Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 96

Temat: Przegnite progi

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

ODkręcasz 5 śrub 10mm pod podwoziem, po jednej 8mm w przednim błotniku i ciagniesz delikatnei próg do siebie. Spinki da się kupić ale tylko w ASO. 8 spinek na każdą ze stron idzie. Występują spinki na lewą i prawa strone osobno( ! ) komplet na strone ok 50 zeta. Pytaj w autosklep24 albo tanifiat na allegro. Jakbys poszukał to było troche tematgów o tych spinkach.
    [C

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

jeszcze jedna uwaga a propos zakładania, najlepiej robić to w dwoje ponieważ jak trzyma się próg ma on tendencje do wyginania się, a spinki montuje się na próg i zakłada na samochód i trzeba wpiąć wszystkie zapinki na raz.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Na pewno łatwiej ale bez przesady. Ja to pierwszy raz wkładałem sam i poszło bez najmniejszych problemów. Całość lekko wieszasz na wszystkich a potem idzies po kolei i dociskasz żeby zapiąć.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Na pewno łatwiej ale bez przesady. Ja to pierwszy raz wkładałem sam i poszło bez najmniejszych problemów. Całość lekko wieszasz na wszystkich a potem idzies po kolei i dociskasz żeby zapiąć.
    ja jak zakładałem to było cholernie gorąco i miałem wrażenie, że progi zrobili z plasteliny.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Wczoraj zauważyłem pod drzwiami kierowcy na tym progu metalowym babelek. Rzucając kur.ami na lewo i prawo postanowiłem go palcem zdrapać i w razie czego zamalować farbą ( mam dobrane troche lakieru w puszcze na drobne odpryski) . I co sie okazało. Ze wpadł mi palec do środka. Nadal rzucając wamikur postanowiłem zająć sie tym tematem i co sie okazało. 5 dziur w okolicach fotela kierowcy wydłubałem. Co ciekawe blacha na tych progach jest cienka jak w puszcze od pepsi. Nie wiem. Lekko sie zalamalem ale musze to jakoś opanowac. Narazie zdjalem nakladke, oczyscilem te dziuty i posmarowalem to brunoxem ( 2 warstwy) Dziś chyba zaleje to od środka bitexem jakoś i zaszpachluje. Ręce opadają. O dziwo od strony pasażera próg cały a tutaj 5 dziur co 2 cm od siebie. Sam brunox da rade? jak myslicie.
    [C

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Jeżeli chcesz to robić sam to najpierw jakiś "przeciw korozji" może brunox, nie wiem. Potem duża pucha żywicy poliestrowej z matą z włókna. No i jedziesz. Na to baranek. Ja tak kiedyś mocowanie amortyzatora w kaszlaku naprawiłem, cały przód i pół podłogi a obecnie przegniły mi mocowania fotela w puntolocie i zrobiłem je z żywicy. Elegancko.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

O z tą matą to ciekawa opcja. Tylko , że mam w garażu szpachlówke z jakimis drobinkami alumimium i chciałem to tym pozatykać. Tylko jak połoze ta żywice z mata to chyba będzie to juz widac z zewnątrz, że coś tynkowane jest a jak dam samą szpachlówkę to może to jakoś jeszcze papierkiem zeszlifuje. Dobrze ze kolor to blu oddisea , bardzo przyjemny na takie zaprawki bo w zasadzie nawet jakbym to na czarno pomalował to nie będzie sie w oczy rzucać.
    Narazie posmarowałem 2 warstwy brunoxa i paskudztwo bardzo długo schnie. Ciekawa opcja z ta mata szklana.
    MArek myślisz ze sam brunox wystarczy na rdze? NA brunoxa dam szpachlówke, na to dam "minie" jako podklad pod lakier a potem polece pedzeleczkiem lakierem pod kolor. Widac bedzie napewno jak sie kto przyjrzy ale najbardziej obawiam sie ze za rok to znowu wyjdzie.
    [C

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie jestem lakiernikiem i nie wiem za bardzo jak działa ten brunox. Ale na rdzę na pewno coś co wchodzi w reakcję z rdzą. Są takie specyfiki. Na to żywica z matą z włókna szklanego. Nie dawaj szpachli na dziury bo Ci wypadnie. dopiero na powłokę poliestrową szpachlówka i wyrównanie. Dziurę też bym wypełnił żywicą.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Dobrze prawisz. Ma to sens jade zaraz chyba do kastoramy po ta żywiće i mate. Wytne pasek żywicy na to cienka wartwa szpachli . Do środka dam jak radzisz tez tej żywicy żeby zadusić rdze i wtedy nie ma uja we wsi\
    Ten brunox epoxy to wlasnie jest taki specyfik reagujacy z rdzą. Ma to postac takiego jakby "miodu" w reakcji z rdza robi sie czarny metal.
    [C

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

weź to zeszlifuj i kup jakiś dobry podkład epoksydowy wiążący korozję, to jedyna metoda, właśnie się zbieram, żeby zrobić sobie cały dół Spidera
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6