Owszem, spalanie powoli spada co jest normalne bo te auta tak mają... ale oczywiście jest to wierutna bzdura i tak być nie powinno- w momencie puszczenia gazu auto od razu nie spala paliwa. Jest to kłamstwo w żywe oczy, nie wiem kto tak idiotycznie wymyślił wskazania spalania chwilowego.
Passat ma od razu właściwe wskazania- rozpędzam się pokazuje 20l/100... odejmuję gazu i jadę ze stałą prędkościa- natychmiast 5l/100km.
Dziwneale czym były by nasze autka gdyby nie ich dziwnoty?
Od razu odpowiem- Passatami![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
U mnie praktycznie od razu spada spalanie do 2l gdy puszczę gaz(zajmuje to około 2s) jeżeli lekko trzymam gaz mimo, że samochód schodzi z obrotów to spalanie jest wyższe od 2l, ale jak odstawię nogę to od razu schodzi do 2l. Wiadomo, że jest pewne opóźnienie w obliczaniu chwilowego spalania, ale jest to około 1 do 3 sekund nie dłużej bynajmniej w moim przypadku.
A jak jest u Ciebie, gdy rozpędzisz się, wrzucisz bieg i utrzymujesz stałą prędkość? U mnie schodzi powooooooli... no tak z 7-8sek
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
U mnie też wskazanie spada raczej powoli. Ale już się przyzwyczaiłemSumma summarum nie jest źle. Ostatnia trasa 1300 km (na miejsce i z powrotem, 50% autostrada), komputer pokazał 6.4 l/100 km.
A niedługo serwis filtrowo-olejowy i potem znów taka sama trasa. Zmieniam typ oleju z 5W40 na 5W30, zobaczymy czy wskazanie się zmieni![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
wczoraj zrobilem 200 km. po plaskim i troche po gorkach i nie przekroczylem spalania 5.5 l, a w drodze powrotnej nawet troche pocisnalem alficzke
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Niestety, od czasu przejścia na model 159 nie mogę pochwalić się niczym szczególnym w zakresie spalania paliwa. Miasto - ok. 11-12,5 , fakt ulice zatłoczone, dużo stania zamiast jazdy. Kilka dni temu wyjazd do Gdańska z prędkościami rozsądnymi (do 130 km/h, może raz lub dwa na obwodnicy 3miasta do ok. 180) - 7,2 średnio (gdy tylko próbowałem dłużej trzymać 160 to wzrastało do 8/100. W aucie wszystko sprawne, poprawione. Pojutrze powtarzam trasę i to w godzinach wczesno porannych, sprawdzę jeszcze raz.
Spalanie masz w normie kolego
Ja przy 130 mam też koło 6.8-7l/100km
Po wywaleniu klap poprawiło mi się spalanie bo było wcześniej 7.5 :/
Co dopiero jak wywalę DPF'a i zaślepię EGR?![]()