Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 89

Temat: Alfa trzyma obroty na 2000

marcinxc24
    Gość

Domyślnie

Było to tak że koleś zrobił ten reset, pogadał z 5 minut i kazał mi jechac bo nie miał czasu, stwierdził tylko ze prawdopodobnie przepływka powietrza jest uszkodzona. Ta przepustnica z 1.6 tez ma na gorze komputer i te dwie duze kostki wpiete do niego, wiec nie wiem czy to by sie nadawało.

- - - Updated - - -

Jesli nie jest to dla ciebie kłopot to możesz zmierzyć srednice przepustnicy, jak wroce z pracy to tez to zrobie, ale nie mam sufmiarki, zrobie to linijką czy coś, mniej wiecej jakiś wynik bedzie

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to z tego, co piszesz to prawdopodobnie reset był źle zrobiony, a przepływkę masz dobrą.
    To ECU z 1,6 się nie nadaje (nie będę pisał dlaczego), więc sobie tym głowy nie zawracaj i nawet nie próbuj go podłączać.
    Wieczorem zmierzę średnicę gardzieli w przepustnicy i Ci napiszę.

marcinxc24
    Gość

Domyślnie

Skoro tak mowisz to nie bede sobie zawracal glowy tamta przepustnica, ewentualnie krokowca moge wziasc bo chyba sie nada?

- - - Updated - - -

tamten przynajmniej nie falowal, a po resecie falowanie moze ustapic?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Może, ale nie musi.
    O falowaniu było już tyle tematów, że możesz zrobić z tego doktorat albo nawet habilitację.

Tu np. jest dobra lektura: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...win_spark.html
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 08-04-2013 o 12:47

marcinxc24
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Może, ale nie musi.
    O falowaniu było już tyle tematów, że możesz zrobić z tego doktorat albo nawet habilitację.

Tu np. jest dobra lektura: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...win_spark.html
    No jest troche tego napisane, ale z tego co wyczytałem to krokowiec jest tu winny, on jest elementem sterującym przepustnica, wiec jedyne rozwiązanie to reset ECU i krokowca, jesli to nie pomoze to wymiana krokowca.

9none
    Gość

Domyślnie

@SG0240, kolego ja bym zamieścił jakieś zdjęcie, ze strzałkami gdzie odma, gdzie ECU, MAF, itd.... -------- małe wtrącenie, w M 15.5 jest diagnostyka silnika krokowego i reset parametrów adaptacyjnych ECU....to dwie rózne rzeczy.....diagnostyka silnika krokowego robi 13 kroków, w czasie tych kroków przepustnica jest otwierana na maksa i co 8 stopni zamykana.... aby to zobaczyć należy ściągnąć rurę gumową z przepustnicy..... w ostatnim kroku ECU zamyka przepustnice całkowicie..... teraz wyłączamy program , kluczyk i włączamy zapłon kluczykiem z powrotem..... ECU przeprowadza adaptację przepustnicy na podstawie poprzednich kroków....po uruchomieniu silnika ECU będzie adaptował obroty biegu jałowego.... teraz reset parametrów adaptacyjnych ECU.... składa się z dwóch kroków, reset parametrów ECU, wyłączenie programu, zapłonu kluczykiem, odczekanie 60 SEKUND !!!!! po włączeniu zapłonu sprawdzenie czy się wykonał poprawnie reset, czyli parametry FRA = 1, TRA = 0..... jeśli są inne parametry reset ECU nie wykonał się.... jeśli parametry sa poprawne nalezy wykonać drugi krok, czyli adaptację ECU , uruchomić silnik bez dotykania pedału gazu i poczekać aż załączy się wentylator silnika, tak z dwa razy.... jeśli silnik zgaśnie to uruchomić go jeszcze raz, jak zgasnie trzeci raz to nalezy go uruchomić z nacisniętym pedałem gazu ale adaptację należy przeprowadzić podczas jazdy, tak z 10 - 20 km , podczas jazdy stosowac rózne techniki jazdy, szybko, wolno, dynamiczne dodanie gazu.... -- powodzenia --- serwis Boscha.
    Ostatnio edytowane przez 9none ; 08-04-2013 o 15:33

marcinxc24
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 9none Zobacz post
    małe wtrącenie, w M 15.5 jest diagnostyka silnika krokowego i Reset parametrów adaptacyjnych ECU....to dwie rózne rzeczy.....diagnostyka silnika krokowego robi 13 kroków, w czasie tych kroków przepustnica jest otwierana na maksa i co 8 stopni zamykana.... aby to zobaczyć należy ściągnąć rurę gumową z przepustnicy..... w ostatnim kroku ECU zamyka przepustnice całkowicie..... teraz wyłączamy program , kluczyk i włączamy zapłon kluczykiem z powrotem..... ECU przeprowadza adaptację przepustnicy na podstawie poprzednich kroków....po uruchomieniu silnika ECU będzie adaptował obroty biegu jałowego....
    nie wiem czy już pisałem ale razem z kablem dostane program "Fiatecuscan" da sie coś tym zrobić? bo słyszałem ze jakis kulawy ten program. Alfadiag połaczy sie z tym kablem?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał 9none Zobacz post
    małe wtrącenie, w M 15.5 jest diagnostyka silnika krokowego i Reset parametrów adaptacyjnych ECU....to dwie rózne rzeczy.....diagnostyka silnika krokowego robi 13 kroków, w czasie tych kroków przepustnica jest otwierana na maksa i co 8 stopni zamykana.... aby to zobaczyć należy ściągnąć rurę gumową z przepustnicy..... w ostatnim kroku ECU zamyka przepustnice całkowicie..... teraz wyłączamy program , kluczyk i włączamy zapłon kluczykiem z powrotem..... ECU przeprowadza adaptację przepustnicy na podstawie poprzednich kroków....po uruchomieniu silnika ECU będzie adaptował obroty biegu jałowego.... teraz reset parametrów adaptacyjnych ECU.... składa się z dwóch kroków, reset parametrów ECU, wyłączenie programu, zapłonu kluczykiem, odczekanie 60 SEKUND !!!!! po włączeniu zapłonu sprawdzenie czy się wykonał poprawnie reset, czyli parametry FRA = 1, TRA = 0..... jeśli są inne parametry reset ECU nie wykonał się.... jeśli parametry sa poprane nalezy wykonać drugi krko, czyli adaptację ECU, uruchomić silnik bez dotykania pedału gazu i poczekać aż załączy się wentylator silnika, tak z dwa razy....
    Wszystko ok, ale jakim programem? Fiatecuscan nadaje sie do tego? zamówiłem kabel i program Fiatecuscan bedzie do kabla, ale czy np moge inny program zainstalowac i czy bedzie wspołpracował z tym kablem?

9none
    Gość

Domyślnie

FES, MES, czasami zle robią reset ECU i inaczej mają opisane parametry TRA, FRA, chyba FRA i DTV.... dla M1.5.5 jest dedykowany program Alfadiag, chyba tak jak radził kolega bubu321...., strona 52, na samym dole w podwieszonym temacie tsdiag, alfadiag,...... Alfadiag łączy się poprzez kabel VAG KKL , taki jaki masz otrzymać.... reset ECU nie wykona diagnostyki silnika krokowego.... podczas resetu parametrów adaptacyjnych (reset ECU jak to wy nazywacie) ECU wykonuje rozrzeszone funkcje diagnostyki ale nie wykonuje testów silnika krokowego.... wykonuje tylko jego adaptację, czyli końcowy test silnika krokowego aby dopasować obroty biegu jałowego.....
    Ostatnio edytowane przez 9none ; 08-04-2013 o 15:31

marcinxc24
    Gość

Domyślnie

jaka kolejność? krokowaca a potem reset ECU, czy sam reset ECU zresetuje krokowca?

9none
    Gość

Domyślnie

ja bym zrobił test silnika krokowego a potem reset ECU.... jak żle złożyłeś silnik krokowy to dalej będzie 2000 obr/min..... ale bym sie nie martwił na zapas.