Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 103

Temat: Brak spryskiwaczy ksenonów, a przegląd.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ale i tak VIN podaj i sprawdzimy coś Ty tam za dziwoląga kupił. Najprawdopodobniej nie wiesz co masz (aczkolwiek czekam aż nas przekonasz). Jeżeli nie masz poziomowania lamp to możesz mieć automatycznie regulowaną wysokość tylnej osi (na jedno wychodzi).

- - - Updated - - -

.... no kolego Italianovero tak mnie zainspirowałeś że postanowiłem zgłębić to zagadnienie. ...i.... niestety nowa rav4 NIE MA fabrycznie możliwości dokupienia ksenonów. Potwierdził mi to zarówno serwis jak i salon. Spryskiwacze owszem są (co nawet po aukcjach widać) ale o ksenonach nie ma mowy. Tak więc coś nas tu okłamujesz koleszko możesz już sobie darować dowody bo i tak ich nie znajdziesz.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar italianovero
    Mieszka w
    Europa
    Auto
    alfa romeo 147 2.0

Domyślnie

Panowie jestem za granicą na nartach. Jak wrócę do kraju to chętnie wam wrzucę fotki.

Taki cwaniaczek jesteś że ho ho a zabronić mi dowodów dawać nie możesz ;-) rav 4 model nie ostatni natomiast z roku 2008... Tak po sprawdzałeś wszystko i tak nic nie wniosłeś do tematu... Tak swoją droga z Warszawy jesteś ?
    Ostatnio edytowane przez italianovero ; 19-12-2012 o 16:02

Użytkownik Romeo Avatar FifthGear
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    Obecnie Volvo S80 T6

Domyślnie

Tak z ciekawosci popatrzylem tez online. Faktycznie nigdzie nie ma xenonow do tej RAV4 z tego lub wczesniejszego roku. Moze ci wstawili HIDy ? Wez zobacz i daj nam znac. Sam jestem ciekawy. Znajomy kupil AR 166 w wersji na kraje Arabskie ( nie widzial tego ) pelen wypas i sie okazalo ze jak chlodnica mu poleciala to nie mozna bylo dostac. Zwykla dla v6 3.0 nie pasowala. Wiec roznie to bywa.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał italianovero Zobacz post
    Panowie jestem za granicą na nartach. Jak wrócę do kraju to chętnie wam wrzucę fotki.

Taki cwaniaczek jesteś że ho ho a zabronić mi dowodów dawać nie możesz ;-) rav 4 model nie ostatni natomiast z roku 2008... Tak po sprawdzałeś wszystko i tak nic nie wniosłeś do tematu... Tak swoją droga z Warszawy jesteś ?
    Ciekaw jestem ciekaw tych dowodów. Nic Ci nie kazałem ani nie broniłem, troszkę nadpobudliwy jesteś trochę się pośpieszyłem z tym stwierdzeniem bo Ty pisząc że nowa z salonu to zakładałem że najbardziej prawdopodobne będzie że to bieżący model. Nie myślałem w sensie że nowa z salonu ale nie nowa
    A z warszawy nie jestem, gdybyś troszkę się wysilił to nawet byś zauważył skąd. Ale rozumiem że trochę gul Ci skoczył i uśpiło to Twoją spostrzegawczość
    Podaj może jeszcze ten VIN, to żadna tajemnica a pomogło by w ustaleniu konstrukcji (rozwiązania konstrukcyjnego).
    Jutro poszukam jeszcze czegoś o tym bo sprawa jest ciekawa.

Jeżeli chodzi i luźne informacje w necie na temat ksenonów w rav 4 (ogólnie) to niestety są mdłe informacje. Brak jakichkolwiek konkretów, wszystko raczej się sprowadza do hidów. Ogólnie bardzo mało informacji. Dlatego wolałbym technicznie podejść do tematu a nie szukać pogłosek.

Aha, sfotografuj italiano może jeszcze jaką homologację masz na kloszu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar italianovero
    Mieszka w
    Europa
    Auto
    alfa romeo 147 2.0

Domyślnie

Nie ma problemu zrobię zdjęcia.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

A więc robi się ciekawie temat niezwykle dla mnie interesujący. Nic nie przesądzam gdyż faktycznie nie wiadomo co kolega italiano tam ma ale jestem po dwóch rozmowach z serwisem.
    Zadzwoniłem do salonu a następnie na serwis. Trochę to trwało zanim znalazłem kogoś kto potrafił fachowo odpowiedzieć na pytanie i wygląda to tak. Żadna rav4 nie miała fabrycznie ksenonu na rynek europejski. Jeden jeszcze sprawdzał dokumentację techniczną i jeszcze po godzinie to potwierdził. Producent doszedł do wniosku że jako auto terenowe lub uterenowione nie może mieć ksenonu ponieważ w terenie ten system nastręczał by więcej problemów niż korzyści. Z tego samego powodu nie ma ksenonów w Land Cruizerze. Obydwoje serwisanci byli świadomi że musi być samopoziomowanie do ksenonów i to nie podlegało wątpliwości.
    Obydwoje również wspomnieli że jest możliwe aby ksenony były w rav4 na rynek amerykański. Ale... Wtedy na pewno będzie samopoziomowanie a lampy będą miały odcięcie płaskie, czyli bez oświetlenia pobocza. Zarówno przeszczep lamp z amerykańskiej wersji jak i jeżdżenie tamtejszą wersją w europie jest zabronione.
    Powołując się na fakt kupienia pojazdu w polskim salonie, serwis stwierdził jednoznacznie. Z salonu wyjeżdżały tylko na żarówkach halogenowych. Spryskiwacze owszem były ale ksenonu niet. Nie było możliwości dokupienia/zamontowania.

W związku z powyższym czekam na zdjęcia kolegi italiano i zobaczymy w czym tkwi sęk. Co tam jest zamontowane i jaka jest homologacja.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maru93
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo gt www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/56906-alfa_romeo_gt_1_9_jtd_150km-9.html

Domyślnie

ja u siebie miałem normalne lampy. Później założyłem sobie oryginalne xenony. Po jakimś czasie trzeba było się udać na stację diagnostyczną po przegląd i nic nie powiedzieli na brak spryskiwaczy a sprawdzili czy nie oślepiam, amory, zawieszenie, hamulce wszystko co potrzebne. Nic mi nie powiedzieli podbili więc tego bym się nie obawiał

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Już setki razy na forum było to wałkowane. Ile razy się słyszy że z hidami podbijają i też jest dobrze. To że podbili Ci przegląd o niczym nie świadczy. Zupełnie. No może o tym że są "tolerancyjni" diagności

Użytkownik Romeo Avatar FifthGear
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    Obecnie Volvo S80 T6

Domyślnie

Ja nie rozumiem dlaczego w PL policja sie czepia. Jak mieszkam juz prawie 6 lat w Irlandii to w zyciu nie slyszalem zeby kogos zatrzymali za HIDy, brak spryskiwaczy do xenonow i inne takie tam pierdoly. Rok jezdzilem z szybami przyciemnionymi z przodu. Policja zatrzymala mnie dwa razy, nigdy nie bylo problemu. Gowniarze przyciemniaja nawet przednie szyby w Civikach. Generalnie nikt sie jakos specjalnie nikogo nie czepia i nie zatrzymuje. Pamietam jak 3 lata temu wrocilem na wakacje i wypozyczylem samochod to Policja zatrzymala mnie po 15 minutach jazdy, nieoznakowanym radiowozem, kazalem im spadac bo mi cos tam pokazywal, a on mi machnal legitymacja przed nosem cfaniaczek i do mnie.... 'a pan to z Warszawy' ? Zdebialem normalnie.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Wgłębiając się w meritum sprawy to nie powinno być takiej partyzantki. Hidy, przeróbki, przyciemnienia - to wszystko jest zabronione przez przepisy. Dlatego się czepiają. A to że w anglii są bardziej tolerancyjni to już inna sprawa. To że przepisy nie zawsze się sprawdzają w życiu to też wiadomo. Tak więc debatować tu sobie możemy ale przepisów nie zmienimy. Mnie osobiście wkurza jak mi falują ksenony fabryczne na polskich nierównościach. Ale idea jest słuszna i nie można naginać przepisów tłumacząc się głupio że w polsce to nie działa.
    Zdań na ten temat jest tyle co użytkowników dlatego takie rzeczy są regulowane prawnie. Co nie oznacza że jest idealnie i wszystkich to satysfakcjonuje.