Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 74

Temat: engine oil pressure low

Użytkownik Świeżak Avatar FoX12345
    Mieszka w
    Busko Zdrój/Stockport UK
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V 140HP 2004 <3 Giulietta 1.4 TB MJet 2011 170HP

Domyślnie

Usterka naprawiona. Czujnik nawalił. 60 zł pomiar, nowy czujnik i jego montaż. Uff ulżyło że nic droższego a ciśnienie ponoć bardzo dobre: 2,7 ba na jałowym, 5 na przygazowaniu. Więc jak rozumiem pompa oleju sprawna pozdro!

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Zależy jak patrzeć ale elearn inne podaje ciśnienie na jałowym na rozgrzanym silniku
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak Avatar FoX12345
    Mieszka w
    Busko Zdrój/Stockport UK
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V 140HP 2004 <3 Giulietta 1.4 TB MJet 2011 170HP

Domyślnie

Zanim doszli gdzie czujnik i jak tam sie dostać to silnik ostygł ;p

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Jawor
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 ts 105KM

Olej na bagnecie max > błąd EOPL pierwszy raz pojawił się na dosłownie 1-2 sekundy, gdy w tym samym czasie tył auta był z 15 cm niżej niż przód (cofałem i byłem na krawędzi rowu), potem wszystko było ok. Po jakimś tygodniu odłączyłem akumulator, odczepiłem kable od Body tam gdzie się można podpiąć pod komputer, ale zrezygnowałem z dostania się do płyty BODY, żeby poprawić zasięg pilota, gdy podłączyłem wszystko z powrotem i odpaliłem auto to na stałe pojawił się błąd EOPL. Trochę się zmartwiłem, ale ponownie sprawdziłem olej i był na max i nic nadzywczajnego się nie działo. Po kilku dniach pojechałem do mechanika, sprawdził ciśnienie manometrem (było doskonałe jak to określił) i wymienił czujnik ciśnienia. Niestety po odpaleniu komunikat nadal się wyświetla. Zlecił mi wizytę u elektryka by wejść głębiej w komputer.
    Nim dotarłem do elektryka zrobiłem jakieś 1200 km i ubyło mi tam z 0,6 l oleju, dolałem i jest tak z 3/5 bo mam zamiar wymienić olej za 2 tygodnie.

Elektryk powiedział, że podłączenie pod kompa nic nie da i bym zostawił auto (ale na codzień jest mi potrzebne więc się wstrzymałem do tej pory). W międzyczasie zaopatrzyłem się w kabel ELM327. Pobawiłem się, błędów nie ma żadnych związanych z olejem czy czujnikiem.
    Dzisiaj wgłębiłem się w tajniki MES, doszedłem do informacji o poziomie oleju (wyświetla się wartość 0 i ani drgnie na wyłączonym jak i włączonym silniku), ale jednocześnie zauważyłem, że na włączonym silniku po chwili zniknął komunikat. Niestety po ponownym uruchomieniu silnika pojawia się ponownie, i znika po tej samej czynności, a zdecydowanie znika gdy wykonam kontrolę komunikatu na włączonym silniku. Oczywiście po ponownym uruchomieniu nadal zaszczyca mnie swoją obecnością na desce rozdzielczej
    Zrobiłem to resetowanie ustawień adaptacyjnych czy jak to tam się zwało, i pyknąłem również osiowanie proxy. Nadal to samo.
    Czujnik poziomu oleju może do wymiany przy takmi komunikacie, bo w MES nie znalazłem wywołania błędu o niskim stanie oleju, ale też nie wywala błędu od czujnika poziomu oleju.

Reasumując te wypociny (chyba w miarę zrozumiałem jak na pierwszy raz) chyba elektryk ma rację i sam tego nie rozwiążę, próbowałem znaleźć ten czujnik by sprawdzić kabelki, ale nie dostanę się do niego. Ostatnio słyszałem, że nasze body nie lubią jak się odłącza akumulator i coś na płycie mogło rypnąć.

Pewnie nikt mi nie pomoże, ale mile widziane opinie, może komuś się kiedyś przyda coś z tego opisu.
    Ostatnio edytowane przez minris ; 03-03-2016 o 21:43

Auto
    147 1.9 JTD rocznik 2008

Domyślnie Komunikat Change the Motor Oil

Hej,

piszę do Was z prośbą o radę, wskazówkę. Po 10 tys. od wymiany oleju pojawił się komunikat, żeby wymienić olej. Został wymieniony wraz z filtrami. Ale komunikat pozostał mimo dwukrotnego podłączenia do programu, żeby wyzerować licznik i kontrolkę. Za trzecim razem podpięto do manometru, i wyszło, że czujnik jest dobry, ale na niskich obrotach ciśnienie oleju skacze. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem, co może być przyczyną?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Koks
    Mieszka w
    Knurów
    Auto
    AR 147 1910 JTD CF3 8V 115KM/85 KW (DISTINCTIVE)

Domyślnie

Chodzi o komunikat servizi czy engine oil pressure low ?

Wystukane z Galaxy S5 Neo

Auto
    147 1.9 JTD rocznik 2008

Domyślnie

chodzi o change motor oil, taki komunikat się pojawia...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Koks
    Mieszka w
    Knurów
    Auto
    AR 147 1910 JTD CF3 8V 115KM/85 KW (DISTINCTIVE)

Domyślnie

Ja takiego komunikatu nie mam ale wygląda na to że chodzi o inspekcje. Ja mam wyciągnięty bezpiecznik Servizi w skrzynce przy akumulatorze i nie mam w ogóle inspekcji.

Wystukane z Galaxy S5 Neo

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa GT 1.9 JTDm >150km?

Domyślnie

Witam
    Od paru dni zdarza się że Alfa od czasu do czasu zgaśnie jak stoi na luzie. Podczas jazdy zdarza się że auto szarpnie, obroty lecą w dół a na desce zapala się kontrolka spirali (świece, jak podczas odpalania). Wszystko trwa dosłownie sekundę tak jakby auto zgasło i znowu odpaliło w jednej chwili. Zdarza się również że (ale to już w innym czasie) zapali się "engine oil pressure low", również dosłownie na sekundę.
    Olej, filtr oleju, powietrza i paliwa nowe.
    Może ktoś ma jakiś pomysł co jest przyczyną?

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Jeśli silnik gaśnie i komputer zdąży wykryć spadek ciśnienia oleju to automatycznie wywali ci błąd EOLP. Tak samo jakbyś zdławił silnik to ci odrazu zaświeci EOLP, bo zanim silnik zgasł komputer zdążył wykryć spadek ciśnienia oleju, związany ze spadkiem obrotów silnika podczas jego gaśnięcia