Temat: Alfa Giulia- 2015

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Taki genialny samochód, taka porażka rynkowa... I nikt tego przez 900 stron nie potrafi wytłumaczyć. Otóż sam wygląd nie wystarczy, jak widać na załączonym przykładzie. Chyba że kolekcjonujemy samochody do ustawienia w dużym garażu.
    No to podstaw sobie 156 zamiast 159, moim zdaniem przez jakiś czas była pewna spójność w tych modelach samochodów - 147, 156, 159, potem generalnie cisza i teraz powrót z giulią, tyle że giulia jest zupełnie inna.

Kurczę, nie wiem, może to są jakieś moje wymysły, ale jak patrzę na 156, to widzę że ten samochód jest inny niż konkurencja. Nawet jakbym go nie lubił, to bym musiał to przyznać. Giulia się wyróżnia tylko scudetto. Wnętrze równie dobrze pasuje do mercedesa, zewnętrze do wszystkiego, o silnikach nic nie mogę powiedzieć, dane techniczne tylko znam.

Może musi się ten samochód przesezonować trochę po prostu, i za kilka(naście) lat wyłoni się jedna czy dwie "kultowe" wersje silnikowe i wyposażenia, nie wiem. Na razie to jest zwyczajność taka. Jakbym miał tyle kasy żeby kupić średniego sportowego sedana (notabene nie cierpię średnich sedanów), to bym wziął C63 AMG bez wahania.
    Ostatnio edytowane przez heliogabal ; 27-07-2016 o 09:41

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

problemem jest tylko otoczka: salony, serwis, finansowanie itp., którą Niemcy mają opracowaną do perfekcji, a w Alfie jak zwykle wypada poniżej poziomu Forda.
    Prawda! I to jest największe zagrożenie dla AR jako całości.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post
    No to podstaw sobie 156 zamiast 159, moim zdaniem przez jakiś czas była pewna spójność w tych modelach samochodów - 147, 156, 159, potem generalnie cisza i teraz powrót z giulią, tyle że giulia jest zupełnie inna.

Kurczę, nie wiem, może to są jakieś moje wymysły, ale jak patrzę na 156, to widzę że ten samochód jest inny niż konkurencja. Nawet jakbym go nie lubił, to bym musiał to przyznać. Giulia się wyróżnia tylko scudetto. Wnętrze równie dobrze pasuje do mercedesa, zewnętrze do wszystkiego, o silnikach nic nie mogę powiedzieć, dane techniczne tylko znam.

Może musi się ten samochód przesezonować trochę po prostu, i za kilka(naście) lat wyłoni się jedna czy dwie "kultowe" wersje silnikowe i wyposażenia, nie wiem. Na razie to jest zwyczajność taka. Jakbym miał tyle kasy żeby kupić średniego sportowego sedana (notabene nie cierpię średnich sedanów), to bym wziął C63 AMG bez wahania.
    Ubiegles mnie, ja rowniez odnosze wrazenie ze Alfa po 156/159 troche spuscila z tonu, Giulia stylistycznie jest mniej odwazna, moze to dobra droga do lepszej sprzedazy? W moich oczach AR troche stracila. Jedynie wnetrze nawiazuje do poprzednich modeli i tutaj nie zawiedli.

jersey
    Gość

Domyślnie

A co w tym złego, że komuś samochód nie pasuje, bo jest brzydki? I co to znaczy najlepiej jeżdżący?

Nikt nie pamięta wyścigowego pucharu Alfy 156 w Polsce?
    Do niedawna nie wiedziałem nawet, że coś takiego było

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post
    moim zdaniem przez jakiś czas była pewna spójność w tych modelach samochodów - 147, 156, 159, potem generalnie cisza i teraz powrót z giulią, tyle że giulia jest zupełnie inna.
    No to prześledźmy poprzedników 156:

a/ Giulia (1962 - 1978):
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1280px-Alfa_Romeo_Giulia_Super.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	172.0 KB
ID:	206423

b/ Giulietta (1977 - 1985):

Nazwa:	Alfa_Romeo_Giulietta_1984.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	106.4 KB
ID:	206424

A tutaj bezpośredni poprzednik 156:

Nazwa:	800px-Alfa_155_WB_crop.JPG
Wyświetleń:	35
Rozmiar:	64.3 KB
ID:	206425

Widzisz tu jakąś ciągłość?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał karluum Zobacz post
    Nikt nie pamięta wyścigowego pucharu Alfy 156 w Polsce?
    To była walka Alf z Alfami, nie liczy się I bardzo dawno.
    A teraz zwykła Kia Picanto ma puchar, golfy jakieś a Alfa - null.
    Belfer tu pisał że w PL nie jest w ogóle FAP czy FCA zainteresowany nawet bannerowym "uczestnictwem" w imprezach sportowych.
    Na imprezę Classicauto Cup gdzie by pasowało zaistnieć z racji tego, że biorą w niej udział auta z historii a tam Alfa miała sukcesy - FCA się wysiliła na "udział" w aż jednej z cyklu 5ciu , bo się finansowo z organizatorami nie dogadała. Ciekawe że kluby nieoficjalne czy inne marki się mogą dogadywać i istnieć w ten sposób w świadomości amatorskiego sportu. Ale Alfa/Fiat/Lancia nie. Są ponad to. MIerzą w F1. nono.

Jak będzie w F1 to n... niech najpierw będzie.. a jak będzie to dopiero będą nerwy - dojedzie któraś, czy żadna nie dojedzie...

Radosuaf - to ja pytanie zadałem pierwszy więc nie odpowiadamy pytaniem na pytanie Ale nie będę taki i odpowiem - pojęcia nie mam, nie było mi dane obcować z żadną. Dlatego do Giulii z rezerwą podchodzę bo również nie obcowałem tym bardziej z benzyną, a aparycja - cóż, no z łóżka tfu, garażu bym nie wygonił, ale żeby mi się jakoś specjalnie chciało wysilać, żeby ją tam zaciągnąć ? no nie wiem . Musiałaby niesamowite cuda wyprawiać tam. I przyprowadzić koleżankę

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    ten wątek stał się gorzkimi żalami "prawdziwych" alfisti którzy uważają że jak w ich mniemaniu alfa im głowy wyglądem nie urywa to jest do dupy.
    Każdy ma prawo do swojej opinii ale narzucanie jej komukolwiek to już inna sprawa.
    Będę się smażył w piekle... ale Giulia naprawdę mi się podoba. Co nie oznacza że jest bez wad. Tylko kto ich nie ma ?
    W pełni podzielam tą opinię.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 27-07-2016 o 10:23
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Radosuaf - to ja pytanie zadałem pierwszy więc nie odpowiadamy pytaniem na pytanie Ale nie będę taki i odpowiem - pojęcia nie mam, nie było mi dane obcować z żadną.
    No właśnie - moim zdaniem takie rzeczy czuje się głównie patrząc na zegary (a w Giulii jest prawie tak, jak powinno być - są 2 zegary, 2 tuby) i jadąc tym samochodem. Opiszę coś bliżej, jak ją w końcu obejrzę, ale dla mnie ważniejsze jest, jak samochód wygląda w środku, a nie na zewnątrz. Dlatego po wejściu do Mazdy 3, mimo iż z zewnątrz jest prawie porównywalna do Giulietty, po 10 sekundach wiedziałem, że nie chcę tego samochodu.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Nie jeżdżę, tylko daję odpór forumowej koalicji, którym nie pasuje Giulia tylko dlatego, że nie wygląda jak 159 po liftingu i nie kosztuje tyle, co samochód FWD na wspólnej platformie z Oplem i silnikami od niego... W przypadku Giulii wydaje mi się, że jeśli będzie porażka, to głównie marketingu Alfy, bo sam produkt wydaje się być bardzo dobry (w sąsiednim wątku jest test Clarksona, który wyraźnie pisze, że Giulia QV jest lepszym samochodem od M3 <!!!> - jeśli to nie jest wystarczająco wyraźne wskazanie, że to jest najlepiej jeżdżący samochód w klasie, to ja nie wiem, co miałoby nim być) - problemem jest tylko otoczka: salony, serwis, finansowanie itp., którą Niemcy mają opracowaną do perfekcji, a w Alfie jak zwykle wypada poniżej poziomu Forda.
    Jak i z tym, choć to syzyfowa praca - ale nazwa forum Alfaholicy do czegoś zobowiązuje - i ktoś powinien to robić.

I nie zostawiać bez odpowiedzi bezmyślnych wpisów, oderwanych od faktów i często znajomości podstaw tematu AR (co wpisujący ignoranci uznają zazwyczaj za atak na siebie - a nie powód do, jeśli nie wstydu, to chociaż powstrzymania się od klepania w klawiaturę).

Szacunek dla opinii - tak.

Tolerancja dla ignorancji - nie.

Zatem apel do kolegów.
    Nie znasz historii swojej marki to ją poznaj, a nie wypowiadaj się za każdym razem jak coś ci się zdaje, a nawet nie masz zamiaru ruszyć... palcem, żeby przynajmniej sobie wygooglować coś o czym piszesz.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 27-07-2016 o 10:22
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Nie jeżdżę, tylko daję odpór forumowej koalicji, którym nie pasuje Giulia tylko dlatego, że nie wygląda jak 159 po liftingu i nie kosztuje tyle, co samochód FWD na wspólnej platformie z Oplem i silnikami od niego... W przypadku Giulii wydaje mi się, że jeśli będzie porażka, to głównie marketingu Alfy, bo sam produkt wydaje się być bardzo dobry (w sąsiednim wątku jest test Clarksona, który wyraźnie pisze, że Giulia QV jest lepszym samochodem od M3 <!!!> - jeśli to nie jest wystarczająco wyraźne wskazanie, że to jest najlepiej jeżdżący samochód w klasie, to ja nie wiem, co miałoby nim być) - problemem jest tylko otoczka: salony, serwis, finansowanie itp., którą Niemcy mają opracowaną do perfekcji, a w Alfie jak zwykle wypada poniżej poziomu Forda.
    Marketing jest powiązany ze sprzedażą i tutaj po prostu wycenili swój produkt zbyt wysoko. Nadal nie rozumiesz, że Alfa Romeo nie może kosztować tyle co BMW? Nawet gdyby samochody, serwis, obsługa klienta itp. byłaby taka sama. Nie może tyle kosztować, bo powszechna opinia o tych samochodach krąży zupełnie inna.

Myślę, że porównywanie 150KM diesla i wersji QV nie ma za bardzo sensu, bo to zupełnie inne samochody, służące do czegoś innego.