mysle że to juz totalna ostatecznosc bo auto do tej pory nie wskazywało na takie uszkodzenie. po za tym żeby zmierzyć sprezanie na 1 2 i 3 no to....wezme to pod uwage w najblizszym czasie.
EPER? Skąd to wytrzasnąć? Pytam o schematy bo szukam jakiejkolwiek drogi która jeszcze paliwo w skrajnym przypadku mogło sie jakoś dziwnie dostac do silnika nie tędy którędy powinno.
Może to takie prostackie ale trzymajac jedna reke na lewej głowicy a druga na prawej - pod prawa ewidentnie czuc delikatne 'strzały', gdy pod lewa nic a nic. na szczescie ściąganie kolektora mam już opanowane - kwadrans i po robocie
Powiedzcie mi jeszcze taką rzecz od razu. Przewody zapłonowe. Sprzedawane są po 3 czy komplet 6? Auto potrafi pracować cały czas w porzadku, a nie raz co chwila 2 sekundy równo, 2 sekundy nie równo. Na bank to tylko jeden gar wypada.
Jeszcze jedno. Ile zdrowe TB powinno pokazać sprężania? 8? 8.5atm?
Ostatnio edytowane przez maestro ; 04-02-2013 o 21:15
Oryginalne boscha po 3, reszta w komplecie.
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...o!&KEY=STARTUP
EPERa w miedzy czasie dorwałem, ale nijak nie rozumiem jak tam jest odma podpięta, bo nie ma wskazane dokąd idzie i czy zupełnym przypadkiem w jakimś skrajnym wypadku przez nią nie może paliwo płynąc.
Widze tylko jakieś chore ceny po kilkaset złotych za trzy przewody WN.
I pewnie jak podepne FESa to też nic nie pokaże.
Ostatnio edytowane przez maestro ; 04-02-2013 o 22:06
Tak, oryginały tyle kosztują. Musisz się oswoić. Masz cholernie rzadki silnik. Zamów w sklep24 od spidera 3.0. Cena przystępna. Resztę zamienników odpuść...
To prędzej sobie to auto daruje.
Wiesz.... Kupiłeś nietypowe auto z jeszcze bardziej nietypowym silnikiem. Po nie wiadomo jakich przejściach.... Niestety, teraz to wychodzi. Przestanie po jakimś rokupiszę to na własnych doświadczeniach. Dlatego następną kupiłem klubową. A i po mnie następny właściciel chwali bo ja już wszystko wyłapałem
a ludzie kupują alfy (już dobite i zaniedbane) a potem psioczą. Oczywiście żaden z nich roku nie dotrzymał nawet
ale jakbyś jej nie handlował to za jakiś czas znałbyś już to auto na wylot, zadbałbyś jak trzeba (chyba
) i wtedy byś się cieszył jak z prawie nowej fury
![]()
To nie jest Bóg wie jakie auto żeby przewody kosztowały kilkaset złotych, czyli ponad tysiąc za komplet. Co one są ze złota? Silnik ogólnie (jak i to co jest pod maską) nie jest specjalnie skomplikowane na tle konkurentów, ale nie możność konkretnej diagnozy wyprowadza z równowagi.
Kupiłbym 3.0 i byloby to samo?
Nie narzekam na auto, tylko na to że nie można jednoznacznie wskazać przyczyny, bo skutki już sa, a wymieniać części na zasadzie - moze to bedzie to - nie jest dla mnie. Auto ma jeździć, a nie stać.
A żeby było śmieszniej (poważnie) oglądam właśnie JTDki. Auto mi sie strasznie podoba, wiesz czemu - mamy okreslony 'gust' i 'preferencje' co do wyglądu aut czy ich rodzaju. Irytuje np ta zasrana zmieniarka CD czy nawigacja której w sumie i tak nie ma, ale auto samo w sobie ma to coś, i na pewno więcej znajomych zwróciło uwage na Alfe niż na Lagune![]()
Mam pewien pomysł co do tego paliwa w oleju...
Na ścianie grodziowej masz taką niebieską rurkę, która służy za odpowietrzenie zbiornika paliwa o ile się dobrze orientuję. Jest ona połączona z odmą silnika, kolektorem ssącym i dolotem przed turbiną. Może (nie wiem jakim to sposobem) paliwo przelało się odpowietrzeniem, do tego zaworu antyoparowego, czy co to jest (na kolektorze ssącym po lewej stronie między kolektorem a scianką grodziową) i przelało się w dół do silnika? Bo z tego co pamiętam to ten zawór oparowy czy jakoś tak jest połączony przewodem z pokrywą zaworów lewej strony V-ki... a stamtąd do miski olejowej jest droga prosta ;p ...tylko teraz jeśli moja teoria byłaby trafna... to niech mi ktoś wytłumaczy, skąd wzięło się podciśnienie w zbiorniku paliwa, aż tak duże by wypchnęło paliwo ze zbiornika przez odpowietrznik, przez całą długość samochodu w ilości 20litrów? ...teoretycznie to że śmierdziało wokół całego samochodu benzyną również wskazywałoby trafność mojej teorii.
Sorry że może niezbyt czytelnie to wszystko napisałem, ale spać mi się chce ;p ...niech się ktoś do mojego postu ustosunkuje ;p po południu podyskutuję chętnie ;p
ze wzgledu na taką teorie szukałem schematu jak to jest podłączone własnie, ale cóż. dzisiaj jak Bóg da to sprawdze kompresje. i albo bedzie płacz albo nie.