Do prawidłowego doboru świec najlepiej użyć EPER w poszukiwaniu numeru ricambi, a następnie znaleźć odpowiadający mu zamiennik.
ja mam te dłóższe jakies 108 mm
Ano właśnie. Szybson, podaj numer tej świecy o długości 100mm. Pewnie była to świeca do innej wersji silnikowej.
to jest ta świeca krótka:
https://e-katalog.intercars.com.pl/#...ca-zarowa.html
są też denso co mają 151mm co producent to inne wymiary, więc najlepiej oryginalne![]()
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
EPER prawdę Ci powie. Wlep swój nr VIN w EPER i zobaczysz jaka świeca dedykowana jest do Twojego autaNie może być tak że do tego samego silnika montują się świece 100 i 150 mm. Nie wiem ile tam jest miejsca pomiędzy wyjściem świecy w komorze spalania a zaworem, ale może to się zakończyć kolizją.
no właśnie nie zawsze powie, przynajmniej w przypadku 2.4JTDm są błędy i przez to ludzie zakładają o 5mm za krótkie świece. porówanj sobie 159 i Brere 2.4JTDM z/bez automatu, z/bez Q4 i zobaczysz jaki jest bajzel. stąd pewnie błędy w katalogach innych producentów i totalny zamęt. z tego co gdzieś tu na forum pisano, to w 1.9 JTDm 8V też coś nie grało, i też problemem była minimalnie za krótka świeca. Nie piszę tu o różnicach typu 100 a 150mm, tylko 5mm.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
a podczas kręceniem rozrusznikiem napięcie mi chwilowo spada do 9volt to znaczy ze akumulator siada?ma juz 4 lata
U mnie na zregenerowanym rozruszniku i nowym akumulatorze napięcie podczas odpalania spada do 9V co się udało ostatnio wychwycić podczas logowania. U mnie ten spadek prawdopodobnie generują świece żarowe z których jedna jest przepalona. Mimo to aktualnie nie mam problemów z odpalaniem. Wkrótce wymiana świec i czekam na mrozy, bo to przy okazji mrozów problem się u mnie ujawnił.