Test kompresji bez oleju był powtarzany dwukrotnie, z olejem raz.
Było zgodnie z wyżej zamieszczonym protokołem, oprócz tego, że zapomniałam o tym, że trzeba wyjąć bezpiecznik od pompy paliwa, a potem jak mi się przypomniało podczas próby olejowej da 1 cylindra, bo zapodał paliwo, doszło do samozapłonu i się olej zapalił i poszedł dym. Ale tak robił i mówił, że przebieg testu jest prawidłowy. Więc nie wiem, czy ma to wpływ na wyniki tego ciśnienia z olejem? Mechanik powiedział, że poszło ciśnienie wtedy to wszystko jest jak należy, że zawory dobrze reagują, nie wiem.
Na moim aku było robione.
Nie udało mi się nakręcić filmu jak nabija, ponieważ mechanik wydobywał w pewnym momencie urządzenie pomiarowe, nie miałam pomysłu, jak to zrobić.
Nabijało szybko to ciśnienie.
W obydwu powtórzeniach wyszło tak samo – na wszystkich cylindrach tak samo (ok. 14), to zrobiłam zdjęcie tylko jedno. W próbie olejowej każdy cylinder też pokazywał tak samo (ok. 18).
Te obroty rozrusznika, to nie wiem, no kręcił, ale potem po tej próbie olejowej lepiej kręcił mam takie wrażenie. Nie wiem jednak czemu?
Jutro jeszcze powtórzę w innym warsztacie. Teraz już wiem, jak to wygląda i czego się spodziewać, to zrobię stosowną dokumentację i będę pamiętać o tym bezpieczniku. Można nie wyciągać tego urządzenia – wtedy by bym mogła nakręcić film? Jak nie to zrobię najwyżej komplet zdjęć, ale z tego nie wyniknie tyle, co z filmu. Muszę to organizacyjnie ogarnąć jakoś, za szybko się wszystko odbywa.
GT_JTS_kompresja_metoda_mechaniczna.zip
-------------------------------------------------------------------------------
ECU:
W piątek elektronik będzie miał programator i sprawdzi, czy da się program z mojego ECU tam wsadzić. Obejrzy ten sterownik od 156 tym programem. Więc jak wszystko dobrze pójdzie na początek przyszłego tygodnia by działał z GT.
Muszę pilnie zapytać:
Sterownik z 156 ma taki nr BOSH:
0261 S01 027
Zamontowany w GT ma taki numer BOSH:
O261 S01 032
Różnią się końcówką numeru. Wiecie co to znaczy – czy będzie dobry dla GT? Ewentualnie, gdzie mogę się dowiedzieć, co to oznacza?
Ta informacja jest mi bardzo potrzebna.
edit:
Jeszcze jest nr MED711 A018, ale ten to nie wiem, czy jest ważniejszy od tamtego i nie wiem jaki jest w tym od 156. Jak się dowiem jaki jest w tym ze 156, to wtedy wrzucę.
edit1:
Zrobiłam zdjęcie tamtego ze 156 przecież:
numer drugi:
MED711 A001
Że wszystko w czym biorę udział musi powodować niesłychane komplikacje.