Podzielę się moją historią z MA. Pacjent - Giulia Veloce, 2019, na tą chwilę 46 tys. przebiegu, tydzień temu olej (Motul 8100 eco-clean C2) wymieniony 6-ty raz w ASO. Wcześniej oczywiście na gwarancji szła Selenia. Rok temu zostały wymienione również świece. Jeśli chodzi o traktowanie silnika, to od razu mówię, że mam ciężką nogę i jak tylko mogę, to wykorzystuję wszystkie konie, które fabryka w Giulii umieściła, a nawet więcej, bo mam soft od pół roku

Spalanie? Nie mam pojęcia, bo zalewam i jeżdżę, a magiczna kropka na wskaźniku spalania zatrzymała się na liczbie 15. Pracę na 3 garnkach pierwszy raz zaobserwowałem jakieś maksymalnie 2 lata temu i był to incydent, który pojawił się ponownie po pół roku. Wypadanie zapłonu pojawiało się tylko przy odpaleniu silnika po postoju nocnym i trwało około 1 minuty. Ostatnio było to pół roku temu no i niestety... trzy razy dokładnie dwa tygodnie temu, następnego dnia po wymianie oleju, dzień po dniu. Każde następne trwało krócej, tak jakby silnik próbował się przystosować do świeżej oliwy. Teraz odpalam bez żadnego problemu i bez błędów. Poprzednio był to:
P1064-00 - UniAir actuation electrovalve signal Cyl. 4
Check the following:
- Contacts on UniAir actuation electrovalve loose and/or rusted
- Excessive battery voltage oscillations
- Wiring impedance too high
- Oil level out of limits
- Air bubbles in oil circuit
- UniAir actuation electrovalve faulty
- UniAir actuation electrovalve with high resistance
Błąd jest sporadyczny. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.
Operating time: 92906 min
Startups counter: 8138
Engine speed: 1218 obr/min
Gas pedal position: 0,00 %
Throttle angle: 6,88 °
Vehicle speed: 0,00 km/h
Gear engaged: N
Odometer: 43428,0 km
Spark advance: -11,875 °
Engine temperature: 36 °C
Battery voltage: 14,0 V
Intake pressure: 694 mbar
Clutch pedal: Released
Clutch contact 2: Released
Brake pedal: Released
Brake contact 2: Released
Air flow rate: 39,00 Kg/h
Air temperature: 24 °C
Boost pressure: 985 mbar
Atmospheric pressure: 980 mbar
Engine oil temperature: 30 °C
STOP&START temporary deactivation status: Gear lever position
IBS Battery charge status: 72 %
Brake booster vacuum switch: Open
UniAir electrovalve actuation mode: Hybrid
Universal code: Not received
Engine startup: Allowed
Fuel level: 100,00 %
Jeśli problem będzie częściej wracał, czy też pojawi się podczas jazdy, to nie będzie wyjścia i wymienię MA. Teraz jeżdżę i obserwuję.