Strona 7 z 21 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 201

Temat: Zamarznięte paliwo, czy jakaś większa awaria??

munsinek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał czarny_28 Zobacz post
    no u mnie tez buczy przez jakies 3-4 sekundy(na mrozach tak mam codziennie).nie wiedzialem co to.dobrze wiedziec bo juz jestem spokojniejszy.dzis zalalem verve pod korek ale mialem niecale pol baku zwyklego diesla orlenowskiego.dolalem 200 ml dodatku.moze bedzie dobrze.po pracy przejechalem sie z 10 km i nie gasilem silnika przez jakies 30-40 min.zatrzymalem sie jeszcze na pare fotek i zeszlo
    szczyt odwagi???
    Tankować się na orlenie!!!!
    Panowie tankujcie na lotosie diesel dynamic. Najlepsza ropa.
    Wiem to gdyż się tym zajmuje i mam do czynienia ze stacjami i paliwem na co dzień!!!!!!!!!!
    Polecam

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał munsinek Zobacz post
    szczyt odwagi???
    Tankować się na orlenie!!!!
    Panowie tankujcie na lotosie diesel dynamic. Najlepsza ropa.
    Wiem to gdyż się tym zajmuje i mam do czynienia ze stacjami i paliwem na co dzień!!!!!!!!!!
    Polecam
    Ehhh... i bądź tu mądry człowieku z tymi paliwami. Ile osób tyle opinii. Jedni mówią, żeby lać dodatki do paliwa, inni żeby nie lać bo w zimę na stacjach i tak dolewają. Jedni mówią, żeby tankować na orlenie Vervę bo tam mają najlepsze paliwo, inni żeby omijać Orlen szerokim łukiem bo to syf. Jedni twierdzą, że jest sens tankować droższego diesla bo jest lepszy, inni twierdzą, że to jest to samo co zwykły diesel i się tylko przepłaca za chwyty marketingowe. Jedni mówią żeby kupować diesel ultimate na BP bo jest jako jeden z niewielu importowany, inni twierdzą, że nie opłaca się bo w Polsce nie ma paliw importowanych a wszystko idzie z Orlenu albo Lotosu. Te opinie, które przytaczam wyczytałem tylko i wyłącznie na naszym alfaholickim forum

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie

Dziś rano moja Alfa odmówiła współpracy po kilkunastu sekunach pracy silnika. Stała 2 dni w Warszawie ... pełny bak paliwa z PB, do którego dolałem stosowny dodatek zakupiony również na BP. Całodzienny postój w ciepłym garażu pomógł jej ... odpaliła za pierwszym razem ale pojawił się CheckEngine. Po 3 odpaleniach zgasł samoczynnie. Sprawdziłem błędy silnika w FES’ie - są takie:
    https://picasaweb.google.com/lh/phot...3so?feat=email
    Moje pytanie brzmi czy filtr paliwa powinienem wymienić?

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    Ehhh... i bądź tu mądry człowieku z tymi paliwami. Ile osób tyle opinii. Jedni mówią, żeby lać dodatki do paliwa, inni żeby nie lać bo w zimę na stacjach i tak dolewają. Jedni mówią, żeby tankować na orlenie Vervę bo tam mają najlepsze paliwo, inni żeby omijać Orlen szerokim łukiem bo to syf. Jedni twierdzą, że jest sens tankować droższego diesla bo jest lepszy, inni twierdzą, że to jest to samo co zwykły diesel i się tylko przepłaca za chwyty marketingowe. Jedni mówią żeby kupować diesel ultimate na BP bo jest jako jeden z niewielu importowany, inni twierdzą, że nie opłaca się bo w Polsce nie ma paliw importowanych a wszystko idzie z Orlenu albo Lotosu. Te opinie, które przytaczam wyczytałem tylko i wyłącznie na naszym alfaholickim forum

dobrze napisane:

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

popieram Mariusza.Ja sie oczytalem i osluchalem od znawcow odnosnie paliw.Przez 7 lat tankowalem na jednej stacji BP u mnie w miescie i bylo gitara.Teraz stwierdzilem pierdziele BP bo wole zeby moje pieniadze szly w polska gospodarke a nie na zachod i zaczalem tankowac na Orlenie.Slyszalem ze Lotos ma super paliwa ale ile w tym prawdy to nie wiem.U mnie jest jeden Lotos i dosc drogi w porownaniu z konkurencja.Moze sie skusze i zatankuje nastepnym razem.O Shelu tez sie oczytalem ze taki siaki.Wszystkim nie dogodzi.Ja narazie tankowalem na BP i Orlenie i narzekac nie mam na co.Za to jak raz zatankowalem na Oszołomie w Rzeszowie(kiedys mieli tam najtanszy diesel w Polsce bo po 3.50 chyba-jakies 4 lata temu)i akurat zlapal duzy mroz-i co??Tak mi skulo filtr paliwa parafina ze jak wyjalem to kolega powiedzial ze tak zaj...filtra nie widzial.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jarek72
    Mieszka w
    Podkarpacie
    Auto
    Alfa 159 SW 2.4 Q4 210KM+wirus

Domyślnie

Nie chcę zakładać nowego wątku, więc tutaj cd. Dzisiaj -25, AR odpaliła za pierwszym razem. Troszkę pochodziła na postoju, tak około 8min. i jazda. Po przejechaniu 6-7km, pojawił się check engine, jeszcze chwilkę pociągła do przodu i zgasła. Zjechałem na bok i odpaliłem ponownie. Zaskoczyła od razu, ale check engine nie zgasł. Tak więc dojechałem do firmy i spróbowałem włączając i wyłączając skasować komunikat , niestety bez powodzenia. Tak więc moje pytanie: czy paliwo tak zgęstniało, że pojawił się ten komunikat? Bak zalany w 80ciu% jeszcze z dodatkiem STP. Zmienię na Stydd , skoro został tutaj polecony. Może dolać 5% benzyny?

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie

U mnie pomogło 8 godzin w ciepłym garażu + dodatek STP. ON na full. CHECK ENGINE zniknęło po 3 odpaleniach i 20 km jazdy autostradowej.

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Opisywany błąd jest efektem zbyt niskiego ciśnienia paliwa w listwie common rail. Przyczyną jest niedostatek paliwa podawany do pompy wysokiego ciśnienia.
    Przyczyną może być oczywiście filtr ale zazwyczaj nie zapycha się z dnia na dzień.
    Problem tkwi niestety w paliwie. Parafina zaczopuje przewody paliwowe i paliwo nie jest podawane do filtra - to wszystko. Paliwo w przewodach potrafi zamarznąć nawet w czasie jazdy.
    Dobre paliwo , dodatek przeciwdziałający wytrącaniu się parafiny - to prewencja. Jeśli mimo to pojawiają się problemy pozostaje wstawiene auta do ciepłego pomieszczenia i cierpliwość.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW

Domyślnie

witam wszystkich
    ja od dwóch dni mam taki przypadek
    auto odpala za pierwszym razem nawet dzisiaj przy -19
    jadę ok 3km i nagle mam całkowitą utratę mocy! auto zaczyna dziwnie chodzić wciskając na luzie gaz do dechy wskazówka obrotów ślimaczy się do góry jakby powieszony był na niej jakiś ciężarek jak dochodzi do 3,5-4tys obrotów to nagle coś ją puszcza i zaczyna chodzić normalnie.
    Ubytek mocy jest tak duży że jak wrzuca się jedynkę i próbuje ruszyć to auto gaśnie.
    Wcześniej jeździłem na zwykłym ON z Shell-a a teraz mam pełny bak 50/50 ON shell i lotos dynamic + dodatek do diesla Xtreme.

Najzabawniejsze jest to, że przeboje się zaczęły jak dolałem na lotosie to lepsze paliwo pod korek i dodatek do diesla

Użytkownik Embrion Avatar przemkoskib
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 1.6 T.S. było, jest 159 2,4 JTDm 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał dragan Zobacz post
    ja od dwóch dni mam taki przypadek
    auto odpala za pierwszym razem nawet dzisiaj przy -19
    jadę ok 3km i nagle mam całkowitą utratę mocy! auto zaczyna dziwnie chodzić wciskając na luzie gaz do dechy wskazówka obrotów ślimaczy się do góry jakby powieszony był na niej jakiś ciężarek jak dochodzi do 3,5-4tys obrotów to nagle coś ją puszcza i zaczyna chodzić normalnie.
    Ubytek mocy jest tak duży że jak wrzuca się jedynkę i próbuje ruszyć to auto gaśnie.
    Witam,
    od wczoraj jestem właścicielem AR 159 2,4 jtdm. Samochód zakupiony w komisie (temperatura jaka panuje przez ostatnie dni każdy wie).
    Po kilkunastodniowym staniu na zimnym placu były duże problemy z odpaleniem ale w końcu się udało.
    Samochód zalałem na full paliwem krajowym + uszlachetniacz, bo w baku była jeszcze resztka włoskiego (podejrzewam że letnie).
    Całą noc stało w ciepłym garażu.

Dziś zrobiłem autem ok. 30km po mieście i mam dokładnie takie same objawy jak Ty dragan.
    Nie wiem co sie z autem dzieje, każde zatrzymanie na światłach to loteria czy ruszę. Na parkingu pod uczelnią było najgorzej bo przed progiem zwalniającym samochód przestał całkowicie reagować na pedał gazu (nie chce myśleć co by było gdybym znajdował się na środku ruchliwego skrzyżowania). Gaszenie i zapalanie nie pomaga. Samochód odzyskał sprawność po ok. 3min na jałowych obrotach.

Zachowanie dokładnie takie jak opisujesz. Silnik nabiera obrotów bardzo powoli, jakby chciał a nie mógł (nie dzieje się tak za każdym razem), coś go dusi, a po chwili jak załapie ( u mnie przy ok. 2000-2500 obrotów) to ciągnie jak szalony. Jeżdżąc powyżej 2000 obrotów nie występuje żaden problem, auto jeździ bez żadnego problemu, ale w końcu trzeba się zatrzymać na światłach czy w korku i wtedy kaplica...

Polecono mi w Fiacie zmianę filtra paliwa i na poniedziałek jestem umówiony na wymianę.

Czy ktoś kiedyś miał podobny problem?