Odświeżam temat. Przy uruchamianiu spryskiwacza szyby tylnej leci mi płyn przez spryskiwacze szyby przedniej (niedużo ale widać na szybie; takie jedno małe chlapniecie). Gdzie szukać rozwiązania problemu?Pzdr.
Odświeżam temat. Przy uruchamianiu spryskiwacza szyby tylnej leci mi płyn przez spryskiwacze szyby przedniej (niedużo ale widać na szybie; takie jedno małe chlapniecie). Gdzie szukać rozwiązania problemu?Pzdr.
Albo pompka albo manetka - stawiam na pompkę.
Pompka co?Działa za słabo, za mocno, przepuszcza, nie przepuszcza?
![]()
Membrana w pompce spryskiwacza popuszcza. Najlepiej jest wyciągnąć ją i sprawdzić na krótko. Wiem ... dostęp badziewny![]()
Dzięki. A tak z ciekawości to gdzie jest ta pompka i jak się do niej zabrać? Śrubokręt wystarczy?![]()
witaj kolego
na początek sprawdź czy przewody masz dobrze podpięte w pompce. U mnie było tak, że w jednej pozycji prawy dawał dobrze a lewy ledwo. Po zamianie przewodów wszystko OK.
Po drugie sprawdź czy nie masz przytkanych wężyków lub wymień je na nowe w ASO za nie zapłacisz 25zł!!! sam to przerabiałem.
No i po trzecie jest jeszcze zaworek na przewodzie po wyjściu z pompki i on już może nie trzymać bądź jest zabrudzony. Można wyczyścić pod ciśnieniem np. kompresorem ale jeżeli nie pomoże to trzeba wymienić. Koszt w ASO duży bo ponad 100zł.
Jeśli coś to pisz chętnie pomogę w dalszej diagnozie.
Pozdrawiam
Dzięki.Zaworek czyli taki trójnik wymieniałem rok temu kiedy nie działały mi spryskiwacze reflektorów po prawej stronie.Wężyki są ok bo wszędzie płyn dolatuje i w odpowiedniej ilości.Raczej stawiam na kończącą się pompkę.Pzdr.
Witam, chciałem też lekko "odświeżyć" temat. Jestem zainteresowany kupnem konkretnej Alfy 159, ale ... no właśnie. Spryskiwacze reflektorów ksenonowych nie działają ... spryskiwacze szyb jak najbardziej. Z tego co wyczytałem to może być opisywany trójnik lub pompka spryskiwaczy. A jakie są koszty pompki? Bo z tego co czytam to trójnika ok 25-100zł na stronę (czyli 50-200 komplet)
Trójnik z tego co mi się wydaje jest tylko jeden, obsługuje obie strony, ponad rok temu płaciłem ok 100zł z tego co pamiętam (ePer pokazuje mi teraz 68). Warto sprawdzić najpierw bezpiecznik i pewnie przekaźnik (osobna pompka jest do spryskiwania szyb, osobna do reflektorów, stąd osobne bezpieczniki i przekaźniki), u mnie kiedyś był przepalony bezpiecznik (po zamarznięciu płynu i próbach spryskiwania przepalił się bezpiecznik, dodatkowo uszkodził się zaworek zwrotny w trójniku i jedna strona nie spryskiwała). Co do pompki, sprawdzałem w ePerze wymienili dwie, i obie nazwali że są do szyb (jedna z nich przecież nie), jedna kosztowała 79zł druga 207, ale patrząc do eLearn-a wydaje mi się że to ta tańsza. Ceny z ePera pewnie średnio się zgadzają, ale zawsze to jakaś orientacyjna wartość.