Strona 9 z 158 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617181959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- majka miałaś rację, nasze alfy też podają paramery krótko i długo terminowe.
    - problemem jest tylko oprogramowanie które to odczyta.
    - na szybko podłaczyłem ELM 327 i oprogramowanie ProScan wersja 5.2, wyniki poniżej.
    - nie udało sie tylko zrobić testów sondy lambda, nie chciał liczyć okresu sondy.
    - kiepsko tylko jest z logami, albo ich nie ma albo ja nie widziałem w tych ciemnościach nocy.

--

--

--

--

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 29-11-2011 o 22:09
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Może to będzie jakiś przełom w naszych badaniach? To się układa w parametry fiatowate?

Wrzucam jeszcze raz, zapomnij na moment, że nie alfa – oni tam piszą o różnych sytuacjach, różnych samochodach, jak jest w różnych. To ogólna wiedza. Dla TSa może można wykorzystać, a dla JTS – nie wiem.

http://www.motor.com/magazine/pdfs/092006_11.pdf

Problem jak to interpretować zostaje... A dla JTSa - nie wiem... Mam ten soft proscan – kabel będę mieć jutro. Zobaczymy czy się połączę. Pytanie czy się połączę…

Też sobie myślę, ale nie wiem co uważasz, że adaptacja (paliwowo-powietrzna) zachodzi poprawnie u wszystkich (nie ma błędu o niemożności jej wykonania), zależnie od panujących warunków, zakłoceń, tylko u jednych przepustnica to toleruje, a u innych nie. Gdyby nie zachodziła system nie wygenerował błędów z nią związanych. Skoro u CS DTV się nie ruszył, znaczy chyba, że zależy od przepustnicy? Lub adaptacja - uczenie sie przepustnicy zalezy od DTV? U mnie drga w obie strony. Dziwne to ECU – ja bym powiedziała, że samoadaptująco – samoresetujące, pod warunkiem, że DTV jest w jakimś zakresie, ale to brzmi jakoś dziwnie głupio.

W ogóle jest dla mnie mała niejasność w opisie DTV – MAF, wtryski, lambda, ale lambda są na jałowym w open loop, więc ECU nie bierze ich pod uwagę, chyba, że samo 02. Skoro napisałeś klasyczna teoria nie dotyczy – to zostaje objętość powietrza. Czy brana jest z map? Czy MAF uczestniczy na jałowym? To dla mnie nie jest do końca jasne.
    DTV – czytałam o różnych tolerance factor w różnych dziedzinach – to zakres noise +-, między tymi trzema komponentami, nic więcej, ale jakiś zakres?

DTV< 0. Na razie ze skąpych info w sieci wynika, że dla fałszywego lewego powietrza i pewnie jego odpowiedników?, ta wartość idzie w kierunku wartości mocno ujemnych = wciąż za mało powietrza w stosunku do paliwa. Jak patrzę w sieci poniżej (-5) – (-6) Generalnie pracuje na bogato w konsekwencji. I jest jakaś granica dla wartości DV T powyżej czy poniżej (zakres +/-), której adaptacja przepustnicy = 0 i correct?

DTV>0. Co się dzieje u kolegi kurzyk na banku 1 – nie wiem… czemu jest na > 0, przy FRA = 1,09, nie wiem. Ale może pracuje właśnie paradoksalnie na ubogo - wciąż za mało paliwa w stosunku do powietrza? Temp. spalin wtedy i kata, też, by mogła być informatywna. Spalina uboga ma wyższą temp?

Jeśli koledzy obiecali Ci, że porobią testy to musimy poczekać spokojnie. Liczę na to.

I tak zaczynam podmianę – zaczynam od filtra nowego K&N w piątek zrobię testy. Potem jednak przepływka, czyszczenie wtrysków, lambda – jeden element na miesiąc, więcej nie dźwignę finansowo.

Reset – zrobię, zaryzykuję po testach z nowym filtrem, ale którym softem?

Porobiłam dzisiaj coś z FESem, wracając do domu coś zrobię jeszcze, wkleję wieczorem zbiorczo, jak coś ciekawego wyniknie. Ale kąta wyprzedzenia zapłonu nie wykrywa – cały czas 0,0.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 30-11-2011 o 13:51

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

Niestety na zimnym silniku chodzi jak chodził trochę równiej ale jak się dodaje gazu to czuć, że coś jest nie tak. Ale szybciej do normy powraca. Jak już chwilkę pochodzi to zaczyna pracować jak powinien.
    Panowie z serwisu powiedzieli mi, że JTS przy odpaleniu tak dziwnie chodzi, ale po chwili sie normuje wszystko. Nie wiem czy jest w tym jakiś sens i prawda... Nie wiem co to może być. Czy rzeczywiście może być to sprawa nagaru? Sonda walnięta może być? A wam normalnie silnik chodzi na zimno?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Nie wiem czy to lambda. Może to można zobaczyć makroskopowo po ich wyjęciu i na przykład wyczyścić?

A coś naprawiali? Co?

Miałeś fuel trim w różną stronę na obydwu bankach. Podstawą równej pracy silnika (może nie jedyną) jest balans między dwoma bankami, tak mi się wydaje, a może i balans między cylindrami?. Ale co powoduje, że miałeś tak jak miałeś – nie wiem. Musi być to coś co dotyczy banków z osobna, ale co – nie wiem. I coś co ujawnia się na jałowym na niby ssaniu, i przy gwałtownym zapotrzebowaniu na paliwo (dodawanie gazu)?

Może bubu321 mógłby zebrać parametry w twoim samochodzie drugi raz? Z tego co piszesz wynika, że coś zrobili, samochód jeździ, to może?

Logi:

Zaczęłam niefortunnie, bo próbowałam zebrać wszystkie parametry w FES i zebrał tylko 8 pierwszych. To potem zrobiłam skan, ale już po tej chwili jazdy i było: 11 + FRA i DTV

1.zip

Potem chwilę się zatrzymałam na stacji i zebrałam skan + dalej logi w jeździe. Skoro DTV zależy od napięcia na aku postanowiłam zobaczyć w jaki sposób. Postanowiłam się też przyjrzeć przepływowi pwietrza przy zamkniętej przepustnicy oraz otwarciu przepustnicy i oczywiście FRA i DTV + integrator lambda. FRA, a zwłaszcza DTV mi ewoluowało – niestety przez głupi pierwszy pomiar przegapiłam kiedy się zmieniło. Niemniej jednak na bank 2 doszło do -3. A ponieważ wcześniej jak miałam DTV poniżej -3 miałam także na uruchomionym i rozgrzanym adaptację przepustnicy = 0 (uczyła się). Postanowiłam zobaczyć czy i teraz. Zobaczcie:

2.zip

Ona się uczyła cały czas i już się zdenerwowałam. Ale co zobaczyłam jak odstała swoje pod pracą:

3.zip

No właśnie zmasakrowałam w jeździe ECU – uznał, że oszalałam kombinując z jazdą tylko na pewnych biegach, ale widać przemyślał to sobie – przepustnica wróciła na 11, a FRA i DTV jak widać Już się nie zmieniły na tyle warunki, żeby wyszło DTV poniżej (-3)? i przepustnica nie musiała się już uczyć… ? Ciekawe, czy jak zmienia zakres co +-1 to zaczyna nową adaptację, czy tylko jak przekracza +-3? Wydaje się, że przepustnica uczy się nowych warunków jazdy, jeżeli coś, ale ok jest jeśli kończy adaptację po wyłączeniu silnika w jakimś czasie, ciekawe w jakim – muszę to sprawdzić. Jeśli po tym czasie, czyli po ponownym uruchomieniu na zimnym – ma ciągle 0, to znaczy, że zakończyła się adaptacja przepustnicy, uczyła się, ale się nie nauczyła?

DTV zmienia się nie na jałowym, a na biegu – każdym w zakresie obrotów niskich – load? Ma zatem chyba związek z closed loop?

Dzisiaj zrobię kąt wyprzedzenia zapłonu, knock control, czas wtrysku, obciążenie silnika – na alfadiag + zobaczę ewlucję FRA i DTV w jeździe od zimnego.

Generalnie adaptację widać w jeździe przy zmianie warunków jazdy – ze spokojnej (spokojnie, nudno, nisko, po kolei biegi) na mniej spokojną (wysoko, potem znowu nisko itd, biegi niekoniecznie po kolei)

Zwraca moją uwagę – spadek napięcia niekiedy przy raptownym kręceniu do wysokich obrotów. Ale czy to ma znaczenie? Gdyby aku miał napięcie graniczne ta wartość w moim samochodzie spadłaby b. nisko wtedy. Czy to ma związek z DTV i uczeniem się przepustnicy? Muszę chyba jeszcze pojeździć, żeby zobaczyć ten profil napięciowy. Chciałaby też to zobaczyć u innych…

Potem będę mieć kabel i zobaczymy z tym softem bubu321.

Bubu321 – masz na banku LFT=7% i SFT=3%, łącznie 10%, co prawda to tylko dane jałowego. Ale czy może mógłbyś zrobić badanie w jeździe – zebrać te parametry? Lub zrobić reset w 147 i zobaczyć jak nabije LFT na nowo?

Niestety nie potrafię zrobić tak, żeby w FES widać było FRA i DTV na wykresie, dlatego wklejam tylko logi.

Kwestię biegów należy traktować szacunkowo, ponieważ program nie nadąża mam wrażenie niekiedy i co nieci gubi.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 01-12-2011 o 11:21

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

I pudło totalne… interpretacyjna klapa z mojej strony…

Dzisiaj jest tak 11, a DTV poniżej – 3, a adaptacja zaczyna zachodzić w okolicach 75-77 st temp. silnika.

Bubu321 czy możesz mi wytłumaczyć co się dzieje i jak to działa?

fes.zip

Logi z alfadiaga: konock control, adv agle, inj time, engine load
    Nie mogę wkleić wykresu, bo przy knock control (status) pojawia się błąd.

alfadiag.zip

Połączyłam się z tym proscan, ale nie wiem jak uruchomić odczyty. Chciałam fuel trim zobaczyć – napisał, że niprawidłowy frame wybrałam. Bubu321 – dasz mi jakieś wskazówki?

edit:

OK. Program działa i czyta wszystko
    Jutro testuję.

Edit 2)

Wklejam logi poprawne z lafadiaga - wcześniej wstawiłam jeden, który próbowałam przerobić Knock control żeby weszło w program.

alfadiag-correct.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 01-12-2011 o 19:13

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- logi z alfadiaga, w pierwszym pomiarze tyylko 3 a w drugim jeden.
    - generalnie bez obrotów silnika !!
    - FES daje mi jakiś wyjątek aplikacji i nie wczytuje logów.
    --

--

--

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 01-12-2011 o 19:26

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

Nie widzę problemu żeby bubu321 jeszcze raz zrobił test. Dla mnie to tylko lepiej. Może dojdzie się do jakichś konkretnych wniosków.
    A w serwisie nic nie naprawiali. Wymienili rozrząd wraz z wariatem, pompą wody, wszystkie paski, napinacz, uszczelniacze. Na koniec podłączyli go do examinera, ale podobno nie pokazało im żadnych błędów po odpaleniu. Może dlatego że w warsztacie cieplej niż na dworze. Może moja bella nie lubi zimna?
    Zauważyłem że jeden kabel do sondy za katem jest przytarty... Muszę wszystkie styki do sond przeczyścić... Myślicie że to coś pomoże?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Wiem bubu321, nawet jak wpuszcza u mnie, to nie pokazuje pewnych danych…

Dlatego zrobiłam prowizorkę niektórych:

A to dzisiejszy:

Ostatnio edytowane przez Majka ; 02-12-2011 o 01:01

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- @Kurzyk
    - pewnie że robimy testy , mamy trochę więcej programów i doświadczenia.
    - termin wysłałem na PW.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

FES – zapis parametrów w pozycji MAR i po uruchomieniu silnika. Trochę stała po jeździe, czekałam aż napięcie na lambda będzie odpowiednie. Nie jechała w czasie, ani międzyczasie testów.

FES_02.12.11.zip

Pierwsze wyniki z proscan:

proscan_1.zip

- Mam problem z sondami – w zasadzie ten odczyt dla sond mogę zrobić tylko dla post-cat, dla pre-cat nie wyświetla nic. Zrobiłam dla jednej, dla drugiej gdzieś mi wcięło.
    - wykres sond w czasie rzeczywistym – przerywa połączenie z programem.
    - short fuel trim – wartość wieksza 0% - tylko jak zwiększę obroty
    - short fuel trim zmienia się w czasie zmiany obrotów, ten to akurat przypadkowo złapany, ale już wiem chyba wiem jak złapać wszystkie
    - nie potrafię poradzić sobie z logami, więc nie wiem jak testować w jeździe, na razie – może potem pokonam – teraz muszę trochę popracować

Wykresy, które robiłam wczoraj, a podstawie FES log - gdyby ktoś chciał z bliska oglądać:

FES_wykresy.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 02-12-2011 o 11:16