Hej,
Widze ze wrzuciles zdjecie srebrnej strzaly jako awatar. Klapa ogarnieta już ? Co do nagaru to markowa plukanka (np. motul,millers, liqui moly) plus czeste wymiany sensownego oleju i nie będzie trzeba głowicy rozkrecac żeby nagar usunąć
- - - Updated - - -
Tak da się uzytkowac tyle ze trzeba podjeść do tej sprawy z glowa. Żeby nie było tak wesoło to pragne przypomiec ze w tbi tez masz wtrysk bezpośredni a przeglądy wg książki co 35k ze zmiana oleju. Wiec temat nagaru tez Cie nie ominie. Inna sprawa ze tbi dosyć młode i przebiegi male wiec nawet te 70k na gwarancji z dwoma wymianami tragedii nie zrobi ale później zaczna się schody jak przebiegi zaczna przekraczać 100k albo i więcej. Do tego jeszcze oprocz wtrysku bezpośredniego masz dwumas oraz turbine
wiec naprawdę nie wiem czy ten jts to taki zly silnik jest
Problem z jts to zapuszczone egzemplarze w których zmieniano olej co 30k bo tak komputer pokazuje. Przykladowo alfa klusiobosia miała 3 wymiany oleju od 2006 roku (tj. jak ja kupil to miała 4 wymiane) czyli jak na 106k przebiegu to wynik dramatyczny. Ja w głupim puncie 1.2 8v wymieniałem co 13-15k a gdzie silnik fire a gdzie jts. Fire jest prosty jak konstrukcja młotka przy jts.
Oprocz zapuszczonych egzemplarzy to kolejnym problemem sa niekumate serwisy oraz problemy z diagnostyka bowiem standardowy blad może oznaczac do wymiany:
jeden elektrozawor
drugi elektrozawor
lancuch glowny
lanuch pomocniczy
nagar w silniku
albo wszystko na raz a rozrzut cenowy żeby to ogarnąć masz od 1k do 10k polskich złociszy. A nie wiesz dokupi nie rozkręcisz silnika i nie weźmiesz się za diagnostykę. Mowie o ori tajlach oczywiście. Były oczywicie historie ze można kombinować ze sztukowaniem części i wyjdzie taniej ale nie do końca wiadomo czy lepiej.
Dla mnie kwestia jts jest trudna do ogarniecia bo tanie egzemplarze plus wspomniany pakiet serwisowy przestają być takie tanie. A droższe te które mi się podobają plus ewentualne naprawy przestają być konkurencyjne cenowo w porównaniu do accorda, mazdy 6 czy lanci delta
- - - Updated - - -
dużo może jtsem nie jezdzilem ale potwierdzam ze 1.9 fajnie się zbiera od dolu, nie jest glosny a ze swoje spali w miescie to inna sprawa. Mysle ze 2.2 zbiera się jeszcze fajniej.
A wogole to może mod przerzuci ta dyskuje do watka o 1.9 jts. Albo i nie bo w watku o 1.9 było to już wszystko milion razy powiedziane