Strona 8 z 37 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 364

Temat: [diagnostyka] spomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowe

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

No, tak – najpierw miałam patrzeć na liczby, a teraz mam patrzeć na wykresy. Ok. Będę patrzeć na jedno i drugie.

Jednak, oni piszą D i E oraz I i L. To się musi dać policzyć jednak. W sumie już to na początku zrobiłam, ale całkiem nieświadomie, po prostu były pary liczb i wykonałam działanie na nich, czasami tak mam. Wyznaczyłam L z Px. H i J z panelu Dx. Z Px nie dałam rady nic wymyślić w sprawie H i J, ale może się da?

Pytania w zrzutach – czy możecie odpowiedzieć, jak już wrócicie, bo w sumie chciałabym wiedzieć, jak to liczyć i ustawiać panel Dx?

Te R-Dx, tak widzę już o co chodzi. Tylko, że ja korzystając z tego linku dla porównania, co wcześni mi podałeś, zrobiłam sobie małe powiększenia i wtedy wykresy nie były poszarpane na szczycie. Poza tym uznałam, że skoro wcześniejszy wykres z karteru jest ok, to mogę tak zrobić. No i w CSS jest balans. Tak mi pasowało. Ale ok. nie będę lekceważyć poszarpań.

DX_PX_obliczenia.zip

Obejrzałam także, wykresy WN i wtryskiwacza, ale muszę zrobić zrzuty z pytaniami.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- w wykresach Px jest jakiś charakterystyczny błąd (ECU, metody pomiaru).
    - po nagrzaniu się silnika, czyli na wykresach P3, P4 widać charakterystyczny ciąg o okresie 2.5 (2.4 ) sekundy pomiędzy małymi (880 RPM) i dużymi obrotami (1000 RPM).
    - wtedy też dla niskich obrotów D == + 6 st, I == -2 st.
    - dla wysokich obrotów D == + 10 st, I == + 3 st (tak bardzo orientacyjnie).
    - czy to wina "strategi" ECU czy raczej mechaniki silnika, paska rozrządu.
    - a może to problem właśnie podwieszania się zaworu ssącego, ponieważ widac że wydechowy i tak zawsze jest za wczesnie otwarty (+ 10 st).
    - może problem się wyjaśni jak będzie ustawiony ponownie rozrząd.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3.jpg
Wyświetleń:	232
Rozmiar:	146.8 KB
ID:	55075  
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 06-05-2012 o 16:30
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Ok. zobaczymy, ale w Lanosie idzie w jedną stronę, a rpm są analogiczne. No nic, dobrze - spojrzę na obroty jeszcze, nie patrzyłam znowu na coś. Popatrzę.

WN – trochę namotałam i pobajdurzyłam, zwyczajowo.
    Miałam pewne problemy, aby się w tym nie pogubić. Trochę mi to zajęło.
    Potrzebuję może pomocy, coś tam widzę, ale nie potrafię zinterpretować.
    Całkiem mi obce zagadnienie.

WN.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 06-05-2012 o 20:07

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- wtryskiwacze, synch idzie z cyl 1 a impuls wtryskiwacza z cyl 2 (3).
    - W.N zawsze jest brane z kanału 8, synch z kanału 7.
    - kanał 4 w tym przypadku to tylko jakieś zakłocenia.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Właściwie pytałam, znowu nie to, co trzeba.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 08-05-2012 o 21:27

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Jak zrobić ten przedłużacz WN?

Ze zdjęcia, to nie bardzo jednak wiem, co tam jest. Widzę może sondy, ale reszta to nie wiem.

Co muszę mieć i jak mam zmontować?

To może spróbuję zrobić?

Tylko, że nigdy niczym takim się nie zajmowałam i w sumie nie wiem nic, to potrzebuje opis.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- w celu zrobienia "przedłużacza" W.N.zakupiłem na alegro kpl. kabli W.N od AR 156 TS, model CF2.
    - czyli kable dwa krótkie i dwa długie.
    - nie wiem może CF3 (czyli 4 kable krótkie) pasowały by do tej przeróbki, nie testowałem.
    - kabel krótki ma wygląd tak jak kabel na zrzucie zaznaczony 1.
    - teraz ostrym nożem nacinamy gumę ochronną w kierunku jak pokazują strzałki.
    - po "obraniu" kabla z gumy możemy już odkręcić fajkę od przedłużacza, jęsli jest taka potrzeba.
    - aby przedłużacz lepiej wchodził możemy ściągnąć ochraniacz gumowy, zaznaczony numerem 2.
    - resztę widać na zrzucie.

- aby zrobić pomiary oscyloskopowe W.N musimy wyciągnąć wszystkie cztery cewki na raz, czyli musimy mieć 4 przedłużacze W.N.
    - w takim przypadku kupujemy dwa komplety kabli W.N.
    - można użyć kabli długich do tego ale powstają zakłocenia od impulsów iskry i oscyloskop przestaje działać.
    - oscyloskop, z tego względu że jest zasilany kablem USB, jest podatny na wszelkiego rodzaju zakłocenia impulsowe które należy minimalizować.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	przedluzacz.jpg
Wyświetleń:	471
Rozmiar:	98.0 KB
ID:	55378  
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 09-05-2012 o 08:41

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Kupię te kable i spróbuję, to zmontować, albo popatrzę z bliska.

Takie x 2? Nie wiem co to jest CF2.
    http://moto.allegro.pl/przewody-zapl...318684956.html

Już odczuwam lekkie skrępowanie, żeby pytać, jednak, bo szczerze mówiąc nie wiem co z tym tworem, jak już go skonstruuję mam dalej robić.

Widzę nadal sondy – chyba pojemnościowe - WN – czerwona i niebieska, i czarna do synchronizacji. No, nic. Czemu są w różnych kolorach te WN, to nie wiem.

Z prawej świeca chyba nieplatynowa siedzi, na przewodzie WN, z lewej także chyba świeca, na konstrukcji, którą pamiętam – na takim czymś siedział iskrownik, wcześniej. Są podłączone do czegoś co jest w środku, a co powinno być chyba cewką, może. I w ten sposób może można zobaczyć wtórne WN dla cewki dwubiegunowej, zobaczyć te dwa impulsy dla suwów wydechowego i ssącego. Tylko, że w 147 TS był tylko jeden impuls, jednej wielkości były. Zresztą nie wiem na pewno, a to znaczy, że nie wiem.

No, bo chyba jedna świeca jakby powinna być dla jednej cewki. To nie wiem czemu tak.

Sondy WN i ta od synchronizacji są na jednym kablu, a w sumie to chyba inny rząd napięć mają mierzyć. Tylko, że wcześniej też tak było, jak był ten iskrownik i ten moduł zapłonowy.

A może w ogóle widzę, nie to co tam jest, albo nie to co potrzeba.

No, nie wiem, jak przeprowadzić badanie w JTS. Nie mam pojęcia co z tym tworem zrobić w JTS.

Bo tam jednak napięcie wysokie siedzi zamknięte w środku. Rozumiem, że przedłużacz ma je stamtąd wyprowadzić na zewnątrz, ale nie wiem jak, no niestety nie wiem. Cewkę JTS miałam raz w życiu w rękach, jak kupiłam przed wymianą, ale jakoś specjalnie nie zajmowałam się tym jak wygląda, zresztą to było kilka lat temu, to mogę nie pamiętać. Niby widziałam jak wyciągali w warsztacie, nie raz, tylko, że zwykle się wyłączam na moment jak patrzę i to jest zawsze ten moment co potem nie wiem co się stało, albo co robił mechanik.

I nie mam pojęcia także, czy i jak pozyskać wykres pierwotnego WN?

Nic nie poradzę, brakuje mi wiedzy, a wyobraźnia zawodzi. Ten twór absolutnie nie działa na moją wyobraźnię. Może i dobrze, bo dzisiaj mam taki nastrój, że lepiej, abym nic nie wymyślała.

Chciałabym zobaczyć wykres wtórnego WN i wtryskiwacza, jak ten czas wtrysku tam się nakłada na impuls WN, bo może można szacować czas wtrysku, bez zdejmowania tego czasu z wtryskiwacza, tylko z WN?

--------------------------------------------------

Ponieważ miałam stłuczkę, badania mojej GT są zawieszone, do czasu naprawy samochodu.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 11-05-2012 o 08:33

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- auto 147 Ts 1.6 brak mocy od dołu, po 3.000 RPM auto ciągnie.
    - spalanie w normie.
    - po zdjęciu dekla od rozrządu okazało się że wałek ssący jest opózniony o jeden ząbek, czyli około 5 stopni.
    - po korekcji wałka ssącego auto dostało wigoru.
    - ponizej zrzuty z testów oscyloskopem.
    - teraz mamy Px z błędnym rozrządem oraz Px po korekcji tylko wałka ssącego.
    - o zgrozo wałek wydechowy jest ustawiony idealnie, a Px pokazuje co innego ?.
    - wykresy surowe , prosto z notebooka.
    - testy robione na cylindrze 1, synchnizacja z cyl 1.
    - czujnik Dp dołączony do odmy, po wyjęciu grzybka i sprężynki.
    - bez wyjęcia spręzynki i grzybka czujnik dp przekłamuje dość sporo.
    --
    P.S.
    - w poniższym linku dla zainteresowanych testy OBD po korekcji rozrządu.
    --
    http://www.forum.alfaholicy.org/147/...tml#post873464
    --
    - zwraca uwagę praca sondy pre-cat na niskich obrotach, około 2.000 RPM.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 11-05-2012 o 14:50

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Do poniedziałku obejrzę szczegółowo. Dużo tego, a wolno patrzę i nie policzyłam pewnych rzeczy.

Ale w Px to zmieniło się teraz, że nie przechodzi na + I, a (-) się pogłębiły, jak w Lanosie. Wcześniej wałek ssący balansował, a teraz nie. Straty są teraz cały czas, większe. Auto dostało wigoru, skoro tak piszesz, to tak jest. Nie umiem do tego jednak dopisać ideologii, ale nie obejrzałam wszystkiego. Wg tego co oni podają, teraz jest wałek wydechowy opóźniony, a ssący przyspieszony. Gdyby było odwrotnie nie byłoby strat? Chyba tak, bo jak włączyć VVT to ciągnie panel I właśnie na plusy? Jakie wtedy byłoby FT? No, bo coś z tego badania Px musi wynikać, cokolwiek?

Jak tak ma być i teraz jest dobrze, to zapamiętam po prostu.

Moja 147 też nie szła od dołu, ale moment obrotowy ma wysoko, to uważałam, że tak może ma być. Nie wiem, wtedy się nad tym nie zastanawiałam.

Te sondy na 2000, nie wiem o co Ci chodzi? Teraz rzadziej pokazuje całe sekwencje na bogato lub na ubogo, oscyluje raczej ubogo-bogato, ale tak, to nie wiem? Nie widzę. Tylko, że teraz shft sondy i shft banku są jakby b. zbliżone, a wcześniej tak nie było, bo były b. rozbieżne. LongFT na 2000 ciągnie do 7%, nie wiem czemu. Nie wiem na co mam zwrócić uwagę? To może napiszesz jednak?

Teraz jest na jałowym kąt wyprzedzenia zapłonu cały czas ujemny i nie waha się tak bardzo. Wcześnie był raz dodatni, raz ujemny, ale nie wiem dlaczego i jakie mam znaczenie.

Czas wtrysku - nie widać na zrzucie z FES jaki jest na jałowym. Ale widać, że nie pływa.

Cały czas LongFT na +, przechodzi do 0 raz w OBD, ale tak to na +. ECU wzbogaca długofalowo, nie wiem jak to powiązać na razie, nie mam pomysłu.

Resztę to muszę obejrzeć szczegółowo. Dx nie patrzyłam na razie w ogóle.

Obejrzę wszystkie logi 147 może wtedy coś zobaczę.

Podpięłam focusa 1,6, 100 KM, co dostałam zastępczy, tak na postoju, z ciekawości. Ten ma na starcie longFT na – (-1,6). Jeździ dobrze, 2010 r, na luzie zatrzymuje rpm na 1000 aż do zatrzymania, ale będę obserwować, rpm jałowego ma 800 rpm. Rusza bez gazu, rpm nie przypadają. Jakbym miała się czepiać, to tylko, że wsteczny czasami wyskakuje nieoczekiwanie. Jałowy ma jak stół, na dole to dobrze idzie, potem to już brakuje. Nie wiem jednak, co się dzieje z FT w jeździe, nie sprawdzałam, może potem idzie na plusy.

Jednak FT powinno tak samo ewoluować we wszystkich, niezależnie od marki, chyba, to chyba zrobię OBD, żeby zobaczyć jak to wygląda. Tyle, że ma jeden bank, jak 147TS, ale to nie szkodzi i tak zobaczę. Zawsze to dodatkowo coś może się dowiem.

Gdybym miała oscyloskop mogłabym w międzyczasie go sprawdzić, razem z Tobą. Przy okazji mogłabym zobaczyć całe badanie od początku, dopóki nie zobaczę, nie dowiem się wielu rzeczy. I może mogłabym się nauczyć zanim odbiorę gada. Nic, sprawdzę z ciekawości to FT i sondy w logach.

Ciekawi mnie ten czas wtrysku na każdym wtryskiwaczu vs WN wtórne vs shft vs kąt wyprzedzenia zapłonu i czas wtrysku z alfadiaga. Możesz to zrobić?

W mojej GT, potem będę wymieniać rozrząd, ale nie wiem, czy mechanik zgodzi się przestawiać ustawienia w różne strony i co z tego może wyniknąć?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 12-05-2012 o 15:04