Zonda jest tak samo niemiecka jak Saab/Opel z silnikiem 1.9 CDTI Włoski.
To Gillet Vertigo też był Włoski, mimo, że z Belgii?
Caterham tudzież Lotus jest Japoński?
Zonda jest tak samo niemiecka jak Saab/Opel z silnikiem 1.9 CDTI Włoski.
To Gillet Vertigo też był Włoski, mimo, że z Belgii?
Caterham tudzież Lotus jest Japoński?
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Gwoli wyjaśnienia, nigdy nie pisałem, że zonda jest niemiecka. Nie wiem skąd ten pomysł.
Masz rację z tym że Niemcy rozpoczeli wyscig zbrojeń, ale o jakich Ty autach piszesz?? M5 ok. Super. Mam do muzeum BMW gdy jestem w Monachium 300 metrów i chętnie podziwiam jak BMW się rozwinęło. A od kogo się uczyli co?? Zobacz jak w latach 60 tych stała Alfa, a jak BMW. Winisz Fiata że Themą z silnikiem Ferrari próbował z nimi walczyć, ale jaki miał wybór?? Silniki Włoskie takie smaczki jak układ DOHC czy półkuliste komory spalania miały od dawna, ale żadne auto nie miało tego co jest najlepsze czyli tylnego napędu. A BMW do swojej piątki wpakowało wyczynowy motor z M1. To samo zrobił Fiat pakując motor Ferrari do Themy, ale przedni napęd wszystko popsuł. Wiesz jakie koszty by ponieśli żeby od nowa zaprojektować auto. A Mercedes?? Człowieku to firma która do puki robiła proste auta to się nie psuły. Zobacz jak pózno wprowadzili do diesli bezpośredni wtrysk, czy układ commonrail . Zgadzam się że Mercedes 124 przy minimum obsługi technicznej nie ma prawa się zepsuć. Zobacz że 190 2,3 16V ma motor zrobiony przez Anglików bo Mercedes nie miał doświadczenia w budowie wyrafinowanych i zaawansowanych technicznie motorów. Zgadzam się że 124 przy minimum obsługi technicznej i dbałości nie ma prawa się zepsuć, ale postaw tego tłuka z Alfą 75 na wyścig i zobaczysz na pierwszym zakręcie dlaczego tłuk Merca ma zawieszenie z arki noego. Wiesz dlaczego Cosworth wykupił linie produkcyjną silnika Alfy V6? Bo chcieli mieć technikę odlewu aluminium która jest najlepsza na świecie. Wiesz na jakim silniku wzorowali się Japończycy projektując silnik V6 do pierwszego Lexusa?? na V6 12V ze 164. Takie wozy jak Audi serii RS ,BMW serii M , czy Mercedesy AMG to auta które są naprawdę fajne, ale Alfa już nigdy nie będzie z nimi konkurowała bo została w tyle, ale na pewno nie techniką...
Z Commonrailem nie trafiłeś, bo wsadzili go do C klasy w tym samym roku, w którym Alfa Romeo do modelu 156, tylko tam może z pół roku później.
Nie wykupił- FIAT nie pozwolił na to.
Co do Themy 8.32- silniejsza i szybsza była 164 QV z dwudziestocztero zaworowym 6 baniakowcem.
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
A co mam go winić?Winisz Fiata że Themą z silnikiem Ferrari próbował z nimi walczyć
Żeby być tak słabym jak silnik themy to M5-tce z połowa zapłonów musiała by wypadaćA BMW do swojej piątki wpakowało wyczynowy motor z M1. To samo zrobił Fiat pakując motor Ferrari do Themy, ale przedni napęd wszystko popsuł.Przy takich osiągach jak miała 8.32 (czyli porównywalnych z 2.0T!) wystarczał themie przedni napęd
O ile oczywiście nie przegrzała się i nie zatarła... Zresztą ten silnik nie był z ferrari (przynajmniej tak mi się wydaje).
Co mnie to obchodzi? Wyobraź sobie, że idziesz z laską do łóżka. Laska jest piękna, inteligentna. Ma jednak narośl w kształcie kalafiora między nogami. Niby wszystko ok ale jednak coś nie gra...Wiesz jakie koszty by ponieśli żeby od nowa zaprojektować auto.
Zresztą. Jakoś nie przeszkadzało im to wypuścić 164 4x4. Pewnie, żeby obniżyć koszty, tył był dopędzany gumą z majtek...
Co to ma do rzeczy? Silnik jest cichszy i jakie są jeszcze plusy CR?Zobacz jak pózno wprowadzili do diesli bezpośredni wtrysk, czy układ commonrail
No to chyba dobrze. Cosworth buduje wyczynowe silniki i je sprzedaje więc chyba nie ma się co dziwić. Niektóre "budy" dla fiata robi bertone i co z tego? Porsche pomagało przy budowie silników w starych seatach i..Zobacz że 190 2,3 16V ma motor zrobiony przez Anglików
A alfie napędy robiło subaru...
Myślę, że kwestia wyboru 124 z odpowiednim silnikiem załatwia sprawę. Zresztą nie ta klasa i nie ta generacja alf (fiata).Zgadzam się że 124 przy minimum obsługi technicznej i dbałości nie ma prawa się zepsuć, ale postaw tego tłuka z Alfą 75 na wyścig
A wiesz może dlaczego w mojej alfie blok silnika jest z kaloryfera??Wiesz dlaczego Cosworth wykupił linie produkcyjną silnika Alfy V6? Bo chcieli mieć technikę odlewu aluminium która jest najlepsza na świecie.
Co niby chciałeś przez to powiedzieć?Takie wozy jak Audi serii RS ,BMW serii M , czy Mercedesy AMG to auta które są naprawdę fajne, ale Alfa już nigdy nie będzie z nimi konkurowała bo została w tyle, ale na pewno nie techniką...
Chyba to zdanie zamontuję sobie w stopce: "A BMW do swojej piątki wpakowało wyczynowy motor z M1. To samo zrobił Fiat pakując motor Ferrari do Themy, ale przedni napęd wszystko popsuł."
Ostatnio edytowane przez omron8 ; 19-01-2013 o 19:54
Silnik w Themie był z Ferrari i jego moc została obniżona,bo napęd przedni nie radził sobie z jej przeniesieniem. Wbrew tego co myślisz ten silnik jest bardzo wytrzymały i niczemu nie ustępuje motorowi M1. Przykład póznego zastosowania przez Mercedesa wtrysku bezpośredniego i CR pokazuje że nowości traktują bardzo ostrożnie i czekają jak ktoś je sprawdzi. Gdy Fiat zaprezentował Cromę z bezpośrednim wtryskiem opinia Mercedesa była bardzo negatywna do tego wynalazku. Tak samo Szmelcwagen długo upierał się przy pompowtryskach zanim przyznał że wynalazek fiata to rewolucja. Przejedz się Alfą 75 3,0 i 124 3,0 a sam zobaczysz jaka jest różnica. Co do silników to tylko model 500 E jest szybszy od 75 i to jest normalne, ale on kosztował krocie w tamtym czasie. Dlaczego masz u siebie blok z kaloryfera?? Co jest tańsze? Odlew z aluminium, czy z żeliwa? Masz już odpowiedz...
Ale ja jeszcze raz napiszę, że w 1997 roku w grudniu pojawił się W202 z wysokoprężnym silnikiem na wtrysku CR(220CDI). Pół roku wcześniej miała go 156, gdzie uważa się, że to 156 jako pierwsza miała CR wśród producentów aut w ogóle. Więc nie uważam, aby Mercedes jakoś opóźniał wprowadzanie tego wynalazku.
Patrz no. Mamy TDI z 2008 i dalej nie ma CR. Ale jaja. Jak dla mnie pompowtryski są swietne. Gdybym chciał auto które jeździ jak benzyna, a jego utrzymanie kosztuje tyle co benzynowego to bym chyba kupił benzynowe, nie? Zresztą chyba w 164 nie montowali CR!Tak samo Szmelcwagen długo upierał się przy pompowtryskach zanim przyznał że wynalazek fiata to rewolucja.
Co to za porównanie w ogóle? Jak wyskakujesz z TA to bardziej na miejscu byłaby szóstka!Przejedz się Alfą 75 3,0 i 124 3,0
Co? Już tak kolorowo nie jest?
Fiergloo! Pomocy!Silnik w Themie był z Ferrari
W sensie V max? Jadłeś stoperan?tylko model 500 E jest szybszy od 75
Bo w Themie 8.32 był silnik z Ferrari Mondial. Problem polega na tym, że mocno tulił temperaturę upchany pod maską Lancii, po za tym 215 KM na 8 baniakach szału nie robią, zwłaszcza, że w II serii Themy moc zjechała jeszcze do 205 KM, czyli tyle samo co 2.0 16v Turbo, która miała ponad 300 Nm.
A jesteście pewni że silniki w lancii i ferze miały takie same wały? Bo ja nie jestem...