Do poniedziałku obejrzę szczegółowo. Dużo tego, a wolno patrzę i nie policzyłam pewnych rzeczy.
Ale w Px to zmieniło się teraz, że nie przechodzi na + I, a (-) się pogłębiły, jak w Lanosie. Wcześniej wałek ssący balansował, a teraz nie. Straty są teraz cały czas, większe. Auto dostało wigoru, skoro tak piszesz, to tak jest. Nie umiem do tego jednak dopisać ideologii, ale nie obejrzałam wszystkiego. Wg tego co oni podają, teraz jest wałek wydechowy opóźniony, a ssący przyspieszony. Gdyby było odwrotnie nie byłoby strat? Chyba tak, bo jak włączyć VVT to ciągnie panel I właśnie na plusy? Jakie wtedy byłoby FT? No, bo coś z tego badania Px musi wynikać, cokolwiek?
Jak tak ma być i teraz jest dobrze, to zapamiętam po prostu.
Moja 147 też nie szła od dołu, ale moment obrotowy ma wysoko, to uważałam, że tak może ma być. Nie wiem, wtedy się nad tym nie zastanawiałam.
Te sondy na 2000, nie wiem o co Ci chodzi? Teraz rzadziej pokazuje całe sekwencje na bogato lub na ubogo, oscyluje raczej ubogo-bogato, ale tak, to nie wiem? Nie widzę. Tylko, że teraz shft sondy i shft banku są jakby b. zbliżone, a wcześniej tak nie było, bo były b. rozbieżne. LongFT na 2000 ciągnie do 7%, nie wiem czemu. Nie wiem na co mam zwrócić uwagę? To może napiszesz jednak?
Teraz jest na jałowym kąt wyprzedzenia zapłonu cały czas ujemny i nie waha się tak bardzo. Wcześnie był raz dodatni, raz ujemny, ale nie wiem dlaczego i jakie mam znaczenie.
Czas wtrysku - nie widać na zrzucie z FES jaki jest na jałowym. Ale widać, że nie pływa. Zamieściłeś logi z FESa, nie zauważyłam.
Cały czas LongFT na +, przechodzi do 0 w OBD, na wyższych rpm, ale tak to na +. ECU wzbogaca długofalowo, nie wiem jak to powiązać na razie, nie mam pomysłu.
Resztę to muszę obejrzeć szczegółowo. Dx nie patrzyłam na razie w ogóle.
Obejrzę wszystkie logi 147 może wtedy coś zobaczę.
Podpięłam focusa 1,6, 100 KM, co dostałam zastępczy, tak na postoju, z ciekawości. Ten ma na starcie longFT na – (-1,6). Jeździ dobrze, 2010 r, na luzie zatrzymuje rpm na 1000 aż do zatrzymania, ale będę obserwować, rpm jałowego ma 800 rpm. Rusza bez gazu, rpm nie przypadają. Jakbym miała się czepiać, to tylko, że wsteczny czasami wyskakuje nieoczekiwanie. Jałowy ma jak stół, na dole to dobrze idzie, potem to już brakuje. Nie wiem jednak, co się dzieje z FT w jeździe, nie sprawdzałam, może potem idzie na plusy.
Jednak FT powinno tak samo ewoluować we wszystkich, niezależnie od marki, chyba, to chyba zrobię OBD, żeby zobaczyć jak to wygląda. Tyle, że ma jeden bank, jak 147TS, ale to nie szkodzi i tak zobaczę. Zawsze to dodatkowo coś może się dowiem.
Gdybym miała oscyloskop mogłabym w międzyczasie go sprawdzić, razem z Tobą. Przy okazji mogłabym zobaczyć całe badanie od początku, dopóki nie zobaczę, nie dowiem się wielu rzeczy. I może mogłabym się nauczyć zanim odbiorę gada. Nic, sprawdzę z ciekawości to FT i sondy w logach.
Ciekawi mnie ten czas wtrysku na każdym wtryskiwaczu vs WN wtórne vs shft vs kąt wyprzedzenia zapłonu i czas wtrysku z alfadiaga. Możesz to zrobić?
W mojej GT, potem będę wymieniać rozrząd, ale nie wiem, czy mechanik zgodzi się przestawiać ustawienia w różne strony i co z tego może wyniknąć?
Z drugiej strony to jest jałowy, a na jałowym może chodzi, aby były większe straty i mniejsze spalanie. Wtedy może coś, by się musiało dziać potem na wyższych rpm, zmienia się coś. Skoro dostała wigoru, to przecież nie na jałowym. Tylko, że jak nie ma VVT, to wtedy nie wiem – ECU jakoś inaczej powinien to regulować po prostu?
Gdyby było odwrotnie ustawione, to wtedy by więcej paliła, bo jałowy, ale za to, by też lepiej szła. Co wtedy by zrobił ECU – zubożałby zapewne bezskutecznie. Czy jałowy wtedy byłby lekko nierówny, może i tak, coś kosztem czegoś. Co by się stało z momentem obrotowym – obniżyłby się? Byłby mniejszy, ale niżej? Czy to ma związek, czy nie?
W ogóle to nie wiem, bo wariator w AR jak jest, to czy jak on jest to zmienia fazy rozrządu tylko na wałku ssącym, czy na obydwu, żeby efektywniej było? Np. w JTS.
Sondy korygują naprzemiennie i w 147, zgodnie z tym co pokazuje sonda, jak pokazuje wysokie napięcie, to ECU chwilowo zuboża, a jak niskie to odwrotnie, przy danym longFT. Pisałeś, że ECU na podstawie czegoś innego ustala longFT. Chciałam wiedzieć czemu tak ustala, że w GT i 147, cały czas panuje tendencja do pracy na ubogo.
Zajęło mi dłuższą chwilę, aby otworzyć maske focusa i była to kwestia przypadku. Szukam kabli WN, teraz gdzie się da, aby zobaczyć jak przebiegają i aby dowiedzieć się jak to funkcjonuje. Ponieważ nie chcecie mi powiedzieć. Wszystko jest odwrócone w focusie, zaskoczyło mnie to, nie mogłam się odnaleźć w tej konstrukcji. To daje łatwość w odłączaniu wtyczek od wtryskiwaczy. Inaczej to wygląda, w sensie, dokąd biegną te kable, musze jakieś jeszcze w innym samochodzie może zobaczyć, muszę znaleźć jakąś 147TS, albo 156. Bo właśnie nie wiem, co to jest takie kwadratowe, gdzie zbiegają się wszystkie kable?
Logi z focusa, a tak z miasta. On chyba nie ma VVT.
focus.zip
Potem zrobię OBD, bo ciekawi mnie co zrobi z FT. A potem przestanę zajmować się focusem, ponieważ nie leży w sferze naszych zainteresowań.
Kabel SX w fordzie działa szybko, szybciej niż w mojej GT i 147. To kwestia łącza diagnostycznego? Bo nie zmieniałam ustawień w scan xl, to nie wiem teraz. Tutaj widać inne wykresy sond, chyba inną częstotliwość próbkowania, zależną od prędkości spalin, na jałowym i na innych rpm. To zależy od prędkości zapisu przez kabel? Czy w 147TS jest jakoś inaczej?
Nad wykresami pracuję, nie mogę poradzić sobie z Dx, ponieważ jeden cylinder mi przeszkadza. Coś muszę wymyślić. W ogóle musze uporządkować myśli. Mam milion pytań, ale wszystkich nie zadam.
Skoro tak jest dobrze, a Px pokazuje takie wartości, to kiedy należy uznać, że jest źle, po Px? Synchronizacja - wypada teraz jak kiedyś nie na tym zębie, nie na 15, tylko na 13 lub 14, zależy jak wpiszę. Nie wiem od czego to zależy, od ustawień iskrownika? Oscyloskopu? Czy rozrządu? A tak strasznie nie lubię nie wiedzieć, a wciąż czegoś nie wiem, na tym polu.
--------------------------------------
To pojechałam i zrobiłam to OBD Focusowi. Dobrze mi zrobiła przejażdżka z kablem na wyższych rpm.
Nic, wracam do przekrojowego przeglądu logów 147, ustawiania Dx, nie wiem jak, cylinder chyba 4 nie mogę ustawić, ale nic, muszę się uczyć i spokojnie siedzieć. Pewnych rzeczy nie przeskoczę, po kolei wszystko.
Kiedyś o nic nie zapytam, i nic nie będę kombinować, i nie będę snuć dziwnych teorii, należy mieć taką nadzieję.
Focus_OBD.zip