SCAN XL ale wydaje mi się że ten program co mam SCANMASTER ELM mierzy za mało parametrów - to obroty to właśnie mój problem z którym chcę powalczyć. Termostat wymieniony na nowy (firmy GEATS) bo nie trzymał temp. w trakcie jazdy. Teraz jest idealnie tzn zawsze na wskaźniku rowno 90 stopni... Świece dziś wymieniam na platynki dwóelektrodowe te o których pisał Aleks_K.
    Podrzuć pls. info odnośnie wymaganej wersji SCANMASTERA czy jest jakaś inna nowsza - lepsza , teraz siedze w pracy więc nie sprawdzę jaką ja mam ale tam jest raczej mało parametrów. BUBU i jeszcze jedno pytanie, jak się łącze ScanMasterem to tam jest opcja do połączenia ALFA, OPEL - i jak klikam ALFA to połączyć się nie chce, musze tradycjnie przez ikonę "POŁĄCZ" tak ma być czy znowu coś źle robię ?? Jestem strasznie nakręcony na tą diagnostykę. Dziś jeszcze zmierzę ciśnienie w cylindrach. Co prawda zwykłym manometrycznym przyrządem - ale zawsze. Dojdę czemu te obroty tak latają... mam nadzieję że mi pomożesz, w analizie tego co mam. Pewnie czytałeś ale po zamienie świec i cewek (pisałem o tym powyżj) zmienił się wykres sond lambda na FES'ie rozumiem że jak np mieszanka się nie dopala to sondy tez beda to pokazywały. Genralnie zmieniłem z 1 na 3 więc przeszłem z jednego Kataliztora na drugi (patrząc na układ kolektora wydechowego) może stąd być odwrócony wykres?? Postaram się dziś jak pisałem wcześniej zrobić testy podczas jazdy jak tylko laptop mi nie zeświruje...

BUBU jedna prośba jeszcze o odpowiedź. Czy jak włącze ScanMastera - wejdę na parametry bieżące - włącze monitorowanie - po 10 minutach zapiszę - to wystarczy ?? Czy muszę coś jeszcze w programie zanzaczać dodatkowo??

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- pierwsze pytanie, czy zajmujemy się Scan Masterem ?
    - ja nie za bardzo mogę latać od jednego programu do drugiego, ponieważ muszę odpalić emulator na maszynie wirtulalnej.

- jeśli Scan Master (miałes podany link do ostaniej wersji, chyba 2.1 ), wersja nie jest ważna, ważne jest aby postępować jak jest napisane, od tego są procedury !.

- po uruchomieniu scan Mastera, łączysz się z autem, potem wczytujesz plik konfiguracyjny (plik konfiguracyjny da ci 12 parametrów do logowania, starczy na początek ), kolejno sprawdzasz w zakładce od PID, czy jest zaznaczony PID od sondy post-cat dla banku 1.
    - uruchamiasz logowanie, po skończeniu logowania zapisujesz log, najlepiej dwa razy w ten samym katalog.
    - najlepiej jeszcze spawdzić czy w tym katalogu jest ten plik od logów, *.glf, najlepiej zapisywać z data i godziną w nazwie pliku.

- zapomnij o połączeniu Alfa, Opel to jakaś nie doróbka producenta.

- logowanie NA POSTOJU robimy tak długo aż zaobserwujemy że zadziała termostat, czyli temperatura nam spadnie w związku z otwarciem termostatu.
    - ale nie przesadzajmy, jak silnik po czasie 20 minut nie osiągnie temperatury to i tak kończyly logowanie, czyli robimy wtedy to co poniżej.
    - nie kończymy logowania tak od razu, jeszcze dobrze jest zrobić mała przygazówke, tak do 3000 obr, przez czas około 2-3 minut.
    - wtedy dopiero zapisujemy logi.

p.s.
    - w twoich poprzednich logach z programu Scan XL było widać że dość słabo silnik się nagrzewał.
    - czas logowania to chyba 6 + 2 + 2 minuty a temperatura tylko + 60 st C.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 26-11-2012 o 11:36

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ok teraz już wiem wszystko co do mojego logowania to faktycznie auto sie nie nagrzało potem miałem problem z kompem. A n wołaśnie ja żadnych plikwo konfiguracyjnych nie wczytywałem... Poszukam ich do GT 2,0 JTS. Zrobię tak jak napisałeś. Czyli najpierw logi do nagrzania (otwarcia termostatu) potem logi z jazdy. Dziś to ogarnę więc pewnie w nocy wrzucę co wyszło... Dzięki za info Bubu już nie męczę

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- lepiej jeszcze pomęczyć aby zrobić dobrze.

- ale nie odpowiedziałeś jakim programem będziesz robił logi, bo jeśli Scan Masterem to pliki kongfiguracyjne załączyłem w temacie #50 lub w tym temacie #56 , poniżej.

--
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 26-11-2012 o 12:31

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

ScanMasterem od poczatku już do końca. Trochę go ogarniam lepiej niż Scan XL choć am nauczyłem sie już wrzucac dodatkowe wykresy i PID'y. Ale na moją wiedze wystaczy ScanMaster. Dzięki za pliki konfiguracji... Dziś działam w temacie dalej...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

songokudj – powodzenia w testach.

CASE 2:
    GT JTS 2 - GT JTS, 2004:
    - nie znam objawów w jeździe, nie było możliwości, by pojechać.
    - błędów zapisanych nie było,
    - nie odpalała na zimnym silniku, dopiero za 3-4 razem,
    - kłapią zawory lub słychać wariator, nieco ucichło po wymianie czujnika temp. wody (opinia mechanika),
    - na początku – temp. silnika 64 st – nie widziałam, że stoi nie odpalana od wczoraj po południu.
    - w pierwszym teście scanxl – rozgrzewania silnika – doszła do 103 st – 1 bieg wentylatora się nie załączył, dopiero startował drugi (nie mam zapisu, nie zapisałam), potem zbiło do 98 i dalej podnosiła, silnik nie był gorący, rura od termostatu także,
    - drugi test rozgrzewania silnika to samo == temp. pracy silnika na biegu jałowym – non stop 102-103 st C
    - po wymianie czujnika temp. wody na inny – zupełnie inne temp., ale nadal bieg 1 wentylator nie załączał, ten problem pozostał,
    --- chyba ECU dostawało złe wskazanie temp. silnika i dawało parametry niepoprawne na starcie, co prawdopodobnie skutkowało tym, że nie odpalała,
    --- także wskazanie sondy post-cat na B1 chyba sugerowało, nie dostosowanie parametrów do rzeczywistej pracy silnika (oscylowała w granicach 0,005 – 0,01 == piszę, ponieważ było widać w pliku, którego nie zapisałam).
    - testy są niepełne, brakło już czasu, długo próbowałam z iskrownikiem w mojej, a potem wyskoczyła temp. silnika i to zajęło czas. Poza tym dopóki sprawa temp. silnika nie zostanie wyeliminowana, to chyba wyniki nie będą miarodajne?
    --- nie zdążyłam wykonać testu sond pos-cat,
    - korekty czasu wtrysku, te zapisane, wg mnie nie mogą być brane pod uwagę do oceny stanu diagnostycznego samochodu, ponieważ ECU ustalał czasy wtrysku na podstawie złych wskazań czujnika temp. wody?
    - lambda corr – 1x16, 1x0
    - samochód wyjechał z ASO ze wskazaniem oceny ustawienia rozrządu – że przestawiony i że napinacz nie trzyma (mniej więcej to napisali).
    - Na dniach w GT JTS 2 – będzie oceniany rozrząd, wtedy pojadę i zrobię dokumentację. Test OBD – nie wiem jeszcze, czy się uda.

CASE 3:
    GT JTS 3: GT JTS, 2004
    - samochód jest sprawny, jak napisał bubu,
    - momentami nie ma balansu na cylindrach w oscylogramach na biegu jałowym, na cyl. 3 i 4.
    - czasami spadają rpm za nisko na biegu jałowym,
    - gorsza moc na niskich rpm, na dużych obciążeniach,
    - pojawiają się błędy niepotwierdzone p0420, p0430 w zakresie ok. 2000 rpm,

Logi i oscylogramy w wątku http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ml#post1032151
    Jeśli uznacie, że coś jest warte pokazania i ma wartość diagnostyczną, to zamieścicie zrzut z wyniku, wraz z komentarzem.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 28-11-2012 o 02:51

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

ALFA-01.12.12.rarWitam

Mam małe zaległości
    Wrzucam log z jazdy z 3000 obr.
    Miałem problem i nie udało mi się wgrać plików konfiguracyjnych od BUBU tzn. rozpakowałem je. i chciałem importować w w programie przez zakłądkę PID konfiguracja ale jak otwierałem to nie widział tych plików (rozszerzenia) w efekcie nie widział ich wcale. Wiec wrzucam to co mi się udało. Oczywiście zrobie jeszcze 2000 i 4000 ale czy to jest to o co chodziło?
    Pytanie do znawców tematu
    Zmieniłem świece na platynki NGK i błąd p0300 / p0301 na razie się nie pojawił. delikatne falowanie nie ustało.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

ale czy to jest to o co chodziło?
    - nie , nigdy nie robimy eksportu z tych programów, poniewaz cięzko się odczytuje eksporty.
    - aby przegladać, oglądać, robić przekroje danych używamy tylko i WYŁĄCZNIE load /save.
    - kolejna porcja zrzutów jak ja to robię z Scan Masterem.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1000.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	91.0 KB
ID:	79213   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1001.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	76.6 KB
ID:	79214   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1002.jpg
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	121.3 KB
ID:	79215   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję