Profesjonalne badanie bezapelacyjnie wykaże brak dpf, zaślepiony egr i inne braki w układach EKO pojazdów lub nawet niesprawny pojazd. Natomiast póki co w Polsce nie spotkałem się aby kogoś wyrywkowo takim sprzętem przebadano.
Profesjonalne badanie bezapelacyjnie wykaże brak dpf, zaślepiony egr i inne braki w układach EKO pojazdów lub nawet niesprawny pojazd. Natomiast póki co w Polsce nie spotkałem się aby kogoś wyrywkowo takim sprzętem przebadano.
Marzenie... niedawno u mnie w lokalnej gazecie chwalili się, ze zakupiono sprzęt do badania przepuszczalności szyb w autach i teraz w końcu będą mogli sprawdzać auta, a przepisy od kiedy istnieją?Poza tym jak mają badać auta, które na biegu jałowym mają blokadę obrotów? To nie jest tak proste jak się wszystkim wydaje, popatrz wyżej w link jaki sprzęt potrzeba do badania tego wszystkiego. Jedynie co mogą sprawdzić na szybko to fizyczną obecność jak i programową, z tym, że to też nie w 100% bo nie zawsze podpięcie pod OBD czy zajrzenie pod auto wykaże brak DPF'u.
Powiatowa? Ciekawe. A skąd pieniądze na to?
Przepisy można wprowadzić dowolne. Na przykład przepisy z Francji dotyczące niedozwolonych modyfikacji samochodu można właściwie rozciągnąć też na każdy remap sterownika, nawet bez usuwania ekologii. Mandat parę tysięcy euro.
Są: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4 TI, Alfa Romeo Spider 2.0 TS, Alfa Romeo Spider 2.0 JTS
Były: Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm SW, Lancia Lybra SW 2.4 JTD x2
Tego roku mają zostać wprowadzone zmiany odnośnie badań technicznych aut. Tylko, że najpierw mówiono o 01.01, potem o 01.05 a teraz to już sami nie wiedzą co odpowiadać na pytania właścicieli SKPZmiany mają być drastyczne ale o normach spalin, jak np w Niemczech czy Austrii itp nie ma na razie mowy.
Co do pomiaru przepuszczalności szyb/folii mogę się wypowiedzieć, bo kiedyś uczyłem pracowników takiej stacji, jak się tym posługiwać. Mieli to od ponad 3 lat a dopiero ja to uruchomiłem i z racji oklejania szyb użyłem po raz pierwszy
- - - Updated - - -
Nie wiesz, że u nas najpierw się mówi i ustala prawo a potem myśli?![]()
A to niestety wiemCo do ostrzejszych kontroli- proszę bardzo. Na razie za 20 PLN łapówki można przejść przegląd z niesprawnymi hamulcami...
Są: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4 TI, Alfa Romeo Spider 2.0 TS, Alfa Romeo Spider 2.0 JTS
Były: Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm SW, Lancia Lybra SW 2.4 JTD x2
No wiec sam wiesz, ze przepisy to jedno, a kontrole to drugie. Katalizatory w benzynach są u nas obowiązkowe od początku lat 90 ZTCP, a na stacjach nawet dziś rzadko kiedy robią analizę spalin.
A co powiecie na Smog ? też zabronią biednym rodzinom palić węglem bo ich nie stać na nowoczesną technologię to niech marzną całe rodziny a co. No chyba że rząd sfinansuje nowe piece ale wątpię.Musiałem tak napisać , wiem że w założeniu dpf miał być dobry ale jest jak jest. Auto musi często odwiedzać trasy a jak nie mam potrzeby to co? Wiem , wiem to mogłem kupić benzynę ale podoba mi się wczesny moment w dieslu.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
I gdyby potrafili palic.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk