Strona 70 z 172 PierwszyPierwszy ... 20606162636465666768697071727374757677787980120170 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 1711

Temat: jaki wahacz górny

Użytkownik Romeo Avatar serath
    Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

@jahu nigdzie nie napisałem, że jesteś zwolniony z VAT, tylko podałem definicję księgową. Nie pamiętam czy wew .UE to 0% vat czy "towar zwolniony z VAT" w kraju eksportujacym, ale obie definicje istnieją i jedna aplikuje do przesyłek wewnątrz unii. Niemniej jednak w przypadku firm obowiązek opłacenia VAT lokalnego ciąży właśnie na firmie kupującej. Może po prostu zbyt skrótowo opisałem.

Faktem jest, że ja pod każdą fakturę zagraniczna muszę robić fakturę wew dla księgowego tylko na potrzeby uiszczenia 23% vat

Natomiast dla zwykłego kupującego (nie na firmę) opieram się o informacje Marcingoleniow - i wydaje mi się to racjonalne, że nie mogą naliczyć Ci vat lokalnego, bo z jakiego powodu? I tak jest to eksport, a więc powinien podpadać pod standardową stawkę VAT eksportową w UE.

Edit:
    Sprawdziłem - w UE VAT eksportowy = 0%. Co dalej oznacza, że VAT lokalny jest na nabywcy (VAT lokalny = VAT kraju do którego się importuje)
    W przypadku 'towaru zwolnionego z VAT' (o ile pamięc mnie nie myli, to takie faktury wystawiało się za np. sprzedaż softu do USA) dalej VAT lokalny nabywcy aplikuje (po to też często na takich fakturach jest dopisek, iż właśnie nabywca dalej jest zobowiązany do uiszczenia podatku VAT w swoim kraju, zgodnie ze swoimi regulacjami).
    Ale nie róbmy z tego tematu o VAT :-)
    Ostatnio edytowane przez serath ; 13-10-2014 o 16:56
    "Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."

Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
    Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał serath Zobacz post
    @jahu nigdzie nie napisałem, że jesteś zwolniony z VAT, tylko podałem definicję księgową. Nie pamiętam czy wew .UE to 0% vat czy "towar zwolniony z VAT" w kraju eksportujacym, ale obie definicje istnieją i jedna aplikuje do przesyłek wewnątrz unii. Niemniej jednak w przypadku firm obowiązek opłacenia VAT lokalnego ciąży właśnie na firmie kupującej. Może po prostu zbyt skrótowo opisałem.
    Tu się zgadzam. Pewnie delikatnie się mylimy co do nazewnictwa konkretnych mechanizmów, ale faktem jest, że przedsiębiorca, który ma zarejestrowany nip EU kupuje bez VATu i VAT nalicza (i odprowadza) w swoim kraju.

Natomiast dla zwykłego kupującego (nie na firmę) opieram się o informacje Marcingoleniow - i wydaje mi się to racjonalne, że nie mogą naliczyć Ci vat lokalnego, bo z jakiego powodu? I tak jest to eksport, a więc powinien podpadać pod standardową stawkę VAT eksportową w UE.
    1. Gdyby tak było to miałbyś tysiące zagranicznych sklepów internetowych wysyłających do Polski w cenie bez VAT. Bo miałbyś ok 18-19% tańszy produkt, niż w Polsce z VAT. Inna sprawa, że takie coś jest w Stanach (a przynajmniej było jak tam byłem) i tam opłacało się kupować przez internet z innego stanu, żeby oszczędzić na vacie.
    2. Zakup z Litwy do Polski to nie eksport.

Jestem na 99% pewny, że przy zakupie dla konsumenta (lub firmy bez zarejestrowanego nip ue) powinna być normalna faktura z pełną stawką litewską i kwota wpłacona powinna być kwotą brutto. Dziwi mnie to co napisał Marcin, bo to znaczyłoby, że Litwini coś kręcą z podatkiem. Doczytałem jeszcze, że po przekroczeniu jakiegoś tam progu obrotu sprzedaży do Polski Litwini powinni zarejestrować się z Polsce i wystawiać faktury z polskim vatem.

Tutaj wszystko opisane:
    http://europa.eu/youreurope/business...r/index_pl.htm
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 13-10-2014 o 17:24

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Jak będę miał fakturę przed oczami to przytoczę Wam dokładne kwoty.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Daj też znać, czy przypadkiem nie podałeś nipu z przedrostkiem PL – bo może oni zinterpretowali to tak, że masz przedsiębiorstwo.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Nipu nie podałem na pewno ☺

Użytkownik Romeo Avatar serath
    Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

Jahu - upraszczając jest to eksport, w sprzedajesz towar poza granice swojego kraju; formalnie w krajach UE jest to nazwane sprzedażą wewnątrzwspólnotową. Nic tylko trzeba czekać na fakturę od marcinagoleniow, żeby zobaczyć co takiego faktycznie tam jest.

Ale przyznaję - na tej stronie co przytoczyłeś jest stwierdzenie "Jeśli klient nie ma ważnego numeru VAT, musisz standardowo pobrać VAT od sprzedaży wg stawki obowiązującej w Twoim kraju.", zatem możliwe, że właśnie ten punkt aplikuje w przypadku kupujących nie będących przedsiębiorstwem.
    "Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."

Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
    Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Sory troche namieszałem. Faktura jest wystawiona w litach litewskich. LTL 309,92 netto 21% vat 65,09 i brutto 375,01 LTL do zapłaty 457,85 zł. Tak to wygląda dokładnie.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Pierwsze słyszę, żeby zakup wysyłkowy z innego kraju UE był zwolniony z VAT.

W wypadku przedsiębiorców (zakup wewnątrzwspólnotowy) VAT nie jest naliczony, ale to kupujący ma obowiązek naliczyć go w Polsce w wysokości 23%. Dlatego przedsiębiorca otrzyma fakturę z kwotą netto. A kwotę VAT wpłaci do polskiego Urzędu Skarbowego.
    .
    No dobrze, a jeśli mam działalność i nie jestem płatnikiem VAT, a mogę odliczać od dochodu naprawy auta to nie mogę wrzucić ich faktury w koszty?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał serath Zobacz post
    Jahu - upraszczając jest to eksport, w sprzedajesz towar poza granice swojego kraju; formalnie w krajach UE jest to nazwane sprzedażą wewnątrzwspólnotową. Nic tylko trzeba czekać na fakturę od marcinagoleniow, żeby zobaczyć co takiego faktycznie tam jest.
    Tak, tutaj uprościłem. Eksport poza EU jest inaczej traktowany niż eksport do drugiego kraju UE. Dlatego napisałem, że eksport z Litwy do Polski nie jest eksportem. Właśnie, żeby odróżnić tą operację od eksportu np. do Rosji.

Ale przyznaję - na tej stronie co przytoczyłeś jest stwierdzenie "Jeśli klient nie ma ważnego numeru VAT, musisz standardowo pobrać VAT od sprzedaży wg stawki obowiązującej w Twoim kraju.", zatem możliwe, że właśnie ten punkt aplikuje w przypadku kupujących nie będących przedsiębiorstwem.
    Już się wyjaśniło, ale podrążę do końca. W tym wypadku "twoim kraju" odnosi się do kraju sprzedawcy (jest to w poradniku dot. sprzedaży). Więc w wypadku Litwinów jest to VAT litewski i wszystko się w 100% zgadza z przepisami i z tym co na stronie.

Upraszczając przypadek Litwinów:
    – sprzedaż dla kosumentów oraz firm bez zarejestrowanego vat ue – na fakturze i do zapłaty jest kwota brutto z vatem litewskim
    – sprzedaż dla firm z zarejestrowanym vat ue – na fakturze i do zapłaty jest kwota netto, podatnik nalicza VAT w Polsce

W tym drugim przypadku warto zamówić przesyłkę pobraniową, żeby nie zapłacić przez przypadek kwoty brutto, która widnieje w zamówieniu i potwierdzeniu.

Myślę, że temat wyczerpany.

Cytat Napisał Belmondo Zobacz post
    No dobrze, a jeśli mam działalność i nie jestem płatnikiem VAT, a mogę odliczać od dochodu naprawy auta to nie mogę wrzucić ich faktury w koszty?
    Możesz wrzucić w koszty. Kwotę brutto. Nie możesz odliczyć VAT.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

Dzięki bardzo jahu za dokładne wyjaśnienie