Dziwne jest ze te awarie z tlokami to nie byl 1 tylko w obu przypadkach 3ci cylinder.
Jesli brakloby cisnienia, czy oleju to najbardziej dostaje chyba 1 cylinder przeciez.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ja mam brak kompresji na 4
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
Ten najdalej pompy oleju a nie ten najbliżej. Korby i panewki w 2.0 Kamila wszystkie wyglądały podobnie jeśli chodzi o ślady braku smarowania i w konsekwencji ślady działania w tym miejscu temperatury (na panewkach i tulejkach główek korby).
- - - Updated - - -
I stosowne kroki w tym celu zostały poczynione ale w 5 minut tego nie załatwimy, cierpliwości.
www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000
Ogarniemy temat, na razie mam kumulacje rozbitków, będzie więcej czasu pomiędzy to zrzuce z niej głowice. Cierpliwości
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
Jeszcze jedno warte zauważenia - porównując np z bravo 2.0, doblo itp - alfa 159 nie ma przecież klasycznej lampki ciśnienia oleju i nie jest wiadome kiedy ona faktycznie gaśnie, czy problem dłuższego świecenia już występuje czy nie. Alert o niskim ciśnieniu jest dopiero wtedy, gdy sterownik dostanie takie info z czujnika po kilku sekundach (to co w oplu przedłużali zmiana softu). Tak z obserwacji bravo i 159 które posiadam.
I w sumie dlaczego nikt nie pozywa producentów za wpadające klapy które niszczą silnik? A nigdzie nie pisze, że trzeba je wymieniać?
Ciekawe ile osób po sofcie stosuje się do zalecenia o wymianie oleju co 10 tys. Z kilkaset sztuk które pewnie cinek zrobił padły 4. O 2 wiemy, że miały mega luz na sworzniach. W reszcie nawet nie wiadomo co było z wtryskami i sworzniami. Ten tłok z 8V wygląda na lejący wtrysk, albo coś wpadło. Czemu taka dziura jest w komorze?
Ostatnio edytowane przez 5turbo ; 21-01-2016 o 19:34
www.5turbo.com
Nowe natchnienie Promot 76/84
Nowsze Dallara F393
159 1.9 280 F40 inside
159 ti 2.4 210
Fiat Barchetta 131
Fiat Coupe 2.0 20VT 220
rozmawiałem niedawno ze znajomym mechanikiem. Nie wiem czy to co powiedział może mieć jakikolwiek związek z naszymi silnikami. Powiedział, że ostatnio przyjechały 3 auta, w których zamarzł... olej!! Myślałem, że jaja sobie robi albo olej słonecznikowy był wlany. Twierdził, że w jednym był olej 0W30(lub40) drugi półsyntetyk 10W40 (VW Polo) i trzeci to już nie pamiętał jaki. Informacje jaki był wlany olej podawali właściciele aut. Ponoć auta po niedawnej wymianie, olej kupiony w sklepie, zaplombowany. Może zebrało się dużo wilgoci i przy -10 zamarzło. Nie wiem.
Z drugiej strony. Chyba nie jest tak źle z naszymi JTDm skoro problem pojawia się tylko na forum (w przeciwieństwie do jeszcze bardziej pancernych silników VW).
Może kupili olej z naklejkami towaru z Europy zachodniej, a przywieziony ze wschodniej![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Tak przy okazji, jakie oleje (marka, typ) zalewali użytkownicy którzy mieli awarie ? Mowa oczywiście o Alfie. Ten filmik Cinka z EGT (post nr. 800) gdzie można zobaczyć ?
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest