Zdecydowanie musisz Marcin uściślić co nie działa jakie objawy bo to nie forum wróżek.
Zdecydowanie musisz Marcin uściślić co nie działa jakie objawy bo to nie forum wróżek.
otóż nie działa nawiew na szyby.... szyby parują i ogólnie z nawiewu nie leci ciepła temp. Na ics pojawia się komunikat air conditioner faulty więc nie wiem... ale ogólnie nawiew nie działa.
Ostatnio edytowane przez Marcin Szł-y ; 18-02-2011 o 23:03
Żadna pozycja nawiewu się nie zmienia? A prędkość wentylatora da się zmienić? Taki napis najczęściej się pojawia przy nie działających napędach klap. Podłącz pod kompa i zobacz czy coś wykaże. Najprawdopodobniej czeka Cię chu...a robota i rozkręcanie całego układu. Nawaliły siłowniki.
Wiesz co mechanik mówi że wentylator mi nie chodzi wogóle a wymieniałem go na ics wszystko działa poprawnie. Chyba się wkurwie i pojade do poznania do pol caru. Bo mi jest zimno w ch...... ;-)
Powiem szczerze że z tego co piszesz nie za bardzo rozumiem co tak naprawdę się stało. Jeżeli sam nie potrafisz ustalić czy chodzi wentylator czy nie, co się przełącza co nie i nie za bardzo kminisz mechanikę to nasza pomoc jak doskonała by nie była to raczej Ci nic nie da.
Na pewno masz coś z siłownikami i sterowaniem. Co i co jeszcze to się okaże jak ktoś bardziej fachowo na to rzuci okiem.
Faktycznie pogoda nie sprzyja takim usterką![]()
napisze tak że winny jest silniczek dmuchawy ponieważ nie chodzi,a był wymieniany tydzień temu.Sprawdziłem bezpieczniki od niego i przekaźnik na przedniej szybie i wszystkie są ok a on nie działa. A siłowniki są dobre bo słychać jak przerzucają rodzaje nadmuchu
Ja mam podobny problem. Dmuchawa czasem działa a czasem nie. Jak już zaskoczy to działa cały czas. Czasami pomaga wyłączenie zapłonu i włączenie jeszcze raz i wtedy zaczyna działać. Póki co za zimno na grzebanie, a mam czym jeździć. Będę musiał posprawdzać wtyczki, przekaźniki i bezpieczniki.
Oczywiście na lcd "air conditioner faulty", częściowo przez czujnik temp.
Słychać, że silniczki działają. Więc to nie to
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Jeżeli raz chodzi a raz nie to jest pewne że coś jest nie tak ze stykami. Trzeba wszystkie sprawdzić. Jakie wszystkie? No tego nie wiadomo. Zacząć od wentylatora i jechać coraz dalej. Czasami wtyczki mają nieco rozgięte wsuwki i to morze krzaczyć. Zły montaż (niechlujny) i już będzie nawalać.
to i ja sie podlacze
nawiewy dzialaja, mozna regulowac sile i kierunek dmuchania.. ale klima nie chlodzi.. bledy z komputera:
mozliwe, ze tylko trzeba nabic?[COLOR="Silver"]
Zacznijmy od tego czy w rzetelnym miejscu sprawdzałeś czynnik? Czy instalacja szczelna? Czy kompresor był sprawdzany przez podłączenie "na krótko"?
Patrząc na te komunikaty (błędy) to raczej nic z nich nie powinno mieć wpływu na załączenie kompresora. No może pierwszy jeżeli komp pokazuje temp poniżej 4 stopni (sprawdź).
Ale istotne jest to że sprężarka klimatyzatora "Nieupoważniony". To może oznaczać m.in. brak czynnika, uszkodzony prestostat, problemy z drożnością/chłodzeniem układu. Jedno lub kilka z wymienionych czynników nie pozwoli komputerowi odpalić kompresora.
Aha i sprawdź bezpieczniki
I na przyszłość proszę bez sprawdzenia elementarnych rzeczy takich jak czynnik, ciśnienie i szczelność nie zawracajcie dupy na forum![]()