Nie pamiętam jakie ma dane cewka. Czy teraz jak jeździsz nie szarpie? Przepływka ma dobre parametry?
Nie pamiętam jakie ma dane cewka. Czy teraz jak jeździsz nie szarpie? Przepływka ma dobre parametry?
Szarpie, tak jak opisywałem wcześniej. Przepływkę sprawdzę w sobotę jak mój znajomy mechanik będzie miał trochę czasu.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
Sprawdz jeszcze te przewody na ucho.Bo mogły się przerwać pod tą gumą tuż nad fajką.Będzie słychać jak iskra przeskakuje.
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Witam dzisiaj sprawdziłem, w pierwszej kolejności cewkę. Zrobiłem to w ten sposób, że na odpalonym silniku na benzynie, odłączałem i podłączałem po kolei przewody od cewki i na wszystkich cylindrach oprócz pierwszego ładnie przeskakiwała iskra nawet jak fajka była w odległości ok 2cm od cewki. Na pierwszym cylindrze iskra w ogóle iskra nie przeskakiwała nawet jak fajka z cewką była w minimalnej odległości.
Zdjęcia świec, pierwsza od góry to właśnie pierwszy cylinder.
Przewód od pierwszego cylindra, oraz reszty sprawdziłem na ( teraz możecie się śmiać) mojej WSK z 68r. bo wczoraj miernik zalało mi na deszczu.Na wszystkich przewodach była ładna, taka sama iskra.
Iskra przeskakuje kiedy ma połączenie między źródłem prądu a masą. Tak więc to że nie przeskoczyła to wcale nie musi oznaczać że cewka nie daje napięcia. Może oznaczać że ono nie ma ujścia z drugiej strony. V6TB nie ma osobnych cewek na każdy cylinder (jak dobrze pamiętam to zintegrowana jest para cewek na 6 cylindrów) a kolejność zapłonów jest sterowana przez ecu. Dlatego co najmniej dziwne by było żeby nie dawała iskry tylko na jeden gar (bo niby jak?). Tak wiec coś mi tu nie gra. Zamień świece miejscami, przewody też (w jakiś sposób bo wiem że mają różne długości) i dopiero wtedy zweryfikuj swoją teorię.
- - - Updated - - -
Jak przepływka?
Świece zamieniłem miejscami, jeszcze sprawdzę przewody. Przepływkę sprawdzę jutro jak będziesz będę miał multiecuscan jutro ma do mnie dotrzeć.
Ok zrobiłem test, pod wyjście z cewki na pierwszy cylinder podłączyłem stary przewód że świecą i nie ma w ogóle iskry, a na reszcie wyjść jest.
Jaki stary przewód? Na to miejsce gdzie nie daje Ci iskry cewka musisz dać sprawdzony działający przewód i sprawdzoną działającą świecę. Czyli. Zdejmujesz faję z cylindra 3 wpinasz w faję świecę i do korpusu masujesz świecę (nie elektrodą!!!!). Ktoś kręci rozrusznikiem i a Ty sprawdzasz czy świeca daje iskrę. Powinna dawać skoro na trzecim garze wszystko jest ok. Potem dokładnie ten sam zestaw przewód + świeca zakładasz na to felerne wyjście cewki (pierwszy gar jak piszesz) i powtarzasz test. Jeżeli iskra jest to znaczy że źle sprawdzałeś. Jak nie ma to faktycznie coś jest nie tak z cewką. Choć byłoby to zadziwiające dlaczego nie daje na jeden gar skoro jedna cewka jednocześnie obsługuje 3 gary. Wtedy trzeba się zastanowić czy mechanicznie nie jest uszkodzona (pęknięcie wew/zew) ale i tak do podmiany.