Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 134

Temat: Słaba klimatyzacja - problem - słabo chłodzi

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Może układ jest niedrożny (np osuszacz), albo kompresor już klęka. Jak pojedziesz do kumatego gościa to Ci od razu powie. A jak pojedziesz do nabijacza to będziesz się tak odbijać ciągle.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

Najlepiej sprawdzic to na manometrach ...
    Odpalic klime i zobaczyc co sie dzieje. Najczesciej jak jest czynnik ok to znaczy ze juz sprezarka siada. Czesto jest tak ze np tak do 25' na zewnatrz klima chodzi pieknie a juz przy 28-30 sie wylacza i nie chlodzi. Sprezarka wywalona rosnie cisnienie w ukladzie i czujnik rozlacza. Ale to mozna tylko manometrami podpietymi do ukladu sprawdzic

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gennosuke
    Auto
    AR 156 1.9 JTD CF2, AR 156 1.8 TS CF2, AR 166 3.0V6 CF3

Domyślnie

Nie pamiętam jak to jest w 156 ale jak ustawisz MAX to jest maksymalne osuszanie szyb i zawsze chyba leciało powietrze cieple plus klima i max nawiew ?P dawno tego nie ustawiałem ale coś tak mi się wydaje

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał gennosuke Zobacz post
    Nie pamiętam jak to jest w 156 ale jak ustawisz MAX to jest maksymalne osuszanie szyb i zawsze chyba leciało powietrze cieple plus klima i max nawiew ?P dawno tego nie ustawiałem ale coś tak mi się wydaje
    Dokładnie tak jest. Ta funkcja uruchamia max ciepłe powietrze.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

dodam coś od siebie - przez ostatnie trzy lata jeżdżę z 450 g czynnika - ponieważ gdy miałem nabite 500( tyle ile pokazuje winieta ) to rozłączało klimę. chłodzenie było takie sobie. i teraz postrzępił mi się pasek od napędów - wymieniłem na krótszy( innego koleś nie posiadał a ja byłem pod bramką , sobota popołudnie wyjazd nad jezioro) - PK6 1980 i klima zaczęła działać poprawnie.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

Właśnie zakończyłem walkę z tym problemem w swojej Alfce, była długa i bolesna ale za to zdobyłem mnóstwo wiedzy na temat klimatyzacji w naszych autkach.A wiedzy z nie byle skąd bo z jednego z najlepszych warsztatów zajmujących się tylko klimatyzacją samochodową w Warszawie.Poczytałem wcześniejsze posty i postanowiłem złożyć wszystko do kupy w jeden post.U mnie historia zaczyna się zaraz po zakupie gdzie właściciel twierdził że klima jest sprawna ale pusta w momencie kupna.Już następnego dnia przy napełnianiu okazało się że nie jest tak kolorowo jak mówił sprzedawca. I tu waga!! Przy sprawnej sprężarce prawidłowe ciśnienie jakie podaje manometr powinno oscylować między 2 a 4 bara. Zakładamy że najlepszym ciśnieniem stałym (podkreślam stałym) ponieważ sprężarka owe ciśnienie powinna utrzymywać bez względu na obroty silnika jest 2.5 bara.Nie znaczy to oczywiście że klima będzie działać super. Póki co ustaliliśmy że sprężarka trzyma ciśnienie które jest w normie. Znaczy to również że sprawny jest zawór rozprężny. Jego uszkodzenia należy się doszukiwać przy wysokim ciśnieniu około 4 barów i powyżej ale też nie koniecznie!!! Owe wysokie ciśnienie w większości przypadków spowodowane jest zapchaniem osuszacza który z tego zestawu jest akurat najtańszy i jeśli nie wymieniliśmy go w ogóle lub dawno temu należy zacząć od niego.!!! Dopiero wtedy gdy wysokie ciśnienie nadal się utrzymuje zabieramy się za zawór rozprężny.Wszystko co do tej pory opisałem tyczy się działania klimatyzacji a nie jej wydajności ( słabo chłodzi) bo to już inna kwestia.A więc zakładamy że ciśnienie wytwarzane przez kompresor jest odpowiednie i się utrzymuje tak więc kompresor zawór i osuszacz mamy z głowy Wentylator się włącza schładza czynnik i ( się wyłącza ) !!!! W prawidłowo działającym układzie chłodzenia czynnika wentylator powinien się wyłączać a nie pracować non stop!!! . Pozostającym elementem jest chłodnica czynnika czyli tzw Parownik. Czytałem że koledzy patentowali mycie chłodnicy płukanie itp.Broń boże karcherem czy czymś takim.To faktycznie może pomóc ale brak wydajnego chłodzenia spowodowany jest zazwyczaj uszkodzeniem użebrowania czyli tak naprawdę tego co ciepło odprowadza... Z takiej chłodnicy niczego już nie ulepimy.i Szkoda zabawy jeżeli pomoże to na krótko co tylko w zasadzie nas upewni w tym że chłodnica jest do wymiany. I tu kolejna ciekawostka dla kolegów z silnikami benzynowymi. Uwaga nie wiedzieć czemu producent wyposażył wersje benzynowe w jeden wentylator który obsługuje dwie chłodnice a zamontowany jest przed chłodnicą wody (płynu borygo) Jak wiadomo chłodnica klimatyzacji znajduje się przed chłodnicą wody tzn dalej od wentylatora.Jak już łatwo się domyślić zasyfiona chłodnica wody = kiepskie chłodzenie parownika czynnika co za tym idzie niską wydajnością klimy. Choć miałem JTD nie pamiętam ale są tam chyba dwa wentylatory.Z całej tej pisaniny wynika tylko tyle że słabe chłodzenie klimy ,zakładając sprawność wcześniej wymienionych rzeczy wynika z niczego innego jak nieostatecznej wydajności chłodnic ... Tak obu chłodnic ;-) Tu chciałbym zauważyć że jeśli mieliście lub macie sytuacje że temperatura silnika (płynu ) lubi sobie skoczyć do 100 stopni a już nie raz słyszałem że to normalne !!! U niektórych nawet podczas jazdy to jest to bankowa wskazówka do wymiany chłodnicy. Miałem już 3 Alfki i temperatura na wskaźniku ma stać jak drut na 90 stopniach Każde odchylenie w górę chłodnica ,w dół termostat (zakładając oczywiście że pompa wody jest sprawna) jest to objaw niewydajnego w pełni układu chłodzenia. Na koniec dopiszę tylko że w wersjach benzynowych nie wiem jak w Jtd występowały dwa rodzaje sprężarek z zupełnie innymi mocowaniami!!!! B722 SD7V16 to jest na obu .poniżej jest Model NO 1157 czasem z literką na końcu. Wchodzi 650g czynnika!!! Oraz model 1120 gdzie czynnika jest 700g. Zgadzam się z faktem że czynnika może być za dużo i wtedy klima się wyłączy a wynika to z objętości rozprężania w Parowniku (chłodnicy). 50g czynnika mniej nie powinno z kolei prowadzić do spadku wydajności. Nawet przy 450-500g czynnika powinno wszystko działać. Nie mylcie osuszacza z parownikiem. Na allegro jest pełno osuszaczy opisanych jako parowniki a to nieprawda !!!!!!!!!!!!! I na koniec jeszcze ciekawostka. Urządzenie do nabijania klimatyzacji mimo że ma wbudowany program sprawdzania szczelności nie jest jej wykładnikiem. To iż stwierdzi że układ jest szczelny nie znaczy że tak jest wszakże ma na to kilka minut. Czasami jeśli ma się wątpliwości po miesiącu można podjechać do warsztatu ponownie w celu sprawdzenia ubytku czynnika i niejednokrotnie okazuje się że niby szczelny układ wcale taki nie jest !!!! Pozdrawiam mam nadzieje że w jasny sposób opowiedziałem o klimkach jeśli pytania będą zapraszam pomogę jak mogę.Adi

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Tak dokładnie jest. Tylko dodam że na problem z temperaturą może mieć też sprawność sprężarki. Właśnie przez to że chłodnica klimy jest przed chłodnicą wody. Gdy układ klimatyzacji się przegrzewa to jest dodatkowym obciążeniem cieplnym przez co chłodzenie silnika nie wyrabia. Przykład z autopsji. Jeżeli chodzi o szczelność to też nie jednokrotnie wspominałem że sprawdzenie szczelności maszyną można sobie w buty wsadzić. Tak jak piszesz tylko kontrola po paru tygodniach (a czasem miesiącach).

Auto
    alfa 159

Domyślnie

[QUOTE=marek230482;1455085]Tak dokładnie jest. Tylko dodam że na problem z temperaturą może mieć też sprawność sprężarki...
    Nie bardzo rozumiem co masz na myśli ... Ja bym to nazwał tak że : Problem z temperatura (Mało wydajnym chłodzeniem) ma wpływ na sprawność (wydajność sprężarki )czy tak mamy to rozumieć ??

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie padająca sprężarka, nie wyrabiająca powoduje przegrzewanie się układu. Czyt. ciągle gorącą chłodnicę klimy przez co znajdująca się za nią chłodnica wody nie był w stanie oddać ciepła bo przecież była ciągle ogrzewana. Przez co auto przegrzewało mi się w korkach i na postoju. Wymiana sprężarki i prawidłowe wreszcie ciśnienia wyeliminowały problem. Wreszcie wentylator nie chodzi ciągle i nie ma problemu z przegrzewaniem.

Auto
    alfa 159

Domyślnie

Z całym szacunkiem Marku ale nie masz racji i tu musimy wrócić do budowy i zasady działania klimatyzacji. To właśnie sprężarka ma za zadanie podnosić temperaturę czynnika powodując jego sprężenie bo takie jest jej zadanie. Ty dobrze prawisz tylko odwrotnie to opowiadasz. Jakby sprężarka padała nie robiłaby ciśnienia (gazu) który w chłodnicy powinien zmienić stan z gazu na ciecz.Masz podstawy ale nie praktykę.
    Zasada działania samochodowego układu klimatyzacji:
    Kompresor klimatyzacji spręża gazowy czynnik chłodniczy ,co powoduje podniesienie jego temperatury i ciśnienia. W skraplaczu (chłodnica klimatyzacji), następuje obniżenie jego temperatury , czynnik zostaje skroplony czemu towarzyszy oddanie temperatury do otoczenia.
    Dalej w postaci ciekłej płynie przewodami do osuszacza w którym to znajduje się filtr odpowiedzialny za usuwanie wilgoci oraz zanieczyszczeń z układu. Następnie zostaje rozprężony w zaworze rozprężnym do parownika, czemu towarzyszy spadek temperatury ciśnienia oraz zmiana ze stanu ciekłego z powrotem do gazowego. Dzięki temu powietrze trafiające do kabiny przez parownik zostaje schłodzone.
    i tu cytat Ja bym to nazwał tak że : Problem z temperatura (Mało wydajnym chłodzeniem) ma wpływ na sprawność (wydajność sprężarki )czy tak mamy to rozumieć ??

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...#ixzz37BYHUido

Dopiero wtedy kiedy chłodnica klimy czytać skraplacz . nie działa z odpowiednią wydajnością podnosi to ciśnienie układu sprężającego (sprężarki ) co czasami prowadzi do wyłączenia układu. Padająca jak to nazywasz sprężarka nigdy nie spowoduje przegrzania układu. sama z siebie. Jest to możliwe tylko w przypadku nadciśnienia w układzie co powinno być zabezpieczone ciśnieniowym zaworem upustowym i spuszczeniem czynnika do atmosfery

Dodano po 4 minutes:

Mało tego to własnie niesprawny układ chłodzenia powoduje przegrzanie sprężarki ... Nigdy odwrotnie Marku. A przegrzanie sprężarki powoduje wyraźny spadek mocy silnika co jest już czystą fizyką i opiera się na rozszerzalności ciał stałych
    Ostatnio edytowane przez adi.p1 ; 11-07-2014 o 19:31 Powód: Dodano