Revers ja myślę że Mogl rozważał odkupienie Twoich starych elektrozaworów![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Teraz to właściwie nie wiadomo, które nowe, a które stare, bo dla experymentu włożyłem do samochodu te stare w i wszystko działa bez zarzutu - zero błędów.
Ale żadnych pozbywać się nie zamierzam
Jeśli chodzi o czyszczenie, to nie za bardzo jest tam co czyścić, może myjka ultradźwiękowa mogłaby cokolwiek pomóc, ale nie sądzę - dlatego, po czyszczeniu, które wykonał mój mechanik, minęło zaledwie dwa tygodnie i problem powrócił, a tu od ponad miesiąca wszystko działa perfekcyjnie.
Ostatnio edytowane przez revers ; 26-07-2016 o 10:25
Problem nie musi być związany z zabrudzeniem zaworu, czasem zawodzi też elektryka.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Oczywiście, że tak, ale charakterystyczne jest to, że w starych, po wyjęciu, przy potrząsaniu zaworem była cisza, natomiast w nowych wyraźnie słychać było, że coś w nim stuka, to zapewne ten zaworek - w tych wyjętych z benzyny, też słuchać było ten charakterystyczny stuk, to samo po podłączniu do akumulatora - w każdym razie, mam teraz dwa komplety, jakby coś
Wsadzenie do benzyny nic nie kosztuje, a więc każdy może sobie ten sposób spraktykować we własnym zakresie, uda się, to się uda, nie, to nie - zero ryzyka![]()
Po podłączeniu do kompa pokazał błąd 0013.
Ale powiem wam że coś się samo naprawiło i znowu jest ok.
Zauważyłem też że wcześniej po załączeniu zapłonu przed odpaleniem silnika coś piszczało pod maską (przy silniku) i wtedy po odpaleniu nie równo pracował, kiedy zgasł to już piszczenia nie było przy włączonym zapłonie i odpalał i pracował normalnie.
Czy te piszczenie to mógł być zablokowany elektrozawór?
ehhh... moja radość nie trwała długo
teraz nie trzęsie silnikiem po dopaleniu na zimnym, ale na wolnych obrotach pracuje tak jakby chodził na 3 cylindrach :/
pokazał się nawet check engine... podpiąłem pod kompa, wywaliło błąd p0013, p0014, p0017
znaczy się elektrozawory wykręcam i czyszczę w preparacie renoclean tzn zostawie je na 24h niech się moczą, zobaczymy czy to coś pomoże.
panowie a może w nafcie lepiej?
Ostatnio edytowane przez icemario ; 31-08-2016 o 21:59 Powód: dodanie
Wymienić najlepiej![]()
Nie znam tego preparatu, ja moczyłem w benzynie ekstrakcyjnej, tyle tylko, że numery błędów, które podałeś, wskazują chyba bardziej na rozrząd niż elektrozawory.