Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 202

Temat: Kupilem AR 159 i lipa

Użytkownik Maniak resoraków Avatar szymon1987
    Auto
    Alfa Romeo 159 '07 1.9 jtdm 16v@150ps

Domyślnie

Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
    § 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
    § 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.

Nawet jeżeli kolega podpisał klauzule na umowie, że znany mu jest stan techniczny auta, to nie oznacza to, że auto jest uszkodzone. Wszystkie uszkodzenia nie wynikające ze zużycia (czyli nie należą do nich np. opony, wycieraczki, płyny eksploatacyjne) muszą być wymienione w umowie. Ludziom się wydaje, że klauzula "o stanie technicznym auta" oznacza, że w zasadzie nic nie mogą zrobić. Bzdura. To w interesie SPRZEDAWCY - nie Twoim jest poinformować Cię o wadach auta. Przede wszystkim na Twoim miejscu podstawą o dochodzenie roszczeń jest prawdopodobny błędny podany rocznik auta (z tego co widziałem auto ma niby był z 2008, a ma zegary i kierownicę z 2006). Już to ŚMIERDZI. Jeżeli auto rzeczywiście jest z roku 2008 ale ma te elementy wymienione, to już budzi OGROMNE OBAWY co do przyczyn wymiany tych elementów.. I nie oszukujmy się. Te auta nie kosztują 20K.. Za sensowną Alfę trzeba zapłacić.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Jeśli dobrze rozumuję to samochód został odkupiony od handlarza z działalnością więc nie na umowę KS a fakturę. Z tego co się orientuję to faktycznie handlarz ma obowiązek znać stan techniczny samochodu i nas o nim poinformować. W przypadku gdy kupujemy auto na umowę KS, od osoby prywatnej, taka osoba nie ma obowiązku nas o niczym informować bo może nie zdawać sobie sprawy z wad pojazdu. Piszesz o uszkodzeniach nie wynikających ze zużycia. Samochód jest o tyle ciężkim tematem że tutaj większość uszkodzeń wynika ze zużycia (oczywiście pomijamy przypadki wspawanych ćwiartek), bo jak określisz huczące łożyska, uszkodzenia skrzyni m32, czy problemy z egr, dpf, kołem dwumasowym. Przecież gdyby samochód nie był używany nie niszczyły by się te podzespoły. Zasada jest zawsze taka: Kupujesz samochód używany, w Twoim interesie jest go zbadać przed zakupem jeśli tego nie zrobisz Twój problem.
    Nie będę się bawił w prawnika amatora i sypał paragrafami ale całkiem niedawno było głośno o sytuacji gdzie gość kupił astrę III w dieslu, nie zdążył dojechać do domu i silnik się rozsypał. No więc jegomość od razu rzeczoznawca który określił po rozebraniu silnika że przelot co najmniej skręcony o 100kkm i do sądu. A w sądzie co? W sądzie wyrok że sprzedający nie miał obowiązku posiadania wiedzy o przebiegu samochodu i pozamiatane.
    Ja od jakiegoś czasu powtarzam, kupno używanego samochodu w polsce to bardzo ciężki temat. Jest tyle opcji na których można się naciąć że to się w głowie nie mieści...

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Jeśli dobrze rozumuję to samochód został odkupiony od handlarza z działalnością więc nie na umowę KS a fakturę. Z tego co się orientuję to faktycznie handlarz ma obowiązek znać stan techniczny samochodu i nas o nim poinformować. W przypadku gdy kupujemy auto na umowę KS, od osoby prywatnej, taka osoba nie ma obowiązku nas o niczym informować bo może nie zdawać sobie sprawy z wad pojazdu. Piszesz o uszkodzeniach nie wynikających ze zużycia. Samochód jest o tyle ciężkim tematem że tutaj większość uszkodzeń wynika ze zużycia (oczywiście pomijamy przypadki wspawanych ćwiartek), bo jak określisz huczące łożyska, uszkodzenia skrzyni m32, czy problemy z egr, dpf, kołem dwumasowym. Przecież gdyby samochód nie był używany nie niszczyły by się te podzespoły. Zasada jest zawsze taka: Kupujesz samochód używany, w Twoim interesie jest go zbadać przed zakupem jeśli tego nie zrobisz Twój problem.
    Nie będę się bawił w prawnika amatora i sypał paragrafami ale całkiem niedawno było głośno o sytuacji gdzie gość kupił astrę III w dieslu, nie zdążył dojechać do domu i silnik się rozsypał. No więc jegomość od razu rzeczoznawca który określił po rozebraniu silnika że przelot co najmniej skręcony o 100kkm i do sądu. A w sądzie co? W sądzie wyrok że sprzedający nie miał obowiązku posiadania wiedzy o przebiegu samochodu i pozamiatane.
    Ja od jakiegoś czasu powtarzam, kupno używanego samochodu w polsce to bardzo ciężki temat. Jest tyle opcji na których można się naciąć że to się w głowie nie mieści...

I ŚWIĘTE SŁOWA oprawić w ramke !!

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Auto

Domyślnie

Zgadzam się z tym, że wykładnia pojęć w kc, dot zagadnienia jest bardzo szeroka. Generalnie chciałem tylko zaznaczyć, że to nie jest tak, że podpisanie "znam stan techniczny auta" zwalnia sprzedającego z jakiejkolwiek odpowiedzialności. Inna sprawa, że sprzedający może się powołać na fakt, że wartość auta była niska ze względu właśnie na w/w wady. W ustawie mowa przecież o wadzie obniżającej wartość rzeczy. Kupujący zakupił auto po bardzo niskiej cenie, która nie wynikała przecież z dobroduszności sprzedającego. Innymi słowy - kupił po prostu auto za cenę taką ile jest naprawdę warte. Sprzedający może więc stwierdzić - tak - auto ma zatajone wady, ale jego cena była zgodna z rzeczywistą wartością. Dalej intryguje mnie ten rocznik.. Bo jeżeli ma w umowie sprzedaży inny rocznik niż rzeczywisty, to nie wiem, czy to nie jest sprzedaż towaru niezgodnego z umową. Jeszcze jedna rzecz, może głupia. Na zdjęciach z aukcji, plastikowa osłona silnika jest czarna. Czy takie osłony nie były montowane po 2008 roku? Na miejscu sprzedającego nie pierdzielę się. Jeżeli ma czym jeździć to niech nie katuje tego auta bo nie wiadomo co w nim siedzi. Jechać na komputer, porządny serwis, podliczyć na spokojnie co trzeba zrobić w tym aucie i powoli, sukcesywnie remontować sobie auto zaczynając od rzeczy najważniejszych. PRZEDE WSZYSTKIM jednak, tak jak pisali koledzy - sprawdzić czy aby nie zlepione. Jeżeli tak to jak najszybciej szukać możliwości dochodzenia swoich praw. I głowa do góry. Mam nadzieję, że okażę się, że auto nie jest składane. Pewnie będzie wymagało trochę wkładu i pracy żeby doprowadzić do stanu użyteczności. I błagam - nie bierz ALFY do mechanika, który nigdy nie miał do czynienia z takimi autami. Uwierz mi - nie stać Cię na taniego mechanika, który się na tych autach nie zna. Szczerze polecam Ci Autka.pl z Krakowa. Ceny nie są z kosmosu, a jakoś naprawdę bardzo dobra co potwierdzą forumowicze.

Auto

Domyślnie

A i jeszcze tak z czystej ciekawości - na zdjęciach mam wrażenie, że fotel pasażera jest mniej wytarty niż reszta foteli. Możesz sprawdzić jakie są daty produkcji na szybach? Szczególnie na przedniej i tej po stronie pasażera z przodu? W jaki sposób ci się otwiera klapa bagażnika? Da się ją otworzyć tylko z zewnątrz, czy można dźwignąć naciskając na znaczek z tyłu? Jeżeli da się, to coś z autem jest MOCNO nie tak. Nie wiem, może inni się wypowiedzą - przekładka z angielskiej jest możliwa w Alfie 159? Może ktoś robił przekładkę i stąd przed-liftowa kierownica i panele..

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecinek
    Auto
    159 1,9jtdm 150KM

Domyślnie

czasami nie ma reguły z tymi autami...
    chociaz przypadek kolegi jest powazniejszy niz moj.

AR kupiona tydzien temu spod ASO (krajówka z pełną historia) - po 500km padło łożysko przód, dziś sprężyna tył..... czekam co jeszcze ;/
    I nie kosztowała mnie 20 a 30k (2008)

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał grabo_s Zobacz post
    AR kupiona tydzien temu spod ASO (krajówka z pełną historia) - po 500km padło łożysko przód, dziś sprężyna tył..... czekam co jeszcze ;/
    Napisz jaki przebieg to zaraz wymienimy Ci co się posypie .... żartowałem oczywiście. Mam nadzieje, że bella będzie Ci dobrze służyć .

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

czasami nie ma reguły z tymi autami...
    chociaz przypadek kolegi jest powazniejszy niz moj.

30tys. to jakoś nie specjalnie dużo za 2008rok.
    Ja dwa lata temu za 2008 w wersji progression zapłaciłem ponad 40tys.
    Na szczęście dzięki informacją z forum alfaholicy.org kupiłem na autka.pl i jestem bardzoo zadowolony

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecinek
    Auto
    159 1,9jtdm 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał kamal Zobacz post
    30tys. to jakoś nie specjalnie dużo za 2008rok.
    Ja dwa lata temu za 2008 w wersji progression zapłaciłem ponad 40tys.
    Na szczęście dzięki informacją z forum alfaholicy.org kupiłem na autka.pl i jestem bardzoo zadowolony
    2 lata temu.
    Bez urazy, ale idąc Tym tropem dojdzemy do wniosku, że najlepiej kupić nowe auto, co juz niestety nie jest możliwe

Pzdr

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

2 lata temu.
    Bez urazy, ale idąc Tym tropem dojdzemy do wniosku, że najlepiej kupić nowe auto, co juz niestety nie jest możliwe

Pzdr
    Wg mnie za samochód z 2008 roku trzeba dać ok.35tys. i do tego mieć jeszcze kilka stówek na pakiet startowy i wymianę kilku drobiazgów. Oczywiście najważniejsze - nie marudzić, gdyż mamy samochód używany a nie nowy