Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 185

Temat: 1.9 JTD 16V+ vs. 2.2 JTS

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    B-B
    Auto
    Giulia 2.0 Ti Sport

Domyślnie

Cześć, w kwesti spadku mocy - może warto po prostu popróbować przyspieszenia od 0 do 100km/h. Zawsze wychodzi mi lepiej niz katalogowe 8,8s (nawet jesli hamownia pokazałaby spadek mocy).
    Naciąłem się na kwestię rozrządu w swoim egzemplarzu, kupiłem teoretycznie ze zrobionym rozrządem, po roku trzeba było robić ponownie, ponieważ poprzedni właściciel "zaoszczędził" i nie wymienił kół pasowych, które sa najdroższym komponentem całego układu rozrządu - 4kpln ekstra kosztów na ori częsciach w ASO BB.
    Sposób rozwijania mocy przez JTS oraz dźwięk to zupełnie inna bajka niż w 1.9 JTD - czy warte +4 litrów paliwa na każde 100 km to każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Alixxx Zobacz post
    czy warte +4 litrów paliwa na każde 100 km to każdy musi sobie sam odpowiedzieć
    A Twoim zdaniem warto?

Jeśli o mnie chodzi to spalanie w mieście rzędu 13 litrów nie robi na mnie wrażenia. Wiem, że nie będę dużo jeździł, a jeśli już to przeważnie w trasie. Obecnie moja sztuka w mieście zjada nieco ponad 9 litrów ON, w trasie 6,5-7.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Alixxx Zobacz post
    czy warte +4 litrów paliwa na każde 100 km to każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
    Tylko to jest pytanie natury ogólnej "benzyna czy diesel", a nie związane z konkretnym silnikiem...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    B-B
    Auto
    Giulia 2.0 Ti Sport

Domyślnie

Jeżeli nie robi sie wiecej niż 15tyś/rok i nie kupuje się auta za ostatni grosz, to wg mnie warto. Koszty paliwa to nie jest decydujący czynnik, trzeba pamietać,że części do 159 ogolnie nie należą do tanich. Ogólne koszty użytkowania najbardziej zależne będą od tego co się będzie sypać - czy i ile wahaczy, łożysk itp do wymiany pójdzie.

Najbardziej warto 3.2 JTS na cztery łapy

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170 + LPG

Domyślnie

mi powoli tez przechodzi chec kupienia diesla, zbyt duzo rzeczy ktore moga sie zepsuc jts ma wady ale jednak duzo mniej niz jtdm..

Użytkownik Świeżak Avatar Mikas89
    Mieszka w
    Wwa Ursynów
    Auto
    Alfa 159 2.2 JTS Selespeed

Domyślnie

Po przesiadce z Focusa 1.6 spalanie na poziomie 14l w mieście bolało mnie niekoniecznie finansowo a głównie mentalnie, myślałem przez chwilę że może trochę za bardzo zaszalałem i powinienem był kupić coś bardziej ekonomicznego. Któregoś razu stojąc w korku zdałem sobie sprawę że przy moim średnim przebiegu na paliwo co miesiąc wydaję więcej o wartość jakichś 10-12 paczek papierosów. A jako, że papierosów nie palę od tamtego momentu jeżdżę z czystym sumieniem więc moim skromnym zdaniem, jeśli jazda ma być nie tylko przemieszczaniem się z punktu A do B a źródłem przyjemności i satysfakcji - warto, zdecydowanie warto.

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Z perspektywy trzech lat jazdy jtsem moge z czystym sumieniem powiedziec ze jest to bardzo fajny choc niedoceniany motor.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

no ale ogólnie z tego co patrze to gaz można założyc, nie ma już z tym problemu, pewnie dzięki temu będzie mniejszy nagar... Ogólnie rzecz biorąc to tylko trzeba zmienić rozrząd który troszkę kosztuje ale juz nie tak tragicznie i co tylko ten nagar? żadna inna bolączka nie trapi tego motorka?

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał mickry Zobacz post
    no ale ogólnie z tego co patrze to gaz można założyc, nie ma już z tym problemu, pewnie dzięki temu będzie mniejszy nagar...
    Chyba niekoniecznie, proboszcz kiedyś dokładnie opisywał skąd się bierze nagar w dolocie...

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Chyba niekoniecznie, proboszcz kiedyś dokładnie opisywał skąd się bierze nagar w dolocie...
    a to przegapiłem chyba to muszę tego poszukać

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia