Yes, yes, yes
No i trzeci akumulator dzisiaj ch.. strzelił.
Rano napięcie było aż całe 7 V.
Yes, yes, yes
No i trzeci akumulator dzisiaj ch.. strzelił.
Rano napięcie było aż całe 7 V.
Romek - pisz do FAP o wymianę auta na nowe!!
Spoko, sprawa jest w toku.
To mi przypomina jak kiedyś kupowałem nowe opony, zdecydowałem się na razem z felgami i resztąteż nową.
Tu widać problem z kontrolą ładowania lub ładowaniem, jakby ASO było kumate to 2h roboty + alternator+sterownik+ czujnik przy klemie (ten podobno często pada), no może przesadziłem z tym czasem.
Heh, doszli w ASO, że coś rozładowuje akumulator przez 5 minut i przestaje. I potem znowu i tak w kółko. Pobiera wtedy prąd o natężeniu 1 A.
Odłączyli co się da i nie pomaga (najpierw podejrzany był alarm, ale podmienili centralkę i nie pomogło). Normalnie cuda jakieś. Pewnie jakaś energia z kosmosu rozładowuje ten akumulator, taka jest moja koncepcja.
Ale to jednak chyba nie ładowanie, bo przy wyłączonym silniku nie ładuje, a akumulator się rozładowuje przez noc. Pewnie jakieś przebicie w instalacji. Bo nie wierzę, że wszystko w tym samochodzie się zepsuło jednocześnie. A nie pamiętam, żeby strzelił w niego piorun czy coś.
Ostatnio edytowane przez Roman35 ; 12-02-2016 o 18:49
Obstawiam komputer silnika nie może zasnąć i cosik steruje. Komp do wymiany. (70% prawdopodobieństwa)
To znaczy body komputer czy centralka silnika?
Bo to drugie było już wymieniane.
W sumie to obojętne, bo teraz to już patrzę na to w kategoriach humorystycznych.![]()
sterowanie zasilaniem jest podłaczone do body komputera (BC), tutaj ECu nie ma nic do gadania... BC wyłącza główny przekaznik zasilania chyba po 30 minutach od momentu wyłaczenia silnika...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
1A daje 12W odbiornik, np. oświetlenie bagażnika, ale jeśli już to efekt wtórny, pierwotny to sterowanie BC, lub kable sygnały sygnalizacje jakby nie OK.