Temat: Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,0 Jtdm

Domyślnie Felgi + dobór opon

Witam, postanowiłem zafundować księżniczce odpowiednie obuwie te nadkola aż proszą się o felgi odpowiednich rozmiarów więc stanęło na 18-tkach (19-tki wydają mi się być lekką przesadą chociaż to opinia subiektywna i nie na mój portfel...). Znalazłem takie ogłoszenie - Alfa ROMEO 159 2.2 JTS 06 r felgi aluminiowe ANG szerokość - 8.0" rozstaw śrub - 5x110 (nie mogę jeszcze dodawać postów z linkami) i ciekaw jestem co uważacie? W sensie komfort, zasadność...
    No i dochodzi kwestia opon... Myślę że zdecyduje się na Fuldy Sport Control 235/45/r18 (może to nie do końca rozsądne ale ustaliłem sobie budżet do 2000 na komplet i wychodzi akurat). Tyle że zastanawiam się czy kupować wszystkie cztery tego samego rozmiaru... Może lepiej kupić odrobinę cieńsze na przód (jakaś tam różnica w cenie pewnie będzie...)? W sensie 235 na tył, 225 na przód.
    Podkreślam że nie jestem ekspertem motoryzacyjnym więc będę wdzięczny za wyrozumiałość jeśli palnąłem jakieś głupstwo
    Pozdrawiam.

lektura obowiązkowa: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...h_tematow.html
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 27-06-2016 o 21:14

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Po co chcesz kupować cieńsze na przód? Pamiętaj, że automatycznie opony na przodzie będą nie tylko węższe, ale też niższe. Profil 45, to nie jest wielkość w mm, tylko % szerokości opony. Chodzi Ci o to, żeby nie walczyć w koleinach? Jeżdżę na 18" z oponami w fabrycznym rozmiarze i jakoś jeszcze tego zjawiska nie zaobserwowałem, a przy okazji 18 są trochę wyższe od zimowych 17" dzięki czemu nie haczę już nigdzie osłoną.

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

zostaw sobie je na zimę

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

Cytat Napisał Patryczos Zobacz post
    Panowie te felgi mam jeszcze na sprzedaż. Nowa cena 1800zł, dorzucam gratis pierścienie centrujące pod Alfę, z forumowiczami na pewno coś jeszcze dało by radę urwać. Felgi są jak nowe:

Załącznik 204100
    Ja bym z checia wzial ale musialbym najpierw sprzedac swoje zimowki.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

jak by ktoś chciał to mam do sprzedania opony letnie 18' bieżnik ponad 5mm, dokładnie nie pamiętam wysokości ale szerokie na 245, kupiłem kiedyś z felgami do innego auta ale okazały się za szerokie, chyba tej firmy i ten model http://www.oponeo.pl/model-opony/sunew-ys618 cena 500pln za 4 szt, zainteresowanych prosze o priv bo opony są za granica ale mogę przywieźć za tydzień będę w PL. Mi są nie potrzebne stąd niska cena.

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Szybkie pytanko do wyjadaczy w temacie kół

Czy jeżeli mam w aucie rozstaw śrub 5x108 to da radę zamontować do przymiarki koło z rozstawem 5x110 na zwykłych śrubach (bez pływaków) ?

Chodzi mi nie o jazdę, ale o założenie w celach przymiarki, zrzucenie z podnośnika i może ewentualnie przeturlanie parę metrów, żeby się sprężyny zluzowały. Jeżeli by się podobało to docelowo byłyby śruby pływające.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patryczos
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 JTS 165KM ; GT 1.9 JTDM 150KM ; Stelvio 2.0 Q4 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał Goora Zobacz post
    Szybkie pytanko do wyjadaczy w temacie kół

Czy jeżeli mam w aucie rozstaw śrub 5x108 to da radę zamontować do przymiarki koło z rozstawem 5x110 na zwykłych śrubach (bez pływaków) ?

Chodzi mi nie o jazdę, ale o założenie w celach przymiarki, zrzucenie z podnośnika i może ewentualnie przeturlanie parę metrów, żeby się sprężyny zluzowały. Jeżeli by się podobało to docelowo byłyby śruby pływające.
    Da się, niektórzy tak jeżdżą. Też ostatnio próbowałem na szybko, wiadomo, że wkręca się śruby ciężej, ale na pewno jest taka możliwość

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

No jeździć to bym tak nie jeździł, ale rozumiem, że do przymiarki bez problemu
    Chodzi mi bardziej o to żeby z głupoty nie uszkodzić śruby czy gwintów.

Dzięki za odpowiedź.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Mam szybkie pytanie, dział raczej zły, ale dużo tutaj osób pyta o zawieszenie również... Szukam sprężyn do swojej 159, najchętniej założyłbym od wersji TI, jednak ich cena za komplet mnie trochę przeraża (ponad 1600zł), szukam więc czegoś trochę tańszego. Myślałem nad MTS Technik (-20 mm), ale z mojego śledztwa w internecie to firma krzak, więc nie wiem czy dostanę dobre sprężyny czy nie. Zdecydowałem się więc na Eibach -30/35 mm, bo cena ta sama (trochę za bardzo obniżają wg mnie, ale przynajmniej będą równo trzymać parametry, kto wie ile siadłaby mi na tym MTS). I zacząłem się zastanawiać co na to geometria zawieszenia? Skoro do oryginalnych sprężyn TI są inne nastawy... To czy nie będę miał zjechanych opon zaraz? Oczywiście po zmianie sprężyn zrobię geometrię, ale wg jakich nastawów? Standardowych czy TI? Chciałbym aby ktoś kto jeździ na tych sprężynach się wypowiedział, bo ceny dobrych opon 18' wcale nie są takie małe i głupio by mi byłe je zjechać (a zdarzają mi się weekendy po 1200 km i nawet jak zauważę, że coś jest nie tak, to może być za późno).

Użytkownik Rowerzysta Avatar slon
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    Mam szybkie pytanie, dział raczej zły, ale dużo tutaj osób pyta o zawieszenie również... Szukam sprężyn do swojej 159, najchętniej założyłbym od wersji TI, jednak ich cena za komplet mnie trochę przeraża (ponad 1600zł), szukam więc czegoś trochę tańszego. Myślałem nad MTS Technik (-20 mm), ale z mojego śledztwa w internecie to firma krzak, więc nie wiem czy dostanę dobre sprężyny czy nie. Zdecydowałem się więc na Eibach -30/35 mm, bo cena ta sama (trochę za bardzo obniżają wg mnie, ale przynajmniej będą równo trzymać parametry, kto wie ile siadłaby mi na tym MTS). I zacząłem się zastanawiać co na to geometria zawieszenia? Skoro do oryginalnych sprężyn TI są inne nastawy... To czy nie będę miał zjechanych opon zaraz? Oczywiście po zmianie sprężyn zrobię geometrię, ale wg jakich nastawów? Standardowych czy TI? Chciałbym aby ktoś kto jeździ na tych sprężynach się wypowiedział, bo ceny dobrych opon 18' wcale nie są takie małe i głupio by mi byłe je zjechać (a zdarzają mi się weekendy po 1200 km i nawet jak zauważę, że coś jest nie tak, to może być za późno).
    Specem nie jestem i nie mam też sprężyn obniżających, ale w 159'tce nie ma regulacji geometrii. Ustawia się tylko zbieżność, więc jeśli auto będzie stało niżej, to raczej na pewno będzie zjadało opony od wewnątrz.
    Walczyłem ze zjadaniem opon po kupnie auta, wymieniłem komplet wahaczy z przodu i ciągle ciut brakuje do idealnie książkowych danych. Sprężyny mam zwykłe, oryginalne, ale już wyklepane z powodu wieku.