Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 100

Temat: Uszkodzone turbo Giulietta QV a gwarancja.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

jak dla mnie serwis chce przyciac 600 zeta na kliencie liczac ze ten szczesiwy ze dostanie nowka sztuka turbine machnie reka na 600 zl za wspomniane wyzej czesci

A stwierdzenie serwisu ze moze wlac stary olej to rece po prostu opadaja

Inna sprawa ze prwnie go nie maja bo juz dawno dali go do utylizacji

Cos czuje ze bez maila do FAPu sie nie obejdzie. Tyle ze trzeba bedzie znowu czekac na odbior auta

- - - Updated - - -

Nadal z ciekawosci dopominam sie o info o serwisie ktory jest taki profesjonalny

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA Progression Alfa Rosso + 17"SS

Domyślnie

Może i bez nadzwyczajnej postawy ale zarówno serwis jak i gwarant stanęli na wysokości zadania. Turbina została wymieniona bezkosztowo na gwarancji. Przyczyny jej uszkodzenia zdiagnozowane celem ich wyeliminowania i uniknięcia ponownej awarii w przyszłości. Serwis, co kluczowe inny od tego, który zalał poprzedni olej, chce wymienić olej na rekomendowany przez producenta wypełniając tym samym wymóg stawiany przez gwaranta (który to gwarant może od tego uzależnić zwrot serwisowi kosztów ew. następnej naprawy gwarancyjnej) a czego nie dopełnił serwis, który zalał olej wymogu tego niespełniający.
    Skoro jako możliwa przyczyna awarii, uznane zostało zastosowanie niewłaściwego oleju przez klienta/inny serwis, niż ten, który wykonuje naprawę i ponosi jej koszty, w tym ew. koszt oleju, to jego wymiana nie może zostać potraktowana jako część naprawy gwarancyjnej a tym samym czynność ta, tak samo jak standardowa usługa wymiany oleju, musi obciążać klienta. Dodajmy, że serwis wymieniający turbinę, nie postawił klienta przed faktem dokonanym, nie zmusił do wymiany oleju, nie zrobił tego bez wiedzy i zgody klienta. Pozostawił to jego decyzji i pozostawił możliwość bezkosztowego powrotu do ostatnio używanego oleju.
    Zatem to do serwisu, który zalał niewłaściwy olej, powinien wystąpić z roszczeniem finansowym o zwrot kosztu wymiany oleju klient. Oba serwisy stanowiąc niezależne podmioty gospodarcze nie mogą się zmusić do rozliczenia między sobą. Inna sprawa, że FAP powinien pośredniczyć tak, żeby dla klienta odbyło się to bezgotówkowo i bez konieczności występowania z roszczeniem regresowym. I niewykluczone, że tak postąpi, jeśli klient się do niego zgłosi. Tak czy inaczej decyzję o akceptacji faktury na wymianę oleju warto skonsultować z FAP tak, żeby nie było problemu z odzyskaniem kosztów od serwisu, który zalał niewłaściwy olej.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Dziękuje Julka za Twoją wypowiedz! Patrząc na to z Twojego punktu widzenia masz wiele racji, mam jednak pewną obawę... Nie jestem przekonany czy FAP wie o niewłaściwym oleju i czy jeśli się dowie zmieni zdanie co do naprawy gwarancyjnej... Nie chcę odpuszczać (moja natura na to mi nie pozwala ) ale priorytetem jest dla mnie sprawne auto. To jedyna moja obawa...
    Ostatnio edytowane przez Edivip ; 13-11-2012 o 00:17

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Edivip Zobacz post
    Hej! No i stało się Julka naprawiona (przyczyny jeszcze nie znam). Serwis wymienił turbo na nowe w ramach gwarancji ale... czy to normalne że muszę zapłacić za nowy olej, uszczelki i filtry? Serwis wycenił naprawę na 660 złotych. Niby nie dużo w porównaniu do 12 tysięcy złotych no ale.
    Procedura wymiany turbo obejmuje nowe uszczelki. Nie wolno turbiny składać na starych. Więc co najwyżej powinieneś zapłacić za nowy olej i filtr. Nie wiem czy wleją tam jakiś olej z technologią nanocząsteczek rodem z NASA, ale nie sądzę, żeby był warty więcej, jak 250 PLN.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Saab 900 LPT classic & BMW 318d F30

Domyślnie

Kolego Edivip nie daj se w kaszę dmuchać. W żadnym wypadku nie powinieneś płacić za wymianę oleju i uszczelek. Naprawa gwarancyjna obejmuje materiały jak i robociznę niezbędne do przywrócenia przedmiotu gwarantowanego do stanu pierwotnego. Koniec i kropka.

Jeśli ASO w którym wymieniają Ci turbo twierdzi inaczej to powiedz im że chcesz to na piśmie bo przedstawisz ich punkt widzenia gwarantowi (FAP) jak i rzecznikowi praw konsumenta.

Kwestia oleju użytego przez ASO robiące ostatni serwis w zasadzie nie ma dla Ciebie jako konsumenta żadnego znaczenia. Oddając w dobrej wierze auto ASO nie musisz wiedzieć jaki olej Ci wlewają do silnika. Zakładasz, że wlali dobry olej bo to oni ASO mają się na tym znać i to oni posiadając licencję na wykonywaną usługę odpowiadają za to co robią. Nie ma też znaczenia miejsce naprawy jak i serwisowania. Gwarant (FAP) musi uznać Ci gwarancję nawet jeśli serwisujesz w Szczecinie a naprawiasz (wymieniasz turbo) w Rzeszowie. Gierki pomiędzy lokalnymi ASO miej w do..ie. Jesteś klientem (FAP) a oni są gwarantem który jest prawnie zobowiązany pokryć szkody. Niekompetencję jednego ASO oraz chciwość drugiego zgłoś do FAP opisując całą sytuację.
    Ostatnio edytowane przez godol ; 13-11-2012 o 01:17

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

śledzę temat... i pewnie jestem typem człowieka który daje "się dymać" ale gdybym usłyszał taką odpowiedź pewnie w duchu klasnąłbym w ręce, zagryzł wargę i zapłacił te 600 zł... jakby nie było zakończenie w miarę szczęśliwe.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Na początku eksploatacji mojej Julki miałem przypadek zawieszenia centralki wtrysku czego efektem był nadmierny wzrost poziomu oleju silnikowego (olej został rozcieńczony paliwem). W ramach gwarancji i na koszt gwaranta zostało wgrane nowe oprogramowanie centralki wtrysku jak również wymieniony olej i filtr
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

@ julka

pracujesz w FAPie czy u dilera ?

@ edvip

skoro sie boisz ze FAP bedzie mial jakies watpliwosci to odbierz auto, zaplac ze 600 zl a nastepnie reklamuj sprawe w FAP ze wzgledu na dluzszy czas bez samochodu zaplaciles ale uwazasz zachowanie dilera za nieprofesjonalne

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA Progression Alfa Rosso + 17"SS

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    @ julka

pracujesz w FAPie czy u dilera ?
    Poczytaj więcej moich postów w różnych wątkach a dojdziesz do wniosku, że ciągle zmieniam robotę i jeżdżę po kraju. To chwaląc jedne ASO, to ganiąc inne.

Po prostu nie biję niepotrzebnie, jak się okazuję, piany doszukując się wszędzie spisku, podstępu i chęci oszukania klienta.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post

@ edvip

skoro sie boisz ze FAP bedzie mial jakies watpliwosci to odbierz auto, zaplac ze 600 zl a nastepnie reklamuj sprawe w FAP ze wzgledu na dluzszy czas bez samochodu zaplaciles ale uwazasz zachowanie dilera za nieprofesjonalne
    Tak właśnie zrobiłem bo to co mi powiedzieli w ASO było dość dziwne... Rozpiszę się później bo teraz nie mam za bardzo czasu.