Strona 8 z 158 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Z epera wynika, że są dwa różne pre-cat. I mechanik mi powiedział, że może być problem, bo mają różną długość kabla.

Dance1 co prawda chciał mi pożyczyć jedną, z tego by wynikało, że można, ale i tak zniknął odkąd zeszło na parametry adaptacyjne. Pisałam do niego, że by się przyłączył do testów, ale nie odpowiedział… szkoda. W zasadzie csharp mógłby się przyłączyć. Csharp – jesteś?

Czy kupię sondy – pewnie tak, rozważam wymianę całego kompletu, na razie rozważam, bo w sumie kupa kasy – dla rozwikłania zagadki. Coś planuję podmienić, bo inaczej nie ruszymy dalej. Mając jednego JTSa to jedyna droga – podmiana krytycznych dla procesu elementów. Czytałam o tych nieoryginalnych sondach lambda NGK – nie wiem jakie mam, zakładam, że oryginalne, bo Marcin bazował na oryginałach – poproszę jednak mechanika o ocenę ich wyglądu + jakiej są firmy oraz weryfikację długości kabla. Przesuwam tą wizytę, żeby jak najwięcej odczytów zebrać przed wymianą czegokolwiek. Bo i filtr powietrza wymienię – chcę porównać przepływ powietrza na świeżym filtrze K&N.

Tak ten układ błędów brzmi mi znajomo, stary znajomy z przed 2 lat…

Co prawda nie wiem jaki dokładnie miałam błąd lambda (wiem to dość istotne), wiem, że błąd lambda – mechanik mówił, że mieszanki i że dotyczył parametru add – generalnie za ubogo, lambda poza zakresem. CZasami występowały dwa na raz (lambda/mieszanka i zapłonu), a czasami tylko jeden błąd. Raz miałam taki błąd jak kolega kurzyk, jak byłam w ASO, ale to było też w tym czasie i dotyczyło paradoksalnie banku 2. Od prawie 2 lat spokój – jeden błąd grzania lambda na banku 2 ostatnio – niekrytyczny, wklejałam. Ona wtedy niefajnie pracowała na jałowym. Po pierwsze zamulała, nie totalnie, ale takie coś, że musiałam nieco wyżej kręcić (co stwierdzam retrospektywnie), żeby dostać ten sam efekt i po drugie jałowy – nie tylko, że nierówno pracowała w sensie lekkich drgań na kierownicy i pedale sprzęgła przy lekkim jego naduszeniu, ale też czasami zwiększała sobie sama obroty, co było irytujące i nie, że trochę, ale tak do 1500 rpm nawet. Nie telepało jednak, jak Ty pisałeś. Po 2 ustawieniu rozrządu zniknęło + resecie zniknął błąd i nie powrócił, ale nadal nierówno pracowała, choć nie zwiększała już obrotów. Nierówno w sensie – drgania, ale lekkie - równe na kierownicy i takie napięcie jakby odczuwalne + czuć też było, że zapłon wypada, co jakiś czas pultnięcie w wydech (czuć na pupie było) + spadek obrotów o jakieś 50 rpm na obrotościomierzu. Powrócił za to błąd wypadającego zapłonu – p0303 (bank 2). Wtedy wreszcie wymienili regulator napięcia i alternator poszedł do naprawy – były spadki napięć na jałowym, po dużym obciążeniu paska klinowego. Coś zresztą mi obciążało układ nadmiernie, co naprawiono, potem, w rzekłabym burzliwych okolicznościach , ale to już inna bajka, nie będę pisać szczegółowo. Po wyeliminowaniu spadków napięć – błąd wypadającego zapłonu nie powrócił i tak jest nadal oraz praca na jałowym się ustabilizowała i takiej lekkości nabrała. W mojej ocenie jako użytkownika samochodu – była to jedna z kluczowych napraw dla tego samochodu. Tak było u mnie, ale wiadomo, najgorsze jest to, że ten sam błąd może generować wiele czynników, więc ustalenie przyczyny, to nadal obieranie cebuli. Może to zmienimy, a może się nie uda. Rok mi zajęło tropienie przyczyny = rok b. częstych wizyt w warsztacie i różnych bezskutecznych napraw. I przez rok jeden tylko objaw spadków napięć - zerujący się wyświetlacz klimatronika + czasami mrugający wyśiwtlacz km. Nic więcej, ani światła, ani nic. Ale lambda nie zostały wymienione. Została wtedy podmieniona na inną z innego samochodu i niczego to nie zmieniło. Tyle, że jeśli one są na końcówce swojego żywota – to układ jest b. labilny. Pilnuję wymian wszystkiego co wiąże się z mieszanką i problemu nie ma, jednak jedno zachwianie i może wszystko wrócić. Poza tym różnica w krótkoterminowej korekcie jest b. duża, więc chociaż muszę spróbować to zmienić. Poza tym - w samochodzie mojego męża jałowy jest lepszy, bezszelestny, więc... czemu w moim ma tak nie być. Co prawda i tak dziwi mnie to, że nie odbija się to na FRA i TRA – one są b. zbliżone, co pewnie zapewnia stabilną pracę biegu jałowego i wyżej. Przy takiej różnicy to naprawdę dziwne. Czy to nie powinno wpływać na FRA i TRA? Nie dziwi Cię to bubu321? Może coś źle rozumuję?

DTV to TRA, nie wiem – ja mam DTV na (-), a TRA na (+) i wartości odmienne od tych, które pokazuje alfadiag. Przede wszystkim TRA są niemal identyczne (zmienia się tylko wartość po przecinku) na obydwu bankach w przeciwieństwie do DTV. Ale może masz rację.

Ok. porobiłam testy alfadiagiem i FESem – nic zabieram się za przygotowanie materiału do wklejenia, dużo znowu tego, trochę mi zajmie zrobienie dokumentacji.

Chciałam jeszcze zapytać, aż mi głupio, że nie wiem, ale jak patrzę na logi, wykresy to nie wiem już sama, stąd muszę zapytać – w zasadzie jak pracują w JTS wtryskiwacze – sekwencyjnie – nie wiem w jakiejś kolejności może, czy wszystkie na raz się włączają?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 26-11-2011 o 00:55

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- szkoda że nie zamieściłaś spakowanych logów przynajmniej z alfadiaga, nawet w wersji surowej.
    - w wolnej chwili można wtedy coś porobić z wykresami.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Ok. zamieszczam logi:

1. FES
    – jałowy, skanowanie zimny,
    - jałowy, skanowanie rozgrzany (kontrolowałam warm up – jak pojawiło się wykonany wyłączyłam)
    - jałowy rozgrzany, po jeździe, bez wyłączania silnika, na uruchomionym od razu po zatrzymaniu.
    - logi z jazdy – FRA i DTV
    Przypadkiem zauważyłam, że być może, będzie możliwe FESem zebrać wszystkie parametry do logów, ale muszę to jeszcze sprawdzić, bo wykresy daje cztery, ale chyba zapisuje wszystkie do logów. Zrobię i wkleję logi.

W FES problem z wyprzedzeniem zapłonu – cały czas wartość 0,0 – jakiś błąd z czytanie danych chyba, bo z alfadiaga mam zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu.

W ogóle jakoś dziwnie - czasem po polsku parametry, czasem po angielsku, nie wiem, ale widać tak jest.

FES.zip

2. Alfadiag
    Z jazdy tylko, ale takiej po prostu do pracy. Kombinacje p.a. oraz kat wyprzedzenia zapłonu i wtrysków. Tej czasówki na biegach jeszcze nie zrobiłam – raczej muszę mieć współpracownika lub długą prostą, bo inaczej w coś łupnę, ale zrobię jakoś.

alfadiag.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 26-11-2011 o 16:18

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- w imieniu kolegów z forum dzięki za logi.
    - nie wiem czy dobrze że się tak uczepiliśmy tych dwóch (3) programow.
    - może istnieje inny program który lepiej pokazuje tendencje parametrów adaptacyjnych.
    - ja nie znam innego programu, oprócz examinera, X-431 Laucha.
    - na różnych spotach nie widziałem aby ktoś robił diagnostykę innym programem niż te "nasze" dwa (3).
    - jeszce jest Unidiag , nawet ma definicje do ME7.3.1 , może nawet do JTS ale te definicje to należy zrekonfigurować, czyli dość dużo pracy.
    --

--

--

--

--

--

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 26-11-2011 o 22:14

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Bubu321 nie ma problemu, możemy badać kolejnym softem – poszukam w sieci Unidiag, a potem mogę spróbować jeśli mi powiesz jak skonfigurować i która wersja.

Jednak uważam, że nie zakończyliśmy jeszcze parametrów – zwłaszcza z alfadiaga. Musimy mieć pełne dane. Jeśli uda się z FESa wyciągnąć wszystko na raz to też tak zrobię. Ostatecznie można w exelu zrobić wykresy, roboty będzie, zajmie jakiś czas, ale nadal uważam, że warto. Nie poddam się tak łatwo – musimy poskromić tą wredną maszynę. Zapraszam po raz kolejny, innych do jazd z kablem – możemy zrobić coś fajnego. Możecie przecież wklejać dane anonimowo - poprzez bubu321 (jesli się zgodzi lub mnie) i bez okienka powitalnego. Ale równolegle możemy działać z unidiagiem.

Jest jeszcze alfaOBD – do tego jest instrukcja w sieci. Mogę spróbować zdobyć nr dla wersji 30 dniowej. Interesuje nas to?

Ten wykres 1 i parametr air leakage when throttle closed – jestem na razie ostrożna w jakiejś interpretacji tego co widzimy, bo zrobiłam jeden test i akurat do 3000 rpm tylko, poza tym może to być jakiś znowu patent JTSa związany np.: z recyrkulacją spali – w ujęciu biegu jałowego. Wrzuciłam i zrobiłam, bo to wymaga dalszych testów – na jałowym od zimnego, w zakresie do 3000 rpm i wysoko. Musimy to zobaczyć w korealacji z rpm. przepływem i kątem otwarcia przepustnicy, + czas wtrysku i kąt wyprzedzenia zapłonu, tak sądzę. W każdym razie nawet jak się mylę nie zaszkodzi zobaczyć. Coś poimprowizuję.

Generalnie przy zmotoryzowanej przepustnicy wydaje mi się to ważny parametr w ujęciu przepływu. Nie wiem jaka powinna być ta wartość, ale on pokazuje ile wchodzi powietrza do silnika przy zamkniętej przepustnicy. Jak to wygląda w TSie? Jest taki parametr?

I tu link:

http://old-carburetors.com/1927-Dyke...-Dykes-006.htm

Tyle, że u nas na jałowym lambda w open loop,, kontrolowana przez wyprzedzenie zapłonu. Nie może być inaczej – bo kąt wtrysków jest stały na jałowym? I pewni inna przepustnica, ale… generalnie trzeba doczytać, znaczy ja muszę doczytać.

A tu następny, czyli mapy + czujnik spalania stukowego:

http://maptek.pl/pl/ciekawostki_tech...aktywny_zaplon

Powyżej 6000 rpm z tego co piszą czujnik się powinien zdeaktywować. Wklejam link – nie znam się na mapach, ale ja tu widzę correction factor od 0-8-16. Odruchowo mając takie parametry przy lambda correction factor – zastanawiam się, czy przypadkiem on nie dotyczy wyprzedzenia zapłonu? Napisz co myślisz. W zasadzie zrobię go w korelacji z wyprzedzeniem zapłonu i zobaczymy. Nadal szukam info w sieci.

Generalnie uważam, że będziemy musieli zobaczyć mapy wtrysku. To nam da pełen obraz sytuacji. Muszę się gdzieś udać, żeby nie grzebali, tylko zobaczyli i dali zdjęcia zrobić. Więc pytanie – nie wiem po prostu – czy na hamowni to można zobaczyć, czy mam jechać do tego fachowca od map i „napraw” ECU co mi nr tel. podali w ASO?

Nie wiem dlaczego, ale nadal uważam, że korekta krótkoterminowa lambda to lambda regulation factor = integrator lambda, a FRA i TRA korekty długoterminowe multi i add, odpowiednio.

Lambda regulation factor – na obu bankach jest w zakresie 0,82 – 1,12 (mniej więcej), czyli czasami, miejscami - powyżej +-10%. W normalnym układzie wtedy przełącza się korekta długoterminowa, albo w jedną albo w drugą stronę, jak widać wydłużając lub skracając czas wtrysku o 0,01. Co dalej trzeba pomyśleć, ale jeśli przekroczy +-25% w jakimś interwale czasowym – błąd? To się ma nijak wg. mnie do lambda correction factor, ale może się mylę? Co myślisz bubu321?

FRA i TRA zmienia się w jeździe – adaptuje sobie warunki. I widać to na dłuższych dystansach. Czy robi na konkretnym biegu – biegach?
    Z czasówką na razie będę miała problem, ale zrobię tak, że pojadę do pracy używając jedynie biegów – 1 (dla uzyskania stosownych obrotów), 2 i 5 oraz wrócę do domu używając 1, 3 i 5. I zobaczymy, bieg 4 wykluczam. Na tych logach z jazdy nieco mniej spokojnej – wysoko jest głównie 2 i 3, raz, może dwa razy 4.
    Jak myślisz ma to sens?

Potem zrobimy wybrane konfiguracje w drugim JTS z LDZ. Musimy zdążyć przed śniegiem.

I tu jeszcze jeden link. Jest jakieś naliczanie fuel trim dla sond szerokopasmowych. Umiałbyś to zinterpretować na naszych parametrach i policzyć? Bo ja niestety nie mogę tego dźwignąć.

http://www.monodax.com/forums/tunerc...formation.html

I poproszę o Twoją interpretację.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 27-11-2011 o 12:52

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- a te linki co podałaś to chyba dotyczy maszyn 8 cylindrowych i rynku amerykanskiego.
    - chyba czas pomaru gra rolę.
    - poniższe wartości zmieniają się dość mało albo wcale.
    - czemu w tych korektach nie ma wartości dodatniej, tak nakazuje teoria.
    - chyba mam powód, wartości dodatnie są tylko po zerowaniu parametrów, po czasie zadziała korekta i z powodu "uszkodzeń" przechodzi do wartości ujemnej małej lub dużej.
    - mała w przypadku parametru adaptacji == 11, dużej jeśli parametr adaptacji ma wartość == 0, czyli adaptacja nie została wykonana.
    - tak jak na pewnych zrzutach kolegów powyżej.
    --

--

---------- Post added at 19:39 ---------- Previous post was at 16:55 ----------

- chyba znalazłem program który poda nam o wiele więcej parametrów dynamicznych w czasie jazdy i postoju oraz wyprodukuje logi z tych pomiarów.
    - to program alfaOBD, może on od wersji 1.5.3 podać jednocześnie aż 27 parametrów.
    - niestety ma i także małą wadę, nie można dobrać te parametry jakby się chciało.
    - autor programu przedefiniował około 30 parametrów ale bez np. korekcji parametrów oraz korekcji faktora.
    - ale nie ma co narzekać, czas na pomiary.
    - chyba będę mógł załatwic licencje 30 dniowe programu alfaOBD ale tylko dla użytkowników JTS, może to rozkręci ten temat !!!
    - można potem z logów robić dowolne przekroje, zoom, odczyty czasowe.
    - nie wiem tylko w jakich jednostkach jest podawany czas, wygląda jakby ziarno było równe 100 msek.
    - z wykresów widać że parametr DTV1 to klasyczny parametr TRA, addytywny, zmienia sie tylko na postoju i do obrotów 1500 obr/min.
    - i podczas adaptacji silnika , podczas rozgrzewania zmienia sie od - 2.70 do + 0.70 w alfie 147.
    --

--

--

--

--
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 27-11-2011 o 20:22

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

p.s.

- poniższe dane z instrukcji programu AlfaOBD.
    Kod:
    DTV FACTOR 1 and 2: addition factor to correct the amount of petrol injected. Compensates for the production 
    tolerances in the air flow meter/lambda sensor/injectors when the engine is idling
    - próba zobrazowania danych w programie Dplot wersja 2.3.x.y.
    - ciężko się to robi, jeśli wykresów jest więcej niż 4 i są różne wartości maksymalne to już jest zdrowy bałagan.
    - program AlfaOBD lepiej to robi i jednoczesnie kalibruje.
    --

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 28-11-2011 o 21:26

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

No możliwe, że tak, że dotyczy maszyny 8V, ale chyba istnieje jakaś mapa zapłonu i tutaj? Jeśli tak mogłaby mieć swoją korektę zapisaną w pamięci ECU – może pamięci adaptacyjnej? I jej odpowiadającą wartość korekty czasu wtrysku lub przepływu powietrza, do której by sięgała na szybko? I masz DTV - objętość paliwa – dla zapewnienia tolerancji (równowagi?) między lambda, wtryskami, MAFem. Czy to wyklucza, że dzieje się to poprzez kąt wyprzedzenia zapłonu? Ten ECU bezustannie przeszukuje jakieś mapy. W silniku z czujnikiem spalania stukowego korekcja zapłonu trwa ciągle, ale może zagląda sobie do map – w pamięci adaptacyjnej? Szczerze mówiąc nie wiem. Wydaje mi się jednak, że skład mieszanki na jałowym reguluje właśnie kątem wyprzedzenia zapłonu.

Nie wiem, jak czytam – kontrola wszystkiego na biegu jałowym jest szalenie skomplikowana. Jak przebrnęłam przez elektroniczną przepustnicę, to teraz kontrola wyprzedzenia zapłonu na jałowym… i czujnik altitude… Nie wiem bubu321 u mnie zapłon pikuje wraz z obrotami aż do 180 – 190 st, nie wiem o co chodzi, czy to kwestia paliwa, czy czegoś innego – wtrysk bezpostrednio do cylindra? Rozumiem, że dopiero wtedy czujnik wykrywa początki spalania stukowego i wtedy zmniejsza kąt, ale on u mnie nigdy nie jest opóźniony na (-). U Ciebie max do 45 i masz czasami opóźnienie na (-). Zrozumienie tego zajmie mi kupę czasu, w zasadzie należałoby się wybrać na studia jakieś, mam poczucie żenującego braku wiedzy… Proszę – możesz to zinterpretować? W TSie – jest czujnik altitude? Te silniki nie mają spalania stukowego – po to ten czujnik, chyba, że coś walnie.

FRA – na jałowym w JTS też się nie zmienia, zmienia się w jeździe i to po jakimś czasie. Mi to wygląda na parametr długoterminowy multi działający w całym zakresie rpm. Czemu po jakimś czasie? Może ECU w ten sposób się zabezpiecza przed czymś, wpływem czego, może się zabezpiecza i na początku jedzie na starej adaptacji, zabezpiecza się przed czymś niekorzystnym? A może ta jego "powolność" ma związek z ekoszajbą? Żeby zobaczyć większą niż o 0,01 adaptację FRA musi się coś dramatycznie zmienić – paliwo, styl jazdy lub warunki klimatyczne. Zobacz jak mi ewoluowało FRA, jak zaczynaliśmy było 1,02 – 1,03 (lato – inny wątek) max, a teraz… 1,04 – 1,06, zależnie od stylu jazdy, i klimatu, bo paliwo mam z tej samej stacji zawsze i to samo. Może się mylę, ale gdyby zrobić reset, to ewolucja i zmiana powinna być szybsza, wtedy po resecie zrobić coś zmiennego i zobaczyć. Powinno działać szybko wtedy. A tak jakiś czas trwa zanim zaadoptuje sobie nowe warunki – ileś km musisz przejechać. Dlatego może jednak reset klimatyczny ma jakiś sens?

DTV, napisałeś, że po resecie uważasz, że wartość powinna być wieksza od 0. Dlaczego tak szacujesz? DTV i TRA na jałowym także się u mnie nie zmieniają, zmieniają w czasie jazdy ale jeszcze to sprawdzę - dłuższy czas ją potrzymam na jałowym. Tak – objętość paliwa – dla zapewnienia tolerancji (równowagi) między lambda, wtryskami, MAFem. I teraz zależy z jakiego wzoru to wylicza? Czy to ułamek, ta wartość? Ten wzór może być istostny. To co pokazałeś z FESa mojej GT w jeździe – zwraca uwagę, że obydwa banki zaczynają korektę w tym samym momencie. Ma to wg Ciebie jakieś znaczenie?

Kolega Kurzyk:
    B1 – FRA=1,09, DTV=3,6
    B2 – FRA=0,98, DTV=-3,37
    I ma P1173 - Mixture 1 strength (additive)
    Czy to nie wskazuje, że ta wartość w JTS nie powinna być >0 ? I ma błędy na obydwu bankach.
    Te niżej - wartości przyblizone mniej więcj, nie chce mi się sprawdzać i szukać:

CS:
    B1 – FRA=1,17, DTV= -6
    B2 – FRA=0,18, DTV=-7
    Błąd mieszanki multi na obydwu bankach, z lewym powietrzem za przepływomierzem, po wymianie rury FRA spadło do ok. 1,04 DTV nie drgnęło, ciekawe jak po resecie?

Kolega z alfaclub z checkiem i lewym powietrzem przed przepływomierzem:
    B1 - FRA=1,24, DTV = -7
    B2 - FRA - 1,23, DTV = -8

C:
    B1 – FRA=0,99, DTV=-0,45
    B2 – FRA=0,98, DTV=-0,9

Ja mam:
    B1 – FRA=1,05, DTV=-2,5
    B2 – FRA=1,05, DTV=-2,9

A Ty masz w ostatnich logach:
    FRA = 1,07
    DTV = -1,21
    I korektę czasu wtrysku w kierunku wydłużenia,

Jakie masz TRA z alfadiaga, ale jako value - +-5000 us, a nie faktor? Na „+”?

O te tendencje parametrów Ci chodzi?

Dobrze bubu321 – załatwiam jutro alfaOBD. Bo w końcu ten kolega z LDZ się rozmyśli.

Ale i tak zbiorę jakieś logi FESem w swojej dzisiaj nie mogłam – woziłam gościa, nie wypadało mi z kablem jeździć. Chcę złapac wszystko, żeby było widać, kiedy hamuję, kiedy przyspieszam nawet nieznacznie, kiedy wciskam sprzęgło.

Z tego co mam, policzę też intrgrator lamda przed zmianą na + i na - i w jakim interwale czasowym to się dzieje.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 29-11-2011 o 00:43

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- mapy wtrysku pokazuje program ECM2001, potrzebne jest do tego zawartośc flasha z ECU.
    - skład mieszanki jest regulowany czasem wtrysku oraz kątem wyprzedzenia zapłonu (ta ogólna teoria nie dotyczy JTS).
    - po co ci czujnik altitude, czujnik cisnienia barometrycznego, nie mieszkasz chyba w Tatrach.
    - ważny jest czujnik spalania stukowego i jego funkcja wraz z obrotami, kątem wyprzedzenia zapłonu, czasem wtrysku, obciażeniem silnika.
    - naturalnie mamy w 147 TS taki sam czujnik, ale sie nim nie zajmujemy, jest i działa.
    Kod:
    FRA – na jałowym w JTS też się nie zmienia, zmienia się w jeździe i to po jakimś czasie.
    - w czasie jazdy silnik także ma obroty biegu jałowego i wtedy zmienia FRA, normalne.
    - ja bym w końcu zrobił ten reset parametrów adaptacyjnych i zobaczył potem z logów jak FRA, TRA nabiera parametrów nawet na postoju, bez jazdy.
    - no i jakie wartośći mają te parametry po resecie !!!!, dalej tego nie wiemy.
    - chyba że kolega kurzyk szybko zrobi remont swojej maszyny.
    - szkoda tylko że alfaOBD nie ma pomiaru parametrów korekcji.
    - na dzień dzisiejszy wydałem 6 licencji na AlfaOBD, mam zobowiązanie tych kolegów do diagnostyki JTS, trzymam kciuki.
    - jak byś znalazła jakąs szkołę od diagnostyki lub szybki kurs to ja się też piszę.
    C:
    B1 – FRA=0,99, DTV=-0,45
    B2 – FRA=0,98, DTV=-0,9

M
    B1 – FRA=1,05, DTV=-2,5
    B2 – FRA=1,05, DTV=-2,9
    - tylko tych dwóch uzytkowników ma parametr adaptacji równy == 11, czyli adaptacja prawidłowo wykonana.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 29-11-2011 o 08:57

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

Dzisiaj wymieniłem rozrząd w Irbisie. Okazało się, że był przestawiony o dwa ząbki na walku wydechowym.
    Na pierwszy rzut oka to stwierdzam, że na ciepłym silniku chodzi równiej. Nie ma takich częstych "zadławień" na biegu jałowym. Jutro z rana jak będę odpalać przy wyjeździe do pracy okaże się czy będzie poprawa w pracy zimnego silnika. Przy odbiorze od mechanika nie dało się tego stwierdzić bo jeszcze chwilę przed wyjechaniem od nich coś tam sprawdzali czy wszystko ok. Więc jutro zdam relację czy nastąpiła jakaś zmiana czy nie.