Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 96

Temat: Przegnite progi

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Pojedyncza mata z żywicą jest wiodka. To wyjdzie cieniutki plastik. Jak już pokonasz rdzę chemią to bierzesz tą matę nasączoną żywicą i wpychasz w tą dziurę. Tak żeby tam było grubiej. Jak podeschnie tak samo wypełniasz mniejsze wgłębienia. Jak już będzie w miarę "podłoże" to dopiero kładziesz wierzchnią gładką warstwę maty i zamalowujesz żywicą. Dopiero tak przygotowane możesz lecieć szpachlówką. Żywica schnie kilkanaście minut. Zawsze możesz kątówką zebrać jak za dużo wystaje. Ale jak masz dziury to musisz coś tam zagęścić w środku żeby miało to sztywność. Tam gdzie nie widać możesz walić więcej warstw wierzchnich. Nie bawić się z wypełnianiem. Ale na zewnątrz musisz zrobić wypełnienie żywicą z włóknem bo na wierzch możesz dać max jedną warstwę.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Juz jestem po zabiegu. Nie wypełniałem dziury matą tylko zrobiłem tak jak na opakowaniu pisali. Pedzelkiem posmarowalem żywicą z utwardz dziure dookola. Nalalem do dziury troche zywicy pedzelkiem i na to dalem wyciete kawaleczki maty ktora pedzelkiem zmoczylem zywica z utwardzaczem. Juz podczas montazu okazało sie ze to zda egzamin bo ladnie zapelnilo mi te otwory. I tak jak piszesz to bardzo cienka warstewka jest, nawet nie odstaje zbytnio . Za jakis czas przelete to papierkiem sciernym i dam zewnatrz cieniutka warstwe szpachlowki. Na szpachlowke dam podklad i pykne na to lakier . Mysle ze bedzie dobrze. Marek masz racje ze jakbym dal sama szpachle to by mui to do srodka tylko wpadalo a tak mata daje ladna podstawe dla szpachli
    Dziury nie sa duze maja po około 0,5-1cm wiec nie bylo potrzeby wpychania w otwor maty bo chyba niczego by to nie dalo.
    [C

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Marek masz racje ze jakbym dal sama szpachle to by mui to do srodka tylko wpadalo a tak mata daje ladna podstawe dla szpachli
    .... no trochę się już rzeźbiło nie takie rzeczy tak jak pisałem, całą podłogę można tym polecieć łącznie z mocowaniami fotela. Odpowiednie ułożenie, wzmocnienie i będzie jak blacha.

Dziury nie sa duze maja po około 0,5-1cm wiec nie bylo potrzeby wpychania w otwor maty bo chyba niczego by to nie dalo.
    Chyba że tak, myślałem że ręką wybierałeś rdzę z dna progu

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie

Szpachel żywiczny też jest. Możesz wierzch zagładzić to już Ci atom tego progu nie ruszy.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie ma sensu. Jak próg gnije to albo atakujesz już same dziury albo robisz kompleksowo. Szpachla odpadnie. Można jeszcze polecieć żywicą cały próg, Zrobić takie korytko. Potem kilka otworów od spodu (odpływ) i jeden od góry. Zalewasz próg jakimś dziadostwem (najlepszy stary olej transformatorowy ). Wtedy już amen korozja zatrzymana a z zewnątrz plastik pozostaje kwestia wytrzymałości. Czyli ile zostało blachy. TO wszystko można samemu za parę dyszek zrobić. A jak kiedyś odłożysz to przeszczep progów. Choć na tworzywie można sporo polatać

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Heh u mnie spód progu jest cały i zdrowy tylko z boku pomiedzy drzwiami a ta chromowana listwa na plastikowej nakladce te dziury sie pojawily.. Ten patent zeby poleciec w razie potrzeby caly próg mata szklana, na to żywica tez ciekawy. Nie było by wuja żeby to ruszyć.
    [C

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ale musisz zabezpieczyć, zahamować korozję.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Niby ten brunox epoxy hamuje ją. Dałem go na bogato. Są też takie spreje boll do konserwacji progów. Mozna by kupic baniak i przez te otwory od montażu nakladek dać tam jedna wielką puche na cały próg.

http://allegro.pl/boll-do-konserwacj...689879320.html
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 26-11-2013 o 21:23
    [C

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Niby ten brunox epoxy hamuje ją. Dałem go na bogato. Są też takie spreje boll do konserwacji progów. Mozna by kupic baniak i przez te otwory od montażu nakladek dać tam jedna wielką puche na cały próg.

http://allegro.pl/boll-do-konserwacj...689879320.html
    Takie rzeczy dobrze robić jak jeszcze jest zdrowa blacha, a najlepiej po wymianie progu / innego profilu. Jeżeli już masz rdzę, to pytanie, czy to dobrze zwiąże do takiej blachy.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Próg pewnie zgnił od środka, więc załatanie tych kilku dziurek z wierzchu nic nie da bo będą się pojawiały coraz to nowe. Brunox też nie powstrzymuje tej rdzy w 100%. Przerabiałem temat w moim mitsubishi. Temat rdzy trzeba załatwiać kompleksowo, czyli wyciąć całą zgniłą blachę i wspawać nową. Zabezpieczyć to i dopiero lakier. Takie dłubanie żywicą i szpachlą jest na krótką metę i za jakiś czas będzie tylko gorzej niestety. Taka prawda, że jak rdza jest już widoczna na wierzchu to od środka jest już wielka tragedia.