Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 97

Temat: [156] Nie działa podgrzewanie lusterek i tylnej szyby

Użytkownik Embrion
    Auto
    renault laguna 1996

Domyślnie

sory za odgrzebanie ale mam jeszcze inny problem z podgrzewaniem. mianowicie po włożeniu bezpiecznika od razu się on pali przez jakiś czas działało po włożeniu większego ale problem znowu wrócił macie jakieś pomysły >???

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Wczoraj musiałem i ja niestety powalczyć z tą przypadłością w mojej 156 po FL. Objawy opisywane wcześniej, czyli słychać tyknięcie przekaźnika, dioda świeci a prądu zarówno kablach z tyłu, jak i w gnieździe bezpiecznika brak. Najpierw sprawdziłem przekaźnik R3 o którym pisał Intell. Dojście do niego jest w miarę dobre ale trzeba odkręcić dwie śruby na klucz 10 wkręcone w dwie blaszki (jedną dociskam palcem na zdjęciu) trzymające dolną ściankę bezpieczników. Jak już ją odkręcimy to z tyłu mamy kilka przekaźników z których jeden to R3 (zaznaczony na zdjęciu). Wyjąłem go, zdjąłem obudowę i profilaktycznie przeczyściłem zarówno piny, jak i stycznik elektromagnetyczny papierem 800. Po tej operacji ogrzewanie lusterek i szyby wróciło.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2012-12-23-216.jpg
Wyświetleń:	5825
Rozmiar:	75.8 KB
ID:	80830Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2012-12-23-217.jpg
Wyświetleń:	8885
Rozmiar:	88.0 KB
ID:	80831

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

Opowiem taką historię... w citroenie kumpla pewnego razu przestały świecić lampy z przodu. Gość przegrzebał wszystkie bezpieczniki kable i przekaźniki. Spędził nad nim ponad 2 dni (ok 20h godzinowo po pracy) okazało się że jednoczenie poszły mu 4 żarówki (lewa i prawa postojówka i drogowe) jednocześnie. Rzadko spotykane, ale jednak możliwe padnięcie w tym samym czasie

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał donszymon Zobacz post
    Ja również mam problem z ogrzewaniem. Miałem go od chwili odebrania samochodu z ASO, gdzie wymieniali mi tylni błotnik po kolizji. Kontrolka świeciła, słychać było przekaźnik jak się załącza. Zdjąłem tylną maskownicę słupka (czy jakkolwiek się nazywa ten plastik łączący podsufitkę z tylną półką) i okazało się że pewnie gdzieś tam zahaczyli i odkleili przewód od szyby. Polecam sprawdzić to, bo podobno to częsta usterka - tak mi powiedział gość z ASO. Fakt faktem że oni to spieprzyli, ale trzyma się to tylko na słowo honoru pewnie. Dziś jadę żeby to zakleili, bo ja nie mam kleju przewodzącego.
    Powiedz mi jak całkowicie ściągnąć ten osłonny plastik. Okręciłem śruby, ale nie mogę się go pozbyć tylko da się odchylić.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Powiedz mi jak całkowicie ściągnąć ten osłonny plastik. Okręciłem śruby, ale nie mogę się go pozbyć tylko da się odchylić.
    Tam masz zatrzaski oprócz śrub. Musisz plastik podważyć, żeby odskoczyły. Ale rób to w cieple bo na zimnie plastik pęknie na 99%.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kryniu78
    Mieszka w
    okolice warszawki
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 jtd 115KM 2002

Domyślnie

Cytat Napisał iNTELL Zobacz post
    Ehh, ludzie, jak czytam co po niektórzy tu piszą nie mając pojęcia o tym jak w tym aucie zrealizowane jest podgrzewanie szyby i lusterek to aż mi się nóż w kieszeni otwiera
    Mimo tego, że już co nieco dzisiaj wypiłem spróbuje troszkę rozjaśnić temat.

Elementem wykonawczym załączającym napięcie na ogrzewanie lusterek oraz tylnej szyby jest przekaźnik R3, przed którym znajduje się 30Amperowy bezpiecznik F11.
    Przekaźnik ten załączany jest za pośrednictwem modułu M40, znajduje się on gdzieś po stronie pasażera pod deską rozdzielczą lub pod fotelem pasażera (z rysunku jednoznacznie to nie wynika). Dopiero z modułem M40 jest połączony sterownik climatronica M70, który daje informacje o załączeniu podgrzewania.

Krotko mówiąc cała sprawa wygląda tak. Moduł climatronica daje informacje modułowi M40 o tym, że ma załączyć podrzewanie szyb. Moduł M40 powinien pin nr. 9 zewrzeć do masy co powinno zaowocować załaczeniem się przekaźnika F11, a przekaźnik po załączeniu podaje napięcie na podgrzewanie szyby i lusterek. Gdzieś tam powyżej wyczytałem, że komuś cyka przekaźnik, dlatego zapewne uszkodzony jest bezpiecznik F11. To tyle odemnie. Jak coś - pytać, odpiszę jutro - na trzeźwo
    witam
    Może troszkę nie w temacie, ale czy pod ten przekaźnik r3 mozna by podłączyć podgrzewanie dysz spryskiwaczy.
    Pytam, gdyż planuję zainstalować w mojej belli nowe spryski i do tego z takim bajerem, ponieważ dość juz mam tych fabrycznych
    Ostatnio edytowane przez kryniu78 ; 01-01-2013 o 17:22
    Alfa 156 1,9 JTD 115KM Nero

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał mpshotter Zobacz post
    sory za odgrzebanie ale mam jeszcze inny problem z podgrzewaniem. mianowicie po włożeniu bezpiecznika od razu się on pali przez jakiś czas działało po włożeniu większego ale problem znowu wrócił macie jakieś pomysły >???
    Ja tak miałem i u mnie okazało się, że w lewym lusterku (od kierowcy) przewody się lekko przerwały i zrobiły zwarcie, przez co padło podgrzewanie lusterek + tylnej szyby, a dodatkowo przy próbie regulacji lustrek dochodziło do przepięć i wywaliło mi bezpiecznik 7.5A odpowiedzialny za wycieraczki+natrysk na szybę i nawiew powietrza - a to wszystko zimą, podczas opadów śniegu w drodze do pracy... masakra.
    Wczoraj rozebrałem lusterko i na fotce poniżej pięknie widać jak przepaliło przewód sterowania lusterkiem:

Po zaizolowaniu i złożeniu lusterka, działa jak trzeba.

Pozdr.,

Użytkownik Rowerzysta Avatar cyna1
    Mieszka w
    rzeszów
    Auto
    alfa 156 jtd 1.9 140km 2003fl

Domyślnie

witam wszystkich
    mam takie pytanie - od jakiegos czasu nie dziala mi sterowanie lusterek w mojej alfie 156 1.9 jtd 16v 140km. pokretlo do sterowania znajduje sie u mnie przy drazku zmiany biegow. zamowilem ostatnio uzywke i nadal nie dziala. wiec pisze do was poniewaz nie wiem gdzie mam szukac przyczyny. nie wiem jak jest z grzaniem lusterek ale grzanie tylniej szyby mi dziala. zastanawialem sie nad tym przekaznikiem r3 za bezpiecznikami ale w polowie rozbierania tej skrzyneczki stwierdzilem ze sobie to narazie podaruje. bezpieczniki z przodu pod kierownica mam wszystkie dobre. czy ktos sie juz spotkal z takim czyms? moze na kostce od tego przelacznika powinienem sprobowac polaczyc jakies piny drucikiem i zobaczyc czy zareaguja te lusterka. troche dziwne ze obydwa przelaczniki nie dzialaja ale tez jest to mozliwe.
    z gory dziekuje za odpowiedz

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Domyślnie

Widzę że to standardowy problem jak z parktronikiem.
    Właśnie wróciłem z autka (156 2.4 po FL) zasadziłem nowy bezpiecznik 30A i po może minucie się przepalił. Grzało lewe lusterko i szyba. W prawym mam przerwę, czyli grzałka do wymiany.
    Rozpiąłem oba lusterka i przewody tylnej szyby, niestety między masą a + (brązowo czarny) przy wyłączonym zapłonie jakiś 1 Ohm, czyli praktycznie zwarcie do masy. Podejrzewam przetarty kabelek lub mokrą kostkę.To jest tak powszechna usterka, że pewnie Włosi coś spaprali. Jeżeli ktoś (lub jego elektromechanik ) się z tym uporał, gdzie było zwarcie?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maxiking
    Mieszka w
    Tarnów 33-100
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 koni 2001/2002r

Domyślnie

Witam . Nie działa mi podgrzewanie szyby ani lusterek i wgl nie zaświeca się dioda na panelu ani nie słychać cyknięcia. Co to może być ?