Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Temat: usunięcie klapek kolektora - brak poprawy

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW

Domyślnie

ehh... Totalna masakra - powiem wam że tak się zawiodłem na alfach że to już chyba będzie koniec z włoską motoryzacją. Dostałem niezły strzał w portfel i psychikę.
    Ale powracając do tematu. To już teraz nie wiem co mam robić bawić się w pierwszej kolejności w OVERBOOST czyli zawór sterujący turbiną czy odrazu iść do turbiniarza niech ją wyciąga i sprawdza geometrię ?

Dziś z pomocą znajomego zauważyłem że mimo zaślepienie EGR autko delikatnie bucha czarnym dymkiem może być to spowodowane że zaślepiło się EGR nie czyszcząc go dokładnie ?? Dodatkowo jak mu dałem zaślepkę EGR żeby ją założył to założył ale bez uszczelek Najgorsze jest to że mechanik który mi robił remont twierdzi że dokładnie czyścił EGR i kolektor... tylko ja mu w w ogóle nie ufam. Bo obiecał że wszystko po remoncie będzie GIT a teraz mimo reklamacji twierdzi ze on wszystko zrobił OK i wszystko posprawdzał i on ma taki sam silnik w Oplu i jest wszystko OK. Nie mam już sił do tego wszystkiego. Zastanawiam czy nie odstawiać auta do CINKA i w dupie... tylko u cinka też kolejną kasę grubą pewnie zostawię

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciej69
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 08r, Chrysler Crossfire, Lincoln Navigator mk3, Chevy Astro Starcraft

Domyślnie

Jak nie masz dpfa to normalne, że strzeli czarnym dymem, to jest diesel = cząstki stałe = sadza. Tak w ogóle to auto trzyma ciśnienie na każdym cylindrze? Piszesz, że dpf nowy, to jakim cudem kopci? :]

I, mimo wszystko, oddałbym turbine do sprawdzenia i ewentualnego ustawienia. Twój mechanik nie ma takiego samego silnika, ma starszą, cięższą wersje 1.9. Niby niuanse ale wiele rzeczy nie pasuje.

Nie ważne jakiej marki jest auto, o diesla trzeba dbać. W BMW też mogło Ci się tak zdarzyć, w VW zatarcie sinika, w Toyotach strzelają głowice, w Fordach padają sprzegła i dwumasy a Subaru i Hondy boją się mechanicy :]. Mimo wszystko 1.9 od fiata jest najlepszym wyborem, bo każdy mechanik go zrobi.
    "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców"

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Nie ma co płakać i trzeba spojrzeć na jasną stronę. Przy zakupie drugiej alfy będziesz fachowcem i nie dasz się nabrać.

A skoro auto bucha jak to określiłeś dymem to może zwyczajnie ma mało powietrza i dlatego muli się od dołu. To może sugerować złe ustawienie lub złe sterowanie turbiną, która ma zamknięte łopatki na wolnych obrotach.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Auto

Domyślnie

Koledzy... Właśnie jestem po dosyć grubej kłótni z mechanikiem który mi robił remont silnika. Powiedziałem że w ramach gwarancji na usługę powinien mi wyjąć turbinę i oddać ja do sprawdzenia geometrii... pewnie jak się domyślacie delikatnie mówiąc odmówił i powiedział że może mi promocyjnie ją wyciągnąć i włożyć za 350 zł Ale powiedział że turbina jest na pewno dobra i to nie ma opcji żeby to i zaczął szukać przy OVERBOOST. Podmienił na inny ( od opla ) i jak na razie tak myślę że samochód jeździ od dołu tak jak powinien. Niestety dalej kopci na czarno przy dodawaniu gazu jak jest zimny Chyba pozostaje wypad do CINSOFTU. Niech gość mi zdiagnozuje co i jak. Ale jeszcze wcześniej chciałbym się z kimś styknąć i zobaczyć jak sprawna alfa powinna fruwać. Ale mam nadzieję że już żadne grubsze koszty mnie nie powinny zaskoczyć z samochodem...

Użytkownik Świeżak Avatar Karbon
    Mieszka w
    CK/TPI
    Auto
    Było 156 1.9 JTD Jest 159 2.4 Q4 Ti 210 KM

Domyślnie

puceek Jak zlikwidujesz całkiem problem to daj mi znać najlepiej na PW bo mam to samo i też szukam rozwiązania tego problemu z tym że oprócz tego mam problem z drganiami przenoszonymi na nadwozie i w pierwszej kolejności muszę sie z tym uporać...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar kl3ryk
    Auto
    159

Domyślnie

czemu na pw skoro większa ilość ludzi śledzi temat

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał puceek Zobacz post
    Koledzy... Właśnie jestem po dosyć grubej kłótni z mechanikiem który mi robił remont silnika. Powiedziałem że w ramach gwarancji na usługę powinien mi wyjąć turbinę i oddać ja do sprawdzenia geometrii... pewnie jak się domyślacie delikatnie mówiąc odmówił i powiedział że może mi promocyjnie ją wyciągnąć i włożyć za 350 zł Ale powiedział że turbina jest na pewno dobra i to nie ma opcji żeby to i zaczął szukać przy OVERBOOST. Podmienił na inny ( od opla ) i jak na razie tak myślę że samochód jeździ od dołu tak jak powinien. Niestety dalej kopci na czarno przy dodawaniu gazu jak jest zimny Chyba pozostaje wypad do CINSOFTU. Niech gość mi zdiagnozuje co i jak. Ale jeszcze wcześniej chciałbym się z kimś styknąć i zobaczyć jak sprawna alfa powinna fruwać. Ale mam nadzieję że już żadne grubsze koszty mnie nie powinny zaskoczyć z samochodem...
    A czy ktoś zadał sobie trud, żeby przelogować chociażby takie parametry jak:
    - ciśnienie zadane i ciśnienie mierzone w kolektorze dolotowym
    - korekty wtryskiwaczy podczas jazdy z delikatnym przyspieszaniem (obciążenie silnika) ???
    Sprawdzono ustawienie rozrządu z uwzględnieniem synchronizacji wałków?
    Bo mi to wygląda na jakieś usilne próby zgadywania, co jest nie tak...
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 17-07-2015 o 15:42
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Zgadzam się z Tomkiem i ja bym obstawiał pewnie niewłaściwe korekty i trzeba wtryski zrobić aby auto normalnie jeździło i tyle.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Zgadzam się z Tomkiem i ja bym obstawiał pewnie niewłaściwe korekty i trzeba wtryski zrobić aby auto normalnie jeździło i tyle.
    Temat jest prosty - jeśli rozrząd jest ustawiony poprawnie, silnik ma właściwą kompresję i podczas jazdy korekty nie lecą "w kosmos" - to mamy podstawę, żeby zajmować się osprzętem, czyli EGR, turbiną, itp. Wtedy EGR - blacha i zaślepienie, DPF odkręcić (tu go nie ma) i jazda testowa - przy braku poprawy i nie doładowującej turbosprężarce w niskim zakresie prędkości obrotowych - mamy winowajcę w postaci turbosprężarki. To częsta przypadłość po regeneracji. Można tutaj sobie poradzić na dwa sposoby - jeden jest prosty i tani, drugi droższy i bardziej skomplikowany - przy czym bez DOBRZE wykonanej diagnostyki radzenie komukolwiek, żeby cokolwiek wymieniał, jest dla mnie lekkim nieporozumieniem.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    A czy ktoś zadał sobie trud, żeby przelogować chociażby takie parametry jak:
    - ciśnienie zadane i ciśnienie mierzone w kolektorze dolotowym
    - korekty wtryskiwaczy podczas jazdy z delikatnym przyspieszaniem (obciążenie silnika) ???
    Sprawdzono ustawienie rozrządu z uwzględnieniem synchronizacji wałków?
    Bo mi to wygląda na jakieś usilne próby zgadywania, co jest nie tak...
    Koledzy jest idealnie jak mówicie... Poprostu mechanik nie wie co i jak i kombinuje. Ostatnio jak idiota jeździł moim i swoim Oplem i twierdził że jego samochód jeździ OK i mój też ( on ma Opla 1.9 150 KM ) Właśnie już jestem po wstępnej rozmowie z Cinsfotem ( daleko do nich nie mam i mam nadzieję że on to ogarnie a ja nie zostanę bankrutem ) Tylko szkoda że u niego tak długi czas oczekiwania Bo już w tym momencie przepłaciłem megaa za samochód. Ale chciałbym go zrobić idealnie czy dla mnie czy dla potencjalnego kupca. Nie lubię ludzi oszukiwać i kręcić. Czemu Tomek mówisz że nie mam DPF ? przecież normalnie jest wypalany i widoczny w kompie - również go można wypalić awaryjnie przez kompa !!!