Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 101

Temat: policyjna kontrola DPF

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Profesjonalne badanie bezapelacyjnie wykaże brak dpf, zaślepiony egr i inne braki w układach EKO pojazdów lub nawet niesprawny pojazd. Natomiast póki co w Polsce nie spotkałem się aby kogoś wyrywkowo takim sprzętem przebadano.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Profesjonalne badanie bezapelacyjnie wykaże brak dpf, zaślepiony egr i inne braki w układach EKO pojazdów lub nawet niesprawny pojazd. Natomiast póki co w Polsce nie spotkałem się aby kogoś wyrywkowo takim sprzętem przebadano.
    Bo nie ma potrzeby. Jeśli przepisy wejdą w życie to wtedy każda komenda powiatowa będzie miała taki sprzęt na stanie.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Marzenie... niedawno u mnie w lokalnej gazecie chwalili się, ze zakupiono sprzęt do badania przepuszczalności szyb w autach i teraz w końcu będą mogli sprawdzać auta, a przepisy od kiedy istnieją? Poza tym jak mają badać auta, które na biegu jałowym mają blokadę obrotów? To nie jest tak proste jak się wszystkim wydaje, popatrz wyżej w link jaki sprzęt potrzeba do badania tego wszystkiego. Jedynie co mogą sprawdzić na szybko to fizyczną obecność jak i programową, z tym, że to też nie w 100% bo nie zawsze podpięcie pod OBD czy zajrzenie pod auto wykaże brak DPF'u.

Użytkownik Świeżak Avatar Exocet
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2.4 JTDm TI Q4 '07

Domyślnie

Powiatowa? Ciekawe. A skąd pieniądze na to?
    Przepisy można wprowadzić dowolne. Na przykład przepisy z Francji dotyczące niedozwolonych modyfikacji samochodu można właściwie rozciągnąć też na każdy remap sterownika, nawet bez usuwania ekologii. Mandat parę tysięcy euro.
    Są: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4 TI, Alfa Romeo Spider 2.0 TS, Alfa Romeo Spider 2.0 JTS
    Były: Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm SW, Lancia Lybra SW 2.4 JTD x2

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Marzenie... niedawno u mnie w lokalnej gazecie chwalili się, ze zakupiono sprzęt do badania przepuszczalności szyb w autach i teraz w końcu będą mogli sprawdzać auta, a przepisy od kiedy istnieją? Poza tym jak mają badać auta, które na biegu jałowym mają blokadę obrotów? To nie jest tak proste jak się wszystkim wydaje, popatrz wyżej w link jaki sprzęt potrzeba do badania tego wszystkiego. Jedynie co mogą sprawdzić na szybko to fizyczną obecność jak i programową, z tym, że to też nie w 100% bo nie zawsze podpięcie pod OBD czy zajrzenie pod auto wykaże brak DPF'u.
    Tego roku mają zostać wprowadzone zmiany odnośnie badań technicznych aut. Tylko, że najpierw mówiono o 01.01, potem o 01.05 a teraz to już sami nie wiedzą co odpowiadać na pytania właścicieli SKP Zmiany mają być drastyczne ale o normach spalin, jak np w Niemczech czy Austrii itp nie ma na razie mowy.
    Co do pomiaru przepuszczalności szyb/folii mogę się wypowiedzieć, bo kiedyś uczyłem pracowników takiej stacji, jak się tym posługiwać. Mieli to od ponad 3 lat a dopiero ja to uruchomiłem i z racji oklejania szyb użyłem po raz pierwszy

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Exocet Zobacz post
    Powiatowa? Ciekawe. A skąd pieniądze na to?
    Przepisy można wprowadzić dowolne. Na przykład przepisy z Francji dotyczące niedozwolonych modyfikacji samochodu można właściwie rozciągnąć też na każdy remap sterownika, nawet bez usuwania ekologii. Mandat parę tysięcy euro.
    Nie wiesz, że u nas najpierw się mówi i ustala prawo a potem myśli?

Użytkownik Świeżak Avatar Exocet
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2.4 JTDm TI Q4 '07

Domyślnie

A to niestety wiem Co do ostrzejszych kontroli- proszę bardzo. Na razie za 20 PLN łapówki można przejść przegląd z niesprawnymi hamulcami...
    Są: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4 TI, Alfa Romeo Spider 2.0 TS, Alfa Romeo Spider 2.0 JTS
    Były: Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm SW, Lancia Lybra SW 2.4 JTD x2

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

No wiec sam wiesz, ze przepisy to jedno, a kontrole to drugie. Katalizatory w benzynach są u nas obowiązkowe od początku lat 90 ZTCP, a na stacjach nawet dziś rzadko kiedy robią analizę spalin.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

A co powiecie na Smog ? też zabronią biednym rodzinom palić węglem bo ich nie stać na nowoczesną technologię to niech marzną całe rodziny a co. No chyba że rząd sfinansuje nowe piece ale wątpię.Musiałem tak napisać , wiem że w założeniu dpf miał być dobry ale jest jak jest. Auto musi często odwiedzać trasy a jak nie mam potrzeby to co? Wiem , wiem to mogłem kupić benzynę ale podoba mi się wczesny moment w dieslu.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    A co powiecie na Smog ? też zabronią biednym rodzinom palić węglem bo ich nie stać na nowoczesną technologię to niech marzną całe rodziny a co. No chyba że rząd sfinansuje nowe piece ale wątpię.Musiałem tak napisać , wiem że w założeniu dpf miał być dobry ale jest jak jest. Auto musi często odwiedzać trasy a jak nie mam potrzeby to co? Wiem , wiem to mogłem kupić benzynę ale podoba mi się wczesny moment w dieslu.
    Benzyna w turbo też ma moment od dołu i też cząstki stałe wypluwa. Zresztą auta są odpowiedzialne za smog jedynie w kilku %.
    A co do smogu, to jakby palili tylko węglem w miarę dobrej jakości to nie byłoby tak źle...
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

I gdyby potrafili palic.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk