To ja chyba mam coś zepsute![]()
mi aktualnie wychodzi spalanie trochę wyższewg motostat mam średnią w zabudowanym 12litrów (realnie przy moich krótkich odcinkach (4km do pracy) jak nie jeżdżę nigdzie więcej to mam na dystrybutorze 13-13,5) Przy czym u mnie w mieście średnia prędkość wychodzi 20-30km wg komputera - korków nie ma ale generalnie jeździ się max 40-50kmh na jednopasmówkach i co 500m światła czy skrzyżowanie (akurat tylko takimi głównie do pracy jeżdżę)
Poza miastem mam 10,6 - głównie trasa Koszalin - Szczecin, przy czym przed autostradą zawsze mam ok. 9 na kompie, a później jadę trochę szybciej
A kiedyś w słabych warunkach kulałem się do Szczecina jadąc 90-100 wyszło mi 7,5.
Link do mojego profliu motostat:
![]()
Silnikowi nic nie będzie ale Turbo może klęknąć na dłuższą metę, tym bardziej że w QV turbo jest dość delikatne. Do takich dojazdów bezpieczniej kupić Giuliettę 1.4 - tam turbo jest dużo wytrzymalsze, bo musi obsługiwać system start&stop.
Jeśli podajecie dane spalania dla QV to dobrze je zweryfikować przy dystrybutorze - w tej wersji komputer podaje nieco zaniżone wartości. W MultiAir jest za to bardzo dokładny.
na zimnym jeżdżę bardzo spokojnie, a gdzieś po ok. 3km mam temperaturę 90 stopni jak są temperatury zimowe na zewnątrz (noce Alfa spędza w garażu)
A to że komp przekłamuje to zauważyłem, szczególnie wtedy kiedy jest właśnie jazda na krótkich odcinkach po mieście. Po trasie to róznica jest max 0,2-0,3 litra na dystrybutorze, ale w mieście potrafię mieć na kompie 12 a na dystrybutorze 13, ale na motostat mam wyniki tylko z dystrybutora.
ostatnie tankowanie 11,18
Ja robię głównie trasy codziennie 40km w jedną stronę - średnie spalanie mam na poziomie 9,3l z ostatnich 7500km. Kilkanaście razy robiłem test przy dystrybutorze, nigdy nie było tyle ile pokazuje komp, ale co ciekawe często komputer potrafił zawyżyć o 0,5l, a czasami zaniżyć choć rzadziej.
P.S
Moja QVka to weteranka - 177tys najechane0 zużycia w środku, silnik zdrowy nie bierze oleju, turbo nawet nie myśli o padnięciu. Na dniach wchodzi chip.
Ostatnio edytowane przez oleksy00 ; 09-02-2016 o 21:03