sory za odgrzebanie ale mam jeszcze inny problem z podgrzewaniem. mianowicie po włożeniu bezpiecznika od razu się on pali przez jakiś czas działało po włożeniu większego ale problem znowu wrócił macie jakieś pomysły >???
sory za odgrzebanie ale mam jeszcze inny problem z podgrzewaniem. mianowicie po włożeniu bezpiecznika od razu się on pali przez jakiś czas działało po włożeniu większego ale problem znowu wrócił macie jakieś pomysły >???
Wczoraj musiałem i ja niestety powalczyć z tą przypadłością w mojej 156 po FL. Objawy opisywane wcześniej, czyli słychać tyknięcie przekaźnika, dioda świeci a prądu zarówno kablach z tyłu, jak i w gnieździe bezpiecznika brak. Najpierw sprawdziłem przekaźnik R3 o którym pisał Intell. Dojście do niego jest w miarę dobre ale trzeba odkręcić dwie śruby na klucz 10 wkręcone w dwie blaszki (jedną dociskam palcem na zdjęciu) trzymające dolną ściankę bezpieczników. Jak już ją odkręcimy to z tyłu mamy kilka przekaźników z których jeden to R3 (zaznaczony na zdjęciu). Wyjąłem go, zdjąłem obudowę i profilaktycznie przeczyściłem zarówno piny, jak i stycznik elektromagnetyczny papierem 800. Po tej operacji ogrzewanie lusterek i szyby wróciło.![]()
Opowiem taką historię... w citroenie kumpla pewnego razu przestały świecić lampy z przodu. Gość przegrzebał wszystkie bezpieczniki kable i przekaźniki. Spędził nad nim ponad 2 dni (ok 20h godzinowo po pracy) okazało się że jednoczenie poszły mu 4 żarówki (lewa i prawa postojówka i drogowe) jednocześnie. Rzadko spotykane, ale jednak możliwe padnięcie w tym samym czasie![]()
Ostatnio edytowane przez kryniu78 ; 01-01-2013 o 17:22
Alfa 156 1,9 JTD 115KM Nero
Ja tak miałem i u mnie okazało się, że w lewym lusterku (od kierowcy) przewody się lekko przerwały i zrobiły zwarcie, przez co padło podgrzewanie lusterek + tylnej szyby, a dodatkowo przy próbie regulacji lustrek dochodziło do przepięć i wywaliło mi bezpiecznik 7.5A odpowiedzialny za wycieraczki+natrysk na szybę i nawiew powietrza - a to wszystko zimą, podczas opadów śniegu w drodze do pracy... masakra.
Wczoraj rozebrałem lusterko i na fotce poniżej pięknie widać jak przepaliło przewód sterowania lusterkiem:
Po zaizolowaniu i złożeniu lusterka, działa jak trzeba.
Pozdr.,
witam wszystkich
mam takie pytanie - od jakiegos czasu nie dziala mi sterowanie lusterek w mojej alfie 156 1.9 jtd 16v 140km. pokretlo do sterowania znajduje sie u mnie przy drazku zmiany biegow. zamowilem ostatnio uzywke i nadal nie dziala. wiec pisze do was poniewaz nie wiem gdzie mam szukac przyczyny. nie wiem jak jest z grzaniem lusterek ale grzanie tylniej szyby mi dziala. zastanawialem sie nad tym przekaznikiem r3 za bezpiecznikami ale w polowie rozbierania tej skrzyneczki stwierdzilem ze sobie to narazie podaruje. bezpieczniki z przodu pod kierownica mam wszystkie dobre. czy ktos sie juz spotkal z takim czyms? moze na kostce od tego przelacznika powinienem sprobowac polaczyc jakies piny drucikiem i zobaczyc czy zareaguja te lusterka. troche dziwne ze obydwa przelaczniki nie dzialaja ale tez jest to mozliwe.
z gory dziekuje za odpowiedz![]()
Widzę że to standardowy problem jak z parktronikiem.
Właśnie wróciłem z autka (156 2.4 po FL) zasadziłem nowy bezpiecznik 30A i po może minucie się przepalił. Grzało lewe lusterko i szyba. W prawym mam przerwę, czyli grzałka do wymiany.
Rozpiąłem oba lusterka i przewody tylnej szyby, niestety między masą a + (brązowo czarny) przy wyłączonym zapłonie jakiś 1 Ohm, czyli praktycznie zwarcie do masy. Podejrzewam przetarty kabelek lub mokrą kostkę.To jest tak powszechna usterka, że pewnie Włosi coś spaprali. Jeżeli ktoś (lub jego elektromechanik) się z tym uporał, gdzie było zwarcie?
Witam . Nie działa mi podgrzewanie szyby ani lusterek i wgl nie zaświeca się dioda na panelu ani nie słychać cyknięcia. Co to może być ?