Przerwa za duża ma być 0.7 mm
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Przerwa za duża ma być 0.7 mm
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 09-04-2017 o 22:07
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Aaaa muszę to zmienić, teraz dopiero spojrzałem że poprzednie świece miały 0.7mm. Po skruceniu wężyków od wtryskiwaczy jest już trochę lepiej.
Aaaa muszę to zmienić, teraz dopiero spojrzałem że poprzednie świece miały 0.7mm. Po skruceniu wężyków od wtryskiwaczy jest już trochę lepiej.
Witam zastosowałem się do waszych instrukcji byłem u gazownika i stwierdził że z gazem jest wszystko w porządku, ale autem coraz bardziej szarpie na gazie oraz od paru dni poszarpuje na benzynie chociaż nie jest to tak bardzo zauważalne. Z rzeczy które zrobiłem to regulacja zaworów wydechowych, wymiana świec (ngk przerwa 0.7mm), wymiana przewodów WN,wymiana oleju + filtry, wymiana filtrów gazu (fazy ciekłej i lotnej), czyszczenie przepustnicy, wymiana przewodów ciśnieniowych od sterowania sztangą (gruszką) turbiny. Moje podejrzenie pada na cewkę zapłonową. I moje pytanie jest takie, czy wie ktoś z Was jak można sprawdzić jej sprawność?
Odwieczna zasada jest taka że najpierw auto ma chodzić na Pb na tip top a dopiero wtedy bierzesz się za gaz. Tak więc zaczynamy od nowa. Odłączasz lpg, robisz adaptację ecu i jeździsz na Pb -100-300km. W tym czasie eliminujesz wszystkie występujące usterki. Jeżeli wtedy szarpie to sprawdzasz takie rzeczy jak. Parametry przepływomierza (przepływ jest informacją o doładowaniu- nie masz czujnika ciśnienia), świece/przewody/cewki (przewody możesz sprawdzić nocą, ale jak będzie czarno jak w du...e). Jak to wszystko zrobisz to dopiero możemy wrócić do tematu bo teraz to trochę zabawa w berka z tym gaziarzem. Z resztą.... sam nie wiesz na czym stoisz.
A to szarpanie kiedy jest? Jak turbo się wkręca? Jak ciśniesz? Czy przy spokojnej jeździe też?
Szarpanie na benzynie objawia się tym, że jak jadę na szóstym biegu 90km/h i wcisne gaz w podłogę, to nie ma płynności w przyśpieszaniu (ma takie kilkukrotne, półsekundowe przymulenia), a na gazie teraz od samego dołu szarpie i prycha. Jak delikatnie obchodzę się z pedałem gazu, to na benzynie nie jest to zauważalne, a na gazie aż tak mocno nie szarpie. Po czyszczeniu przepustnicy (była lekko przybrudzona) trzeba robić adaptację, tak jak opisałeś z tą jazdą na benzynie?
- - - Updated - - -
Przy spokojnej jeździe szarpie tylko na gazie tak do 2200 obr.
Objawy jak przy cewkach.
166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html
Ja od początku tematu już się pogubiłem co gdzie i jak robiłeś. niby był problem na lpg. Teraz się okazuje ze na pb też. Czyli albo coś ciągle źle robisz albo kłamiesz/nie piszesz wszystkiegodlatego zalecam zacząć diagnozę od zera bo nie wybrniemy z tego - są ciągle jakieś niedomówienia.
Odłączasz lpg i robisz adaptację ecu Pb po to aby zapomniał co to gaz. A robi się po to bo lpg często "bruździ" i ecu pb głupieje. Zrobiłbym to żeby wyeliminować ten element. Potem sprawdzasz przepływkę bo też bym miał podejrzenie, że podając złą wartość przepływu ecu głupieje jaką dać dawkę (problemy z mieszanką). A to też nie byłoby dziwne bo ten silnik nie ma czujnika ciśnienia. Wiem co piszę bo miałem ten silnik i wiem jak przez przepływkę potrafi szarpać. Wylicza ciśnienie z przepływu dlatego te wskazania przepływki są tak kluczowe przy tym motorze. Jeżeli już się okaże że przepływka też jest dobra to jeździsz na tej bence przynajmniej 100km. Jeżeli w między czasie nadal będziesz miał problemy to przyglądasz się ponownie układowi zapłonowemu. I na razie styknie - działaj.
Odłączasz lpg -> reset -> pomiar przepływki
Auto mam od jakiegoś miesiąca, na początku był tylko problem na gazie zaczął przerywać powyżej 2500obr. przy gwałtownym wciskaniu pedału w podłogę, podczas delikatnego przyśpieszania problemu nie było. Na Pb w żadnym z tych dwóch przypadków nie było problemu. Zaczęło się od jakiegoś tygodnia na gazie szarpie od samego dołu, a na benzynie tylko delikatnie, podczas gwałtownego przyśpieszania. Kilka razy odłączyłem aku nie robiąc adaptacji może dlatego tak zwariowałOk zastosuję się do wskazówek, będę informował co się będzie działo. Ps kłamać to mogę księdza, a tu zależy mi na naprawie samochodu bo mam go miesiąc i już poczułem co to alfa
![]()
Proste zrobiłeś reset ECU pb ale LPG dalej żle wyregulowane.Jakie kable WN?
P9
Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 03-05-2017 o 18:57
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest