Strona 73 z 79 PierwszyPierwszy ... 236364656667686970717273747576777879 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 784

Temat: MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Cytat Napisał loozik Zobacz post
    tak jakby silnik próbował się przystosować do świeżej oliwy
    I tu mam pytanie: jak silnik rozpoznaje zużycie oleju, i czy po zalaniu świeżego konieczna jest naprawdę adaptacja? A pytam z dwóch powodów.
    Pierwszy bo podobnie jak u kolegi przy około 40 tyś.km jeszcze na gwarancji wymieniono mi MA bo raz popracował na trzech cylindrach, a wcześniej wymieniłem olej tak pomiędzy przeglądami poza ASO, być może nie zrobiono adaptacji. I MA zaczął inaczej pracować?
    Drugi powód to wołanie o wymianę oleju. Zdarzyło mi się to już drugi raz, ostatnio około 1 tyś. km przed przeglądem, teraz po 10 tyś od wymiany oleju.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Może 1 rok minął od wymiany, tam chyba nie ma żadnej magii tylko czas albo dystans od resetu, może miałes wbite 10k km

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał loozik Zobacz post
    Podzielę się moją historią z MA. Pacjent - Giulia Veloce, 2019, na tą chwilę 46 tys. przebiegu, tydzień temu olej (Motul 8100 eco-clean C2) wymieniony 6-ty raz w ASO. Wcześniej oczywiście na gwarancji szła Selenia. Rok temu zostały wymienione również świece. Jeśli chodzi o traktowanie silnika, to od razu mówię, że mam ciężką nogę i jak tylko mogę, to wykorzystuję wszystkie konie, które fabryka w Giulii umieściła, a nawet więcej, bo mam soft od pół roku Spalanie? Nie mam pojęcia, bo zalewam i jeżdżę, a magiczna kropka na wskaźniku spalania zatrzymała się na liczbie 15. Pracę na 3 garnkach pierwszy raz zaobserwowałem jakieś maksymalnie 2 lata temu i był to incydent, który pojawił się ponownie po pół roku. Wypadanie zapłonu pojawiało się tylko przy odpaleniu silnika po postoju nocnym i trwało około 1 minuty. Ostatnio było to pół roku temu no i niestety... trzy razy dokładnie dwa tygodnie temu, następnego dnia po wymianie oleju, dzień po dniu. Każde następne trwało krócej, tak jakby silnik próbował się przystosować do świeżej oliwy. Teraz odpalam bez żadnego problemu i bez błędów. Poprzednio był to:

P1064-00 - UniAir actuation electrovalve signal Cyl. 4
    Check the following:
    - Contacts on UniAir actuation electrovalve loose and/or rusted
    - Excessive battery voltage oscillations
    - Wiring impedance too high
    - Oil level out of limits
    - Air bubbles in oil circuit
    - UniAir actuation electrovalve faulty
    - UniAir actuation electrovalve with high resistance
    Błąd jest sporadyczny. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.

Operating time: 92906 min
    Startups counter: 8138
    Engine speed: 1218 obr/min
    Gas pedal position: 0,00 %
    Throttle angle: 6,88 °
    Vehicle speed: 0,00 km/h
    Gear engaged: N
    Odometer: 43428,0 km
    Spark advance: -11,875 °
    Engine temperature: 36 °C
    Battery voltage: 14,0 V
    Intake pressure: 694 mbar
    Clutch pedal: Released
    Clutch contact 2: Released
    Brake pedal: Released
    Brake contact 2: Released
    Air flow rate: 39,00 Kg/h
    Air temperature: 24 °C
    Boost pressure: 985 mbar
    Atmospheric pressure: 980 mbar
    Engine oil temperature: 30 °C
    STOP&START temporary deactivation status: Gear lever position
    IBS Battery charge status: 72 %
    Brake booster vacuum switch: Open
    UniAir electrovalve actuation mode: Hybrid
    Universal code: Not received
    Engine startup: Allowed
    Fuel level: 100,00 %

Jeśli problem będzie częściej wracał, czy też pojawi się podczas jazdy, to nie będzie wyjścia i wymienię MA. Teraz jeżdżę i obserwuję.
    W poprzedniej giulietcie odezwał mi się raz MA bezpośrednio po wymianie oleju, później już spokój, w giulii sporadycznie się odzywa bez znaczenia na przebieg na oleju, w stelvio pierwszy raz odezwał mi się bezpośrednio po wymianie oleju, teraz wszystko ok. Co by mnie martwiło w twoim wypadku to błąd wskazujący bezpośrednio na awarie modułu. U mnie błędy, które się w tych sytuacjach pojawiają to p03.. A one są ogóle od wypadania zapłonu. Przebiegi w giulii i stelvio między 75 a 80 tkm, w giulietcie moduł był wymieniany przy 120tkm, odezwał się po wymianie oleju jakoś przy 170 tkm. Interwał skrócony, za kazdym razem w mesie kasowana adaptacja i przegląd.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszko Zobacz post
    Może 1 rok minął od wymiany, tam chyba nie ma żadnej magii tylko czas albo dystans od resetu, może miałes wbite 10k km
    Rok to niemożliwe, jeżdżę więcej niż 15k rocznie , 10k km ? stąd właśnie pytanie jak określa się komunikat o konieczności wymiany oleju? Przy wymianie wbija się limit do przejechania?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Ja miałem ostatnio wbite tak jak w serwisówce tj 1 rok lub 15k km, po upływie co nastąpi pierwsze wyskakuje komunikat wymień olej.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Mogę pisać o sterowniku ECU z 4.2018r (jeszcze bez GPF) updatowanym na nowszy firmware G543 na początku 2019r. Ja jeżdżę rocznie ok 12tys km. Jeżdżę w trudnym cyklu, krótkie odcinki i bardzo dynamiczna jazda. Moje empiryczne doświadczenie jest takie że sterownik w zwykły prymitywny sposób odlicza sobie przebieg po resecie wymiany oleju. Zawsze jak zaglądałem na parametr zużycia oleju w ECM, procent wydawał się liniowo spadać (od 99% po resecie) zgodnie z przebiegiem auta.
    Czy jakieś polifty czy inne mają jakiś bardziej zaawansowane algorytmy uwzględniające np ilość zimnych startów czy styl jazdy nie wiem. Zwykle jednak, jakieś przedwczesne raportowanie potrzeby wymiany oleju, raczej dowodziliśmy tu na forum że idealnie wpisywało się w sytuację gdzie ASO musiało zapomnieć skasować wymianę poprzednim razem - np ktoś wymienił olej po 12tys km, pojechał na nową wymianę i po 3 tys km skarży się że ma komunikat (razem 15tys km). Z tego co piszą w instrukcjach do nowszych modeli (Tonale), tam już niby jakoś oceniają olej w bardziej zaawansowany sposób (nie wiem na ile dobry/dokładny, czy jest czujnik czy tylko algorytm który uwzględnia styl jazdy, ilość startów, temperatury itp).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

U mnie w MY24 jazda zwłaszcza zimowa i miejska skraca czas (w zimie tygodniowo "tracę" 1-2 dni, do kupy po 6,5 miesiąca użytkowania skrócił już o ok. 2,5 miesiąca). Przebieg odlicza u mnie bez zmian, ale podobno też może skrócić (czy tak jest - nie wiem).

Algorytm wydaje mi się raczej prymitywny (w poprzednim samochodzie wydawało mi się to bardziej sensowne), ale może stoi za tym jakaś większa magia, której nie dostrzegam.
    Ostatnio edytowane przez flyinghipo ; 09-01-2025 o 12:37

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

ale gdzie jest czas do wymiany oleju? w menu (chyba że MY24 ma coś ekstra), masz czas do przeglądu a to odlizca się po dniach 1:1 i po kilometrach 15tys też 1:1.

parametr degradacji oleju jest tylko w sterowniku silnika, liczy od 99% w dół, jakim algorytmem w nowsyzch autach nie wiem, ale przynajmniej w autach z softem bez GPF najnowszym liczy IMHO po kilometrach - procenty spadają liniowo można powiedzieć 1% na 150km (przynajmniej jak parę razy tam lookałem to się zgadzało z przebiegiem od wymiany)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

W menu odlicza czas w km i dniach, przy czym dni nie schodzą równo. Np. w poniedziałek do wymiany pozostaje 115 dni, a we wtorek 113 dni. W salonie mi powiedzieli, że to od jeżdżenia na zimnym silniku, na krótkich trasach (czy taka jest przyczyna, to inna kwestia ).

W umowie na pakiet serwisowy też jest mowa o skracaniu przez komputer ilości dni/km (jeśli skraca o więcej niż 50% okres/przebieg, to umowa nie obowiązuje). Przy czym nie mam pojęcia na jakiej zasadzie system to skraca, jak dla mnie jest to dość prymitywne.
    Ostatnio edytowane przez flyinghipo ; 09-01-2025 o 14:06

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Z moich obserwacji wynika, że jakiś wpływ ma ilość samych uruchomień silnika.