Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: porysowany lakier

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar alfastar
    Mieszka w
    Radom/Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TwinSpark

Domyślnie porysowany lakier

Witam,

chciałbym się Was poradzić,
    otóż ktoś porysował mi lakier gwoździem/kluczem po całej długości auta, w niektórych miejscach rysa jest płytka, że można ją usunąć poprzez polerkę, ale są miejsca, że rysa jest głęboka - widać biały podkład, chciałbym to usunąć jak najtańszym kosztem. Mam zamiar kupić odtłuszczacz i zaprawkę lakierniczą... po zamalowaniu rysy tą zaprawką(lakierem) zedrę nadmiar lakieru papierem ściernym i spoleruję. Czy taki sposób będzie trwały? Ktoś już tak robił z Was może? Proszę o opinie.

Pozdrawiam,
    Maciej.

---------- Post added at 20:49 ---------- Previous post was at 11:58 ----------

Niema żadnego lakiernika na forum, który mógłby doradzić?

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

będzie znać tą rysę, jak zrobisz w taki sposób, niestety :/
    do lakierowania każdy z elementów

verdebiancorosso

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Zrobić się coś z tym da bez malowania całości elementu tyle że efekt nie musi być idealny, zwłaszcza jak chcesz to robić sam. Jeśli chcesz działać papierem ściernym to o małej gramaturze i z wodą. Żebyś się późnej nie zdziwił że jest więcej szkód niż korzyści.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Musisz ją jak "najumiejętniej" uzupełnić, jak jest bardzo cienka to wykałaczką nawet bo od tego będzie zależał później efekt. Przydało by się potem również maznąć bezbarwnym z utwardzaczem żeby to się jakoś trzymało - uprzednio matując delikatnie okolice rysy żeby złapał do wcześniejszego lakieru.
    Cudów nie będzie, będzie widać ścieżkę Twoją ale na pewno jest to lepsza i przede wszystkim praktycznie darmowa opcja w porównaniu do malowania każdego elementu.
    Jeśli komuś podpadłeś to może zrobić to znowu, a wtedy nie będzie boleć że samochód polakierowany od nowa i znów to samo..

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

Sam bym się za to nie brał. Chyba, że ci nie zależy na tym jak auto wygląda. Może masz w okolicy coś takiego http://www.s-plus.pl/szybkalikw/ . Wolałbym tam zapukać i zapytać. A jak nie tam to jekiegoś lakiernika o wycenę.

Użytkownik Ogier Avatar Semprefedele
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    alfa romeo 147 1.6 TS 120HP

Domyślnie

Ustrzegam przed zakładami typu S-Plus. Zwykle każda placówka to inna spółka, która ma wykupioną licencję marki S-Plus. Dlatego ciężko tu mówić o gwarantowanej jakości. Dla przykładu w Toruniu są tragiczni. Miałem nieprzyjemność skorzystać z ich usług i efekt był koszmarny - długo by pisać ale skończyło się na robieniu wszystkiego jak należy przez zupełnie inny zakład. Wpadki się zdarzają ale w tym zakładzie to norma - doświadczenia służbowe + innych zajmujących się podobnymi rzeczami oraz przynajmniej kilku niezadowolonych klientów. Dla zmyłki - panowie na początku robią bardzo dobre (fachowe) wrażenie - niestety efekty tego nie potwierdzają. Za to "fachowość" trwa do końca - pięknie tłumaczą dlaczego czegoś się zrobić nie dało albo efekt jest taki a nie inny. Ściemniactwo do kwadratu i już.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w naprawie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Kilka lat temu jak miałem Rovera to też jakiś sympatyk mi przejechał tylny błotnik gwoździem, oddałem do lakiernika i zrobił mi częściowe malowanie elementu z cieniowaniem. koszt 250 pln wyglądało jak z przed wydarzenia.

Masaq
    Gość

Domyślnie

Znajomy malował element w samochodzie na dniach - efekt :
    - 200 zł za element na ostro tzw ( na zakończeniu elementu widać odcięcie nowej warstwy )
    - 100 zł cieniowanie pobliskich elementów
    - 150 zł polerka całego samochodu

efekt - chu...y ....

Chyba wolałbym zrobić to sam i mieć w kieszeni 450 zł.

Miej tez na uwadze, że kolory łatwiej i trudniej dobrać, a specjalistyczny zakład który zrobi to pro wykasuje minimum z 300 za element.

Trudno o dobrego lakiernika, werdykt jak dla mnie rób sam - dodatkowo lakiernicy nie lubią bawić się w "wyprawki" bo to sporo czasu a kasa marna, wiec ceny albo z kosmosu albo odjedziesz z kwitkiem i tekstem na do widzenia w stylu "panie nie mam teraz czasu"

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Koledzy a czym najlepiej zamaskować drobne rysy? Jakieś pasty, długopisy itp? Nieznaczne otarcia, ale okropnie szpecą
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfa i Omega Avatar PHOENIX
    Mieszka w
    Podolsze, Poland
    Auto
    BRERA 2,4 JTDm 2008 ; 156 Sportwagon 1,9 JTD 2004r. + 147 1,6 TS 2001 r była

Domyślnie

polerka na drobne rysy najlepsza , koszt w stosunku do efektu nie jest tak duży , sam na wiosnę będę robił w obu moich bellach .
    jeśli pomogłem w jakimś poście nie zapomnij podziękować za niego

"Życie dane jest raz człowiekowi i trzeba przeżyć je tak, by nie płonąć ze wstydu za lata przeżyte bez celu."

Il mio terzo amore Alfa Romeo