Strona 8 z 23 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 230

Temat: Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Najbardziej krytykują osoby które w życiu nie jeździły JTSem!. Owszem jest problem z rozrządem, ale to przez bardzo rzadkie wymiany oleju 30tyś to stanowczo za duża przerwa.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał klusiobos Zobacz post
    Pany przecież ten silnik jest w porzadku, rozrzad (u mnie przy 100tys wymiana ale to pewnie przez rzadkie wymiany oleju)nagar czy coś tam jeszcze , no trzeba naprawić jak sie psuje, może i więcej pali jak diesel (chociaż na trasie ostatnio miałem 7.7)i nie jest demonem szybkości ale za to cichy ładnie pracujący, przy wyzszych obrotach ładnie mruczy, zimą moment rozgrzany i ciepłem wali jak smok, w dieslu to nie osiągalne tak szybko, Ja jestem bardzo zadowolony, myślę ze częste wymiany oleju i wysoki jego poziom to pozwoli na długa eksploatacje dopiero co wymienionego rozrządu, nagar też sie wyczysci, piękne auta i trzeba o nie dbać! Auto to skarbonka bez dna, alfa daje frajde z jazdy u wygląda miażdżąco względem innych marek. Polecam jts i tyle! Pzdr
    Hej,
    Widze ze wrzuciles zdjecie srebrnej strzaly jako awatar. Klapa ogarnieta już ? Co do nagaru to markowa plukanka (np. motul,millers, liqui moly) plus czeste wymiany sensownego oleju i nie będzie trzeba głowicy rozkrecac żeby nagar usunąć

- - - Updated - - -

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    tej JTS to przerażający silnik....
    gdzie nie poczytać, prasa moto, portale itd... wszyscy płaczą, ze silników benzynowych unikać w alfach, poza TBi...
    no i ten łańcuch w JTS, co to podobno się rwie...
    i paliwo, żłopie jak menel denaturat...
    no a najgorszy ten nagar... ja nawet nie wiem, co to jest, ale mi się czasem ten nagar śni, widzę silnik JTS, milutki, ładniutki ale nagle wylazi ten nagar, w moim śnie wygląda jak czarny dżin z komina, budzę się z krzykiem.

Ja dużo czytam, bo lubię. I, tak sobie myślę, ze sto razy już czytałem, ze silniki JTS są do bani, bo gromadzi się w nich nagar...

Help. Czy da się w ogóle użytkować auto z JTS?
    Tak da się uzytkowac tyle ze trzeba podjeść do tej sprawy z glowa. Żeby nie było tak wesoło to pragne przypomiec ze w tbi tez masz wtrysk bezpośredni a przeglądy wg książki co 35k ze zmiana oleju. Wiec temat nagaru tez Cie nie ominie. Inna sprawa ze tbi dosyć młode i przebiegi male wiec nawet te 70k na gwarancji z dwoma wymianami tragedii nie zrobi ale później zaczna się schody jak przebiegi zaczna przekraczać 100k albo i więcej. Do tego jeszcze oprocz wtrysku bezpośredniego masz dwumas oraz turbine
    wiec naprawdę nie wiem czy ten jts to taki zly silnik jest
    Problem z jts to zapuszczone egzemplarze w których zmieniano olej co 30k bo tak komputer pokazuje. Przykladowo alfa klusiobosia miała 3 wymiany oleju od 2006 roku (tj. jak ja kupil to miała 4 wymiane) czyli jak na 106k przebiegu to wynik dramatyczny. Ja w głupim puncie 1.2 8v wymieniałem co 13-15k a gdzie silnik fire a gdzie jts. Fire jest prosty jak konstrukcja młotka przy jts.
    Oprocz zapuszczonych egzemplarzy to kolejnym problemem sa niekumate serwisy oraz problemy z diagnostyka bowiem standardowy blad może oznaczac do wymiany:
    jeden elektrozawor
    drugi elektrozawor
    lancuch glowny
    lanuch pomocniczy
    nagar w silniku
    albo wszystko na raz a rozrzut cenowy żeby to ogarnąć masz od 1k do 10k polskich złociszy. A nie wiesz dokupi nie rozkręcisz silnika i nie weźmiesz się za diagnostykę. Mowie o ori tajlach oczywiście. Były oczywicie historie ze można kombinować ze sztukowaniem części i wyjdzie taniej ale nie do końca wiadomo czy lepiej.

Dla mnie kwestia jts jest trudna do ogarniecia bo tanie egzemplarze plus wspomniany pakiet serwisowy przestają być takie tanie. A droższe te które mi się podobają plus ewentualne naprawy przestają być konkurencyjne cenowo w porównaniu do accorda, mazdy 6 czy lanci delta

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Gepard";1373080]Hej ja sie tez nie zgodze bo prawda jest taka ze ile ludzi tyle opini.
    Ja posiada teraz aktualnie dwa auta jednym jest wlasnie Piekna Wloska pieknosc Alfa 159 w silniku JTS 2.2 orginal 185 ps jak wszyscy doskaonale wiedza na dzien czwartkowy po hamowni pokazalo 204 ps i 256nm. Jezdzi cudnie wczoraj trasa prawie przez cala szerokosc gornych niemiec czyli do granicy mam kolo 480 km granica Frankfurt spalil mi przy 180 na godzine 9,3 litra uwazam to za znakomity czas ten sam odcinek tylko od granicy od granicy polskiej w strone holnhi 600 km przy predkosci 160 bo wiecej sie nie dalo spalil mi 8.3 litra. potwierdzone po tankowalem po przybyciu do domu i taka srednia wyszla. Silnik bardzo zrywny ma w sobie duzo mocy ktora jest w szerokim pasmie obrotow ciagnie juz od 1200 do 6000 tys obrotow. Komfort jest extra jazdy moi koledzy tez maja te silniki tylko JTS dwoch w 2.2 i dwoch w 1.9 jts i wszyscy sobie chwala!!!

[COLOR="silver
    - - - Updated - - -[/COLOR]

Dziekuje mam nadzije ze nie bede musial!!

Juz oto zadbam!!

- - - Updated - - -

da sie i to jak!!!!!!!
    dużo może jtsem nie jezdzilem ale potwierdzam ze 1.9 fajnie się zbiera od dolu, nie jest glosny a ze swoje spali w miescie to inna sprawa. Mysle ze 2.2 zbiera się jeszcze fajniej.
    A wogole to może mod przerzuci ta dyskuje do watka o 1.9 jts. Albo i nie bo w watku o 1.9 było to już wszystko milion razy powiedziane

Użytkownik Embrion Avatar "Gepard"
    Mieszka w
    z daleka..........:)
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS+mały wirusik Original: 136kW 185PS 230nM Tuning: 145kW 204PS 259nM

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Hej,
    Widze ze wrzuciles zdjecie srebrnej strzaly jako awatar. Klapa ogarnieta już ? Co do nagaru to markowa plukanka (np. motul,millers, liqui moly) plus czeste wymiany sensownego oleju i nie będzie trzeba głowicy rozkrecac żeby nagar usunąć

- - - Updated - - -

Tak da się uzytkowac tyle ze trzeba podjeść do tej sprawy z glowa. Żeby nie było tak wesoło to pragne przypomiec ze w tbi tez masz wtrysk bezpośredni a przeglądy wg książki co 35k ze zmiana oleju. Wiec temat nagaru tez Cie nie ominie. Inna sprawa ze tbi dosyć młode i przebiegi male wiec nawet te 70k na gwarancji z dwoma wymianami tragedii nie zrobi ale później zaczna się schody jak przebiegi zaczna przekraczać 100k albo i więcej. Do tego jeszcze oprocz wtrysku bezpośredniego masz dwumas oraz turbine
    wiec naprawdę nie wiem czy ten jts to taki zly silnik jest
    Problem z jts to zapuszczone egzemplarze w których zmieniano olej co 30k bo tak komputer pokazuje. Przykladowo alfa klusiobosia miała 3 wymiany oleju od 2006 roku (tj. jak ja kupil to miała 4 wymiane) czyli jak na 106k przebiegu to wynik dramatyczny. Ja w głupim puncie 1.2 8v wymieniałem co 13-15k a gdzie silnik fire a gdzie jts. Fire jest prosty jak konstrukcja młotka przy jts.
    Oprocz zapuszczonych egzemplarzy to kolejnym problemem sa niekumate serwisy oraz problemy z diagnostyka bowiem standardowy blad może oznaczac do wymiany:
    jeden elektrozawor
    drugi elektrozawor
    lancuch glowny
    lanuch pomocniczy
    nagar w silniku
    albo wszystko na raz a rozrzut cenowy żeby to ogarnąć masz od 1k do 10k polskich złociszy. A nie wiesz dokupi nie rozkręcisz silnika i nie weźmiesz się za diagnostykę. Mowie o ori tajlach oczywiście. Były oczywicie historie ze można kombinować ze sztukowaniem części i wyjdzie taniej ale nie do końca wiadomo czy lepiej.

Dla mnie kwestia jts jest trudna do ogarniecia bo tanie egzemplarze plus wspomniany pakiet serwisowy przestają być takie tanie. A droższe te które mi się podobają plus ewentualne naprawy przestają być konkurencyjne cenowo w porównaniu do accorda, mazdy 6 czy lanci delta

- - - Updated - - -

dużo może jtsem nie jezdzilem ale potwierdzam ze 1.9 fajnie się zbiera od dolu, nie jest glosny a ze swoje spali w miescie to inna sprawa. Mysle ze 2.2 zbiera się jeszcze fajniej.
    A wogole to może mod przerzuci ta dyskuje do watka o 1.9 jts. Albo i nie bo w watku o 1.9 było to już wszystko milion razy powiedziane
    Ja jestem bardzo zadwolony zbiera sie nie samowice jak na 2.2 super sie wkreca

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Od dołu jak od dołu. Nie wiem jak jest dokładnie w 1.9, ale silnik 2.2 dorobił się nawet zbiorowego zgłoszenia w AR UK (że coś nie tak z charakterystyką). Odpowiedź: "ten typ tak ma". Jak wygram w totka, to się przejadę do Autodelty przemapować silnik na bardziej liniową charakterystykę, a na razie zdefiniujmy "dół" jako 3000 rpm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Od dołu jak od dołu. Nie wiem jak jest dokładnie w 1.9, ale silnik 2.2 dorobił się nawet zbiorowego zgłoszenia w AR UK (że coś nie tak z charakterystyką). Odpowiedź: "ten typ tak ma". Jak wygram w totka, to się przejadę do Autodelty przemapować silnik na bardziej liniową charakterystykę, a na razie zdefiniujmy "dół" jako 3000 rpm
    Nie marudź, w hondowskim vtecu dopiero cos się dzieje od 4 tys obrotow wiec i tak masz lepiej

Mieszka w
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS+mały wirusik Original: 136kW 185PS 230nM Tuning: 145kW 204PS 259nM

Domyślnie

szczerze to nie wiem o czym ty mowisz u mnie jak wcisniesz gas to od 1200 juz goni niesamowice do gory jak wściekły gepard
    .

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał "Gepard" Zobacz post
    szczerze to nie wiem o czym ty mowisz u mnie jak wcisniesz gas to od 1200 juz goni niesamowice do gory jak wściekły gepard
    .
    Może i na obroty wchodzi zgrabnie, ale tak naprawdę kopnięcie mocy przychodzi nieco powyżej 3000 rpm. Mówię o oryginalnej mapie, bo widzę, że u Ciebie była modyfikacja. Gdzieś w Polsce modyfikowałeś?

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Może i na obroty wchodzi zgrabnie, ale tak naprawdę kopnięcie mocy przychodzi nieco powyżej 3000 rpm. Mówię o oryginalnej mapie, bo widzę, że u Ciebie była modyfikacja. Gdzieś w Polsce modyfikowałeś?
    Nie modyfikacja została zrobiona za granica. Wiesz co szczerze to przed modyfikacja tez sie fajnie wkrecal .

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał "Gepard" Zobacz post
    Nie modyfikacja została zrobiona za granica. Wiesz co szczerze to przed modyfikacja tez sie fajnie wkrecal .
    A przyznaj się gdzie modyfikowałeś Autodelta?

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Nie nie tam w firmie znajomego ale nie w Polsce. On ma warsztat normalny ale jego hobby to tuning wszystkie auta u niego robie tuninguje i przerabiam