Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 172

Temat: Wymiana kolektora, rozrząd, regeneracja wtrysków

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    ale wez pod uwage ze ludzie tez mysla ze skoro cos jest to ma byc i kazdy sie boi zrobic cos nie tak przy aucie.Bylo wspominane ale jak widzisz raczej tylko wspominane,a wiekszosc tu na forum jednak opowiadala sie za pozostawieniem klap wiec i ja tak zrobilem.Mysle ze szkoda drazyc dalej temat.Wiemy juz ze trzeba to wywalic,a kto wywali to wywali.Moze mi ktos napisac ile kosztuje wywalenie EGRa??Cinek ile u Ciebie??
    Czytanie ze zrozumieniem, myślenie, analizowanie kilku faktów ad pracy motoru i samemu można dojść do pewnych wniosków. Lobbowane było regenerowanie, każdy kto mówił inaczej był zły bo przecież zarobek/klienta by odebrał - taka jest niestety nasza rzeczywistość. Teraz jak i poprzednio nikt do tego się oczywiście nie przyzna. No i magia hasła regeneracja - większość wiąże to od razu ze słowem tanio i robi bez zastanowienia a to praktycznie zawsze pozorna oszczędność.
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Świeżak Avatar julowalker
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    Alfa 159 SW Ti , Stelvio 2.0 Q4, Giulia Ti Q4

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Pisane/mówione o tym było już około 2 lata temu jak rozwiązanie było sprawdzone - wtedy w głowę się stukano, oczerniano a na próbę rozmowy tu na forum w stylu typowym dla pieniaczy i tych "co w dupie byli i gówno widzieli" po prostu nie ustosunkowano się do kontrargumentów przeze mnie użytych - normalne w stylu polskim... Wystarczy czasem po prostu czytać ze zrozumieniem i pomyśleć...
    Cinek bo na tym forum Tomek_KRK traktowany jest jak bóg i On i tylko On ma rację.
    Kiedyś ostro polemizowaliśmy na temat nadawana kodu IMA po regeneracji wtrysku i oczywiście znalazło się wielu jego "obrońców" nie znających totalnie tematu że Tomek ma rację , że nie trzeba nadawać nowego kodu "bo On tak powiedział"...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

dobra juz jeszcze wojny nam tu potrzeba.OK ja stalem za Tomkiem przyznaje sie bez bicia i co z tego??Cinek tez malo sie udzielal wiec wiekszosc sluchala Tomka bo jakby nie patrzec ma pojecie o tych autach

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

julowalker, cos w tym jest

temat pozornej "regeneracji" kolektora i przydatnosci w nim klap, czy chwilowego czyszczenia EGR sie wyczerpal mysle
    ..... powered by www.cinsoft.pl

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kenobi Zobacz post
    czy chwilowego czyszczenia EGR sie wyczerpal mysle
    Chyba nie do konca.Ciekawi mnie czy kupujac jakas czesc w serwisie AR jestes w stanie okreslic czy dana czesc jest naprawde nowa?
    Bo tak jakos dziwnie sie sklada,ze serwisy AR,Fiat rowniez sprzedaja czesci regenerowane,jako nowe... z fabryczna gwarancja
    Dotyczy to rowniez zaworu EGR
    Ostatnio edytowane przez BURATINO ; 12-06-2012 o 07:26

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Witam
    Panowie ja słówko nt. nadawania kodu IMA, rozmawiałem z kolegą mechanikiem z kilkunastoletnim stażem (inzynier elektronik z zawodu) powiedział mi wprost ze nie jest to istotne, kody ima wstukuje się po to aby po odpaleniu auto chodziło od razu płynnie, idealnie.
    Ale po wymianie wszystkich wtrysków np. na nowe, wykonujemy odpięcie akumulatora (czyli reset ustawień komputera)
    odpalamy auto i po przejechaniu kilkunastu kilometrów mamy tak jakbyśmy IMA wbili do ECU, a z tego względu że w komputerze auta nastąpi proces adaptacji nowych wtrysków. (więc z tej wypowiedzi wynika że nie jest to faktycznie aż takie istotne).
    wiec wymiana końcówki wtrysku zgodnie z tym co Tomek powiedział też nie wymaga
    to juz moim zdaniem aktualizacji kodu IMA

Proszę o opinie kto się z tym zgadza a kto nie :-)
    Ostatnio edytowane przez ryki67 ; 12-06-2012 o 07:27

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    Chyba nie do konca.Ciekawi mnie czy kupujac jakas czesc w serwisie AR jestes w stanie okreslic czy dana czesc jest naprawde nowa?
    Bo tak jakos dziwnie sie sklada,ze serwisy AR,Fiat rowniez sprzedaja czesci regenerowane,jako nowe... z fabryczna gwarancja
    Dotyczy to rowniez zaworu EGR
    Tak, na częsciach regenerowanych jest "remanufactured" i zielona naklejka tudzież tabliczka przybita z informacją o odnowieniu (skrzynia, turbo itd).
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Wiec skoro sama Alfa regeneruje czesci,to czemu regeneracje uwac za takie zlo.Z tego co sie orientuje,oczywiscie dotyczy to DDR.Wszystkie czesci jakie sa wyjmowane z aut,leca do jakiegos magazynu w okolicach Lipska,a potem wracaja do Wloch.I niech ktos mi tak naprawde zaswiadczy,ze to co potem wkladam do auta jest nowe...Kolektor ssacy mam nowy,rowniez brany w serwisie ale czy jest naprawde nowy.Czysty byl,klapy chodza...narazie

Użytkownik Rowerzysta Avatar 5turbo
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159,GT, Bravo 2.0, Formuły Promot III, Dallara F393

Domyślnie

Cytat Napisał ryki67 Zobacz post
    Ale po wymianie wszystkich wtrysków np. na nowe, wykonujemy odpięcie akumulatora (czyli reset ustawień komputera)
    odpalamy auto i po przejechaniu kilkunastu kilometrów mamy tak jakbyśmy IMA wbili do ECU, a z tego względu że w komputerze auta nastąpi proces adaptacji nowych wtrysków. (więc z tej wypowiedzi wynika że nie jest to faktycznie aż takie istotne).
    Proszę o opinie kto się z tym zgadza a kto nie :-)
    Zaraz sie dowiemy ze komputer z CAN robi adaptacje zarowek, zeby kazda swiecila tak samo.
    www.5turbo.com
    Nowe natchnienie Promot 76/84
    Nowsze Dallara F393
    159 1.9 280 F40 inside
    159 ti 2.4 210
    Fiat Barchetta 131
    Fiat Coupe 2.0 20VT 220

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 5turbo Zobacz post
    Zaraz sie dowiemy ze komputer z CAN robi adaptacje zarowek, zeby kazda swiecila tak samo.
    Przeciez wszyscy zdajemy sobie sprawe z tego ze to samochod....z dusza