Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy 1234567
Pokaż wyniki od 61 do 67 z 67

Temat: głośna praca, max 4000 obr, słabe osiagi i duże spalanie JTD 16v 140KM

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Mój faktycznie chodził trochę głośno. Podobnie jak TDI-ki (te bez CR, z resztą te z CR to też nie rewelacja). Powodem był uszczelniacz wtrysku. Zrobiłem wtryski (12 zł ) i jest "miodzik na uszy" Nie wiele głośniej niż mój poprzedni bolid z wtryskami LPG.
    Ale klepał będzie też jeśli ciśnienie jest nie takie jak trzeba, jeśli kompresja jest do kitu, jeśli wtryski są zwalone, jeśli paliwo jest do kitu i pewno wiele innych przyczyn.
    Tylko trzeba siąść i sprawdzić...
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

a było widać wzrokowo że coś jest nie tak z tymi uszczelnieniami ?? Ja właśnie wymieniłem wspomniany olej na castrola edge 5w40 turbo diesel. Zrzuciłem też pasek wielorowkowy i zapalałem bez niego i nic, tak samo z paskiem czy bez. Ale jak poruszałem kółkiem pasowym to w rękach byłem w stanie je okręcić odrobinkę. Przy założonym pasku napinacz lekko podskakuje na wolnych obrotach, sprzęgiełko alternatora wygląda ok, rolka i napinacz również. W moim przypadku nakładają się dwa dźwięki na siebie z czego jeden to chyba koło dwu masowe bo dokładnie z tamtąd dobiega jeden z dźwięków, ale ten jest mało słyszalny, bardziej drażni ten drugi "klekot".
    Co do ciśnień komp nie wywala błędów, kompresji nie mam czym zmierzyć, ale jeśli by była coś nie teges to auto by gorzej paliło, było słabsze i spalało olej a tu nic z tych rzeczy. Wtryski fakt, do sprawdzenia pod kompem i ew próba przelewowa, a paliwo tankuje zawsze to "lepsze" i na różnych stacjach już próbowałem więc ;/

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Nie zawsze widać, że uszczelniacze puszczają. U mnie były dwie, a może trzy czarne kropki zaraz przy drugim wtrysku, a i tak okazało się, że puszczał też trzeci wtrysk. Widać było po zdemontowaniu na uszczelce,a nie było śladu objawów na zewnątrz. Ciężko więc powiedzieć jednoznacznie czy to jest akurat powodem głośniejszej pracy.
    Tu są zdjęcia jak to wygląda w skrajnych przypadkach oraz opis jak wymienić uszczelniacze http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=32594
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto

Domyślnie

Darowałem sobie juz z głośnościa silnika mimo iż sa momęty kiedy pracuje cichusieńko, ale pozostaje problem spalania. Śmigam teraz za autem dla rodziców i na 60l zrobiłem 840km tj 7.1 l/100km gdzie wskazanie kompa to 6.9 l/100 a średnia prędkość z przebytych 840km to 50km/h !!! Może nie jest to czysta trasa ale zamiast tłuc się bocznymi drogami wole jechać dalej ale dwu pasem gdzie ciągne tak max 150 a średnio 120-130 i sporo na tempomacie. Czy te silniki po prostu tak palą czy coś nie halo ?? Poprzedni 110 konny diesel przy podobnej jeździe za bellą zadowolił sie max 5l/100 !!! Kurcze frajda z jazdy alfą jest ale sporym kosztem ;/

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Z tą głośnością sprawdziłeś to wszystko co było pisane ? W mojej nie tak dawno koło pasowe na wale się sknociło chociaż wydawało się jeszcze przed zmianą rozrządu, że jest ok i zaczął głośniej chodzić, a nawet lekko szarpać przy ruszaniu. Wymiana i jest ok.
    Spalanie zależy od wielu czynników i trochę nie na miejscu jest porównywanie dwóch różnych pojazdów. Dla przykładu można jechać 120 km/h na 4-tym biegu i stwierdzić, że jest źle ze spalaniem Już nie wspomnę o sprawach czysto technicznych. Moja przed wymianą filtra powietrza i po wymianie miała różnice spalania dochodzące do 1l/100, a stary filtr wcale źle nie wyglądał.
    Miasto mimo krótkich odcinków i nie żałowania sobie max 7,5. Normalnie 6,2. Trasa około 120-140 km/h około 4,8-5. Jadąc "na emeryta" pewno by można jeszcze coś zejść. Ja jestem zadowolony, bo jeszcze nie miałem samochodu w swojej długiej przygodzie motoryzacyjnej, który by chociaż się zbliżył do wartości podawanej przez producenta. Tu natomiast jest nawet lepiej.

Tak sobie przypomniałem, Ty masz ECU EDC16 czy 15 ? Bo były wersje 16V z EDC15, a to jest unijet. Tylko nie wiem czy to były 140 KM.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 17-05-2011 o 07:37

Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto

Domyślnie

tak, koło wtrysków czysto, pasek ściągałem (bez zmian) co do jazdy to wiadomo 110, 120 wbijałem 6 (oczywiście na prostej) pod górki nawet lekkie 5, przy rozpędzaniu ciąłem do ok 3200obr/min, w samochodzie 4 dorosłe osoby. A w mieście tj 9km do pracy sam, bez stania w korkach 8 z hakami połyka . Dzisiaj w 3 osoby wyskok ok 120 km spalanie na kompie wyszło ok 5,5 ale obroty max 2,500 i prędkość max 120 to już troszkę lepiej. Co do ecu to nie wiem, jutro sprawdzę i napisze

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar mirek68
    Mieszka w
    wyspa Wolin
    Auto
    147 JTD 140 KM x 2

Domyślnie

Cytat Napisał milek_22 Zobacz post
    Darowałem sobie juz z głośnościa silnika mimo iż sa momęty kiedy pracuje cichusieńko, ale pozostaje problem spalania. Śmigam teraz za autem dla rodziców i na 60l zrobiłem 840km tj 7.1 l/100km gdzie wskazanie kompa to 6.9 l/100 a średnia prędkość z przebytych 840km to 50km/h !!! Może nie jest to czysta trasa ale zamiast tłuc się bocznymi drogami wole jechać dalej ale dwu pasem gdzie ciągne tak max 150 a średnio 120-130 i sporo na tempomacie. Czy te silniki po prostu tak palą czy coś nie halo ?? Poprzedni 110 konny diesel przy podobnej jeździe za bellą zadowolił sie max 5l/100 !!! Kurcze frajda z jazdy alfą jest ale sporym kosztem ;/
    Ja po odsłuchaniu silnika z Twojego linku to muszę powiedziec, że pięknie chodzi i diabelsko sobie mruczy Moja ala też pali do siedmiu, ale jej nie zamulam, bo ona inaczej nie lubi (oczywiście bez przesady) Czym się kolego przejmujesz ? silnik Ci ładnie gada, przy 140 KM masz konkretne wrażenia z jazdy - nie szukaj dziury w całym. A spalanie Cię martwi??? hm coś kosztem czegoś. Z resztą i tak wynik który podałeś jest wielce ok )