Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Argument o braku środków jest tutaj całkowicie nietrafiony. To nie jest kwestia czy zrobią kampanię a tylko jej termin jest niefortunny. Czy to będzie w lipcu czy wrześniu nie robi różnicy w kosztach.
    Sami sprzedawcy narzekając na podejście FCA do sprawy promocji Giulii.
    Jak można bronić takiej niegospodarności? Przecież to się wiąże z zamówieniami. Im więcej ludzi widzi i słyszy o tym aucie, tym więcej jest potencjalnych klientów.
    Ale to nie jest kwestia braku środków tylko niechęć do ich marnotrawienia. Wywalanie kokosów na promocję Gulii nie ma sensu bo ten samochód i tak się u nas dobrze nie sprzeda.

Tych potencjalnych klientów jest za mało, żeby można było mówić o chęci penetracji tego rynku. Gulia wchodzi na rynek Polski tylko po to, żeby konkurencja nie miała monopolu na średnie sedany.

Konkluzja - warto być na Polskim rynku, ale nie warto w niego inwestować dużych środków finansowych bo po prostu się w zadowalającym stopniu nie zwrócą.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Taa Czyli promocję mają zacząć w 2017, kiedy to być może większość opcji będzie dostępna?
    Przemyśl co napisałeś, przejdź się ulicami największych miast, pooglądaj filmy reklamowe dostępne w sieci i TV a zobaczysz, że promowanie innych aut z równie okrojoną ofertą miało już dawno miejsce lub właśnie trwa.
    Poza tym radzę wyjść poza nasz kraj i podpatrzeć, jak to ma wyglądać.
    Po raz n'ty napiszę, że na zachodzie już od prawie 2 miesięcy promują to auto. Prezencja w mediach jest dużo większa. W Polsce "echo z rewersem". Gdyby nie fachowa prasa to Kowalski nie wiedział by, że coś takiego istnieje.
    Ja przemyślałem i zostanę przy swoim zdaniu, a Ty przemyśl, czemu ma służyć kosztowna kampania reklamowa. Czy chodzi tylko o to, żeby cały świat się dowiedział, że w końcu jest nowa Alfa Romeo i nazywa się Giulia, czy też może w kampanii reklamowej chodzi o to, żeby potencjalni klienci ruszyli d*py do salonów i złożyli zamówienia na najlepszego sedana w segmencie, albo przynajmniej wyszli z salonu z przekonaniem, że muszą kupić takie auto (za rok/dwa/jak skończy się leasing/itp.). Ale jak już wiesz, ja się nie znam na marketingu , za to dobrze pamiętam, dlaczego w 2001 zostałem "Alfisti" mimo, że w tym czasie o marce Alfa Romeo wiedziałem mniej niż przeciętny kierowca, bo się nią wcześniej zupełnie nie interesowałem.
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Czy niektórzy czytają co ja napisałem?
    Jak mam to sformułować, żebyście zobaczyli w czym jest problem?

Kampania jest przewidziana ale dopiero na wrzesień. Więc koszty będą poniesione. Tylko dużo za późno.
    Skoro auta są już w sprzedaży i można je zamawiać to kto był na tyle "rozsądny inaczej", żeby promocje modelu zrobić dopiero 1,5 miesiąca po wejściu do sprzedaży i prawie 3 miesiące od wejścia auta do Polski?
    Trzymacie się tej rzekomej oszczędności, jak Sergio sweterka. Tylko ,że to jest całkiem bez sensu.

Przykłady z życia można mnożyć i to nie tylko z kręgu motoryzacji... Czy jeśli w jakimś mieście otwiera się nowy sklep to banery powstają po jego otwarciu? Kto by sobie pozwolił na taką głupotę i stratę zarobku?

Zaraz ktoś napisze, że Giulia to nie Kaufland, Tesco itp. Owszem ale pokażcie mi inną markę, która najpierw wprowadza model do sprzedaży a potem robi kampanię reklamową...?!

Niektórzy ogarnięci sprzedawcy i salony biorą sprawy w swoje ręce i muszą banery sami robić, materiały promocyjne przygotowywać bo FCA śpi...

Pocieszający jest natomiast fakt, że tam gdzie to się właśnie odbywa na zasadzie prezencji i wyjścia do klienta jest on mocno zainteresowany autem i zamówienia są już w dość dużych ilościach.
    W zasadzie jeśli ktoś się zdecyduje na konfigurację występującą już w Polsce, to może mieć auto za kilka dni fizycznie u siebie (czyli nawet w tym tygodniu). Oczywiście na razie dotyczy to tylko wersji 2,2 bo tylko takie są gotowe do sprzedaży.

Czyli osoba, która dostaje auto do ręki może je teoretycznie udostępnić dziennikarzom do testów bo "park prasowy" ma być dopiero w połowie sierpnia To jest dopiero profesjonalne podejście do tematu.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 28-07-2016 o 19:17

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Skąd informacje, że kampania reklamowa jest przewidziana na wrzesień?
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto

Domyślnie

Czy jeśli w jakimś mieście otwiera się nowy sklep to banery powstają po jego otwarciu? Kto by sobie pozwolił na taką głupotę i stratę zarobku?
    Pokaż mi sklep, który robi "Wielkie Otwarcie" przy pustych półkach Kto by sobie pozwolił na taką głupotę i zbędne koszty.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Skąd informacje, że kampania reklamowa jest przewidziana na wrzesień?
    Z tego samego źródła, co i inne informacje, które mogę tutaj podawać. Oczywiście to zależy od tego kiedy Quadrivoglio będzie u nas. Czasem jest 1/2 tygodnie poślizgu w przód lub tył.
    Jak sobie prześledzisz wątek to zobaczysz ile z tego się sprawdzało

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Pokaż mi sklep, który robi "Wielkie Otwarcie" przy pustych półkach Kto by sobie pozwolił na taką głupotę i zbędne koszty.
    Sklep to była tylko przenośnia. Ty z braku argumentów czepiasz się takich kruczków.
    Za to w branży samochodowej prawie żadna marka nie ma od razu w ofercie wszystkich opcji dla danego modelu. Poza tym Niemcy, Holendrzy, Belgowie, Szwajcarzy, Austriacy (o Włochach nie ma co wspominać, bo oni "żyją" każdym nowym włoskim autem), Francuzi mają taką samą gamę modelową a jakoś u nich już dawno media trąbią o Giulii...
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 28-07-2016 o 19:25

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    145

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Ja przemyślałem i zostanę przy swoim zdaniu, a Ty przemyśl, czemu ma służyć kosztowna kampania reklamowa. Czy chodzi tylko o to, żeby cały świat się dowiedział, że w końcu jest nowa Alfa Romeo i nazywa się Giulia, czy też może w kampanii reklamowej chodzi o to, żeby potencjalni klienci ruszyli d*py do salonów i złożyli zamówienia na najlepszego sedana w segmencie, albo przynajmniej wyszli z salonu z przekonaniem, że muszą kupić takie auto (za rok/dwa/jak skończy się leasing/itp.). Ale jak już wiesz, ja się nie znam na marketingu , za to dobrze pamiętam, dlaczego w 2001 zostałem "Alfisti" mimo, że w tym czasie o marce Alfa Romeo wiedziałem mniej niż przeciętny kierowca, bo się nią wcześniej zupełnie nie interesowałem.
    Na początek wystarczyłoby przygotować porządne cenniki, katalogi i zainwestować w szkolenia sprzedawców. Marketingowiec z FCA powinien zaczynać dzień od lektury tego wątku przy porannej kawie. Obecnie nawet nie odpisują na maile.
    Do tego dochodzi tragiczny poziom sprzedawców w salonach. Do dzisiaj zastanawiam się co chciała osiągnąć pewna Pani, która jakiś czas temu oferowała mi "wyjątkową promocję" na Giuliettę ze stocka. Wyjątkowość polegała na doliczeniu kwoty 7000 zł do ceny ofertowej
    Z takiej mąki chleba nie będzie.

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto

Domyślnie

Sklep to była tylko przenośnia. Ty z braku argumentów czepiasz się takich kruczków.
    Za to w branży samochodowej prawie żadna marka nie ma od razu w ofercie wszystkich opcji dla danego modelu. Poza tym Niemcy, Holendrzy, Belgowie, Szwajcarzy, Austriacy (o Włochach nie ma co wspominać, bo oni "żyją" każdym nowym włoskim autem), Francuzi mają taką samą gamę modelową a jakoś u nich już dawno media trąbią o Giulii...
    To Ty zacząłeś z tym sklepem , a że trafiłeś kulą w płot, to pojawia się nieśmiertelne "Ty z braku argumentów ...". Który raz to już widzę u Ciebie?
    Moje argumenty są cały czas te same, a Ty ciągle patrzysz na Niemcy, Austrię, itp. Czy mam sobie pojechać kupić Giulię do Niemiec? Czy tam będę mógł sobie porównać automat w benzynie 200 KM i dieslu 180 KM ? Bo jak na razie ja nie mam po co jechać do polskiego salonu, choćbyś nie wiem ile wydał na marketing

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

Panowie - nie orientujecie się czy planuje się Giulie w mocnej benzynie i skrzynią manualną ?

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bryndza4 Zobacz post
    Na początek wystarczyłoby przygotować porządne cenniki, katalogi i zainwestować w szkolenia sprzedawców. Marketingowiec z FCA powinien zaczynać dzień od lektury tego wątku przy porannej kawie. Obecnie nawet nie odpisują na maile.
    Do tego dochodzi tragiczny poziom sprzedawców w salonach. Do dzisiaj zastanawiam się co chciała osiągnąć pewna Pani, która jakiś czas temu oferowała mi "wyjątkową promocję" na Giuliettę ze stocka. Wyjątkowość polegała na doliczeniu kwoty 7000 zł do ceny ofertowej
    Z takiej mąki chleba nie będzie.
    A z tym się w pełni zgadzam, ale to już nie jest kwestia marketingowców z FCA, tylko kadr zatrudnianych przez salony.
    Jak w 2008 roku chciałem kupić 159, to po rozmowie z panienką w jednym z salonów na koniec stwierdziłem (w myślach), że z tą panią to się jedynie na kawę mógłbym umówić , a kierownik był niedostępny dla klientów.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof ; 28-07-2016 o 19:56