Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Jestem teoretykiem jeśli chodzi o silnik 2.2 jts, widziałem taki tylko na obrazku. To co piszę to moje przemyślenia po tym co przeczytałem. Gdyby nie ten łańcuch i duża akcyza na 2.2 to dla mnie byłby to idealny silnik. No ale nie jest. W 3-4 tys raczej nie zmieścisz się. Cena części potrafi zabić w tym wypadku, bo nie ma zamienników.
    Raczej mi nie zależy na tym aby się gimnastykować tylko żeby 3-4 lata pojeździć i mieć radość z auta... a nie ciągle stać w kolejce do mechanika. Powiedź mi proszę akcyza jest droga to znaczy? Jaki to jest koszt? Najczęściej ten rozrząd pada przy jakim kilometrażu?

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Stawki podatku akcyzowego:
    3,1% - samochody osobowe o pojemności silnika do 2000 cm3 ;
    18,6 % - samochody osobowe o pojemności silnika powyżej 2000 cm3 .
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Cytat Napisał biegacz.piotr Zobacz post
    A jak jesteś zadowolony z tego 1.9 silnika? Jesteś zadowolony z przyspieszenia? Czy wolałbyś mieć np 2.2?

jahu czyli za rozrząd trzeba liczyć pewnie 3-4 tysiące? Ale jest to wada tylko tego silnika 2.2 czy też 1.9? Tak jak kolega wyżej... raczej autem będę dojeżdżał do pracy gdzie silnik diesla nie będzie się w stanie rozgrzać czy jest sens go tak katować? Raz, dwa razy w miesiącu jadę gdzieś dalej 100-200 kilometrów a raz na 3 miesiące powyżej 400km... dlatego rozważam czy diesel czy benzyna? Co sądzicie? Jadnak przy wyborze jest to zawsze ciężki orzech do zgryzienia...
    Jestem zadowolony, przyspiesza żwawo, ale porównania nie mam z 2.2. Moim zdaniem moc jest wystarczająca do normalnej jazdy. Koszt rozrządu kombinując trochę można bardzo zmniejszyć. Tutaj zestaw bez kół z wariatorami: http://www.ebay.com/itm/00-11-2-2L-C...71bf5d&vxp=mtr, a tutaj jedno koło zębate z wariatorem: http://www.ebay.com/itm/GM-OEM-Engin...668ec1&vxp=mtr jak widać ceny są śmieszne w porównaniu do naszych.

Elektrozawór: http://www.ebay.com/itm/Dorman-917-2...b5b743&vxp=mtr

Nie ma co z góry przekreślać JTSa

Dodano po 4 minutes:

Raczej mi nie zależy na tym aby się gimnastykować tylko żeby 3-4 lata pojeździć i mieć radość z auta... a nie ciągle stać w kolejce do mechanika. Powiedź mi proszę akcyza jest droga to znaczy? Jaki to jest koszt? Najczęściej ten rozrząd pada przy jakim kilometrażu?
    Też mi na tym zależało, ale za krótko mam to auto żeby powiedzieć coś więcej.
    Jak na razie odpukać nic się nie dzieje. Szykuje się do drugiej zmiany oleju i filtrów. Myślę że jak będę pilnował tego i dbał o wysoko poziom oleju, wszystko będzie ok.
    Przy jakim kilometrażu pada rozrząd to nikt Ci nie powie, zależy jak ktoś dbał o auto.
    Ostatnio edytowane przez piotrek_inf ; 02-10-2014 o 13:52 Powód: Dodano

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Stawki podatku akcyzowego:
    3,1% - samochody osobowe o pojemności silnika do 2000 cm3 ;
    18,6 % - samochody osobowe o pojemności silnika powyżej 2000 cm3 .

Rozumiem że jest to tylko akcyza dla samochodów sprawdzanych zagranicy? Choć jak myślicie lepiej odkupić od kogoś w Polsce np na forum czy sprowadzać z zagranicy ?

piotrek_inf no i nagle z 5 tysięcy robi się koszt około tysiąca i robota do tego tylko który mechanik podejmie się takiej kombinatorki? To znaczy od razu zastrzegam, że nie będę ruszał z piskiem opon z pod świateł itp itd. Raczej zależy mi na tym żeby wyprzedzić tira dynamicznie a nie czaić się 20 minut i kombinować czy zdążę czy nie...

Jeśli chodzi o komfort jazdy? Słyszałem że auto trzyma się drogi jak przyklejone.

A co się psuje w tym silniku 1.9 diesel 150KM? Rozumiem że do spokojnej jazdy w mieście i od czasu do czasu jakiś wypad za miasto nie ma się co pchać w diesel?

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Jeśli chodzi o komfort jazdy? Słyszałem że auto trzyma się drogi jak przyklejone.
    Wszystko jest kwestią tego w jakim stanie masz zawieszenie i jakie masz gumy. Wszelkie usterki bardzo szybko poczujesz, podobnie jak niedoskonałości naszych dróg. Jak będziesz miał wszystko ogarnięte, to będziesz się uśmiechał od ucha do ucha na widok znaku „Droga kręta”

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

no i nagle z 5 tysięcy robi się koszt około tysiąca i robota do tego tylko który mechanik podejmi
    Zależy skąd jesteś, w moich okolicach mógłbym CI kogoś polecić. W sumie to żadna kombinatoryka, Spider82 w wątku http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1496914 opisywał jak robił rozrząd na zestawach Oplowskich do tego oryginalne koła zębate z wariatorami. Pisał że za częsci wyszło w okolicy 2400zł.

Raczej zależy mi na tym żeby wyprzedzić tira dynamicznie a nie czaić się 20 minut i kombinować czy zdążę czy nie
    Skąd jesteś? Mogę Cię przewieźć zobaczysz jak się zbiera, jak dla mnie spoko.

A co się psuje w tym silniku 1.9 diesel 150KM?
    Jak wywalisz klapki wirowe w kolektorze, zaślepisz EGR, i wywalisz filtr DPF to raczej nic więcej nie powinno zaskoczyć, ale na początek niezły wydatek.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no jaki niezly wydatek?Mysle, ze nie wiecej niz 2 tys., a pozatym mozna kupic ogarnietego juz diesla 16V i nie robic przy nim nic ale to zalezy gdzie kupujesz

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    no jaki niezly wydatek?Mysle, ze nie wiecej niz 2 tys., a pozatym mozna kupic ogarnietego juz diesla 16V i nie robic przy nim nic ale to zalezy gdzie kupujesz

Czarny masz jakieś sprawdzone miejsca na dolnym śląsku lub w Polsce? Gdzie nie natrafię na szmelc tylko pojeżdżę bez żadnego wkładu. Tak jak pisałem Afla musi być kombi, mieć tempomat i elektroniczną klimę, ewentualnie ksenony. Reszta to fajne dodatki najważniejszy jest dla mnie dobry silnik.

Piotrek jestem z Wrocławia a Ty?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDM 01.2011r

Domyślnie

Popatrz na autka.pl Ostatnio byłem, oglądałem, zarezerwalem sztukę. Przyglądałem się wszystkim, na pierwszy rzut oka były ok. Sprawdziłem dokładnie tylko te jedna która mnie interesowała. Do wymiany były klocki i tarcze przód. Zrobione będzie oczywiście wszystko co na początku fajnie zrobić w dieslu, czyli rozrząd, filtry, olej, pompa. Idzie się potargować. Zostałem mile zaskoczony ponieważ wyposażenie było bogatsze nic w opisie na otomoto. Plus nówki opony letnie Continental. Bez problemów z przejezdzka.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

W autka.pl, wywalenie klap i egr-a oraz rozrząd i cała reszta pakietu startowego będzie w cenie auta, więc pozostaje jedynie koszt usunięcia DPF-a
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest